Δευτέρα, 23 Μαϊος 2016 15:15

Έκθεση διαπιστώσεων 7.000.000 ευρώ χωρίς τεκμηρίωση

Έκθεση διαπιστώσεων 7.000.000 ευρώ χωρίς τεκμηρίωση

Του Νίκου Μπασακίδη* 
Χωρίς κοστολόγηση, με αντιφάσεις, σκόπιμες παραλείψεις, εσφαλμένες διαπιστώσεις και άγνοια των διαδικασιών χρηματοδότησης έργων, κατατέθηκε ως πρόταση της παράταξης «Ανοικτός Δήμος-Ενεργοί πολίτες» για τον αθλητισμό, μια έκθεση διαπιστώσεων,  το οικονομικό σκέλος της οποίας ταιριάζει μόνο στην εποχή της προολυμπιακής Ελλάδας του 2004 και του κρατικοδίαιτου αθλητισμού και όχι στη σημερινή εποχή της κρίσης…

Η πρόταση, υιοθετεί χωρίς επεξεργασία όλα τα αιτήματα και προτείνει έργα από τα οποία τα μισά ήδη γίνονται και τα άλλα μισά απλά δεν μπορούν να γίνουν. Απαιτεί δε  από το Δήμο και όχι από το κράτος, να γίνουν έργα αγνώστου και αρκετά υψηλού προϋπολογισμού, στις αθλητικές υποδομές της πόλης.
Προτάθηκαν έργα που αφορούν επισκευές στο Κολυμβητήριο, το Στάδιο και την Τέντα  αλλά ξεχνούν ότι για την ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου ο Δήμος κινείται στις κατευθύνσεις που δίνει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) που λειτουργεί ως σύμβουλος του Κράτους και δεν στηρίζεται σε ατεκμηρίωτες εκθέσεις ιδεών. Ξεχνούν ότι για το Δημοτικό Στάδιο, έχει υλοποιηθεί μελέτη επεμβάσεων, που θα ανανεώσει στο σύνολο τις υποδομές του και με βάση την οποία αναζητείται χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ για την Τέντα η αντικατάσταση του κελύφους, έχει τύχει της υποστήριξης μόνο στα λόγια, πολλών κυβερνητικών παραγόντων μέχρι σήμερα, παρά τις πιέσεις.
Προτάθηκαν έργα που η δημοτική αρχή υλοποιεί ήδη, όπως η υποστήριξη δράσεων αθλητικού τουρισμού ( καταδύσεις, αγώνες δρόμου, ποδηλασία, ανεμοπτερισμός, ιππασία, κλπ), η χρήση αθλητικών χώρων των σχολικών μονάδων (Γυμναστήριο Πολυκλαδικού, αύλειοι χώροι σχολείων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες), η κατασκευή διαδρομών άθλησης(ήδη ολοκληρώνεται αυτή του Δημοτικού Σταδίου και βρίσκεται στο στάδιο μελέτης αυτή του Πάρκου ΟΣΕ) και η κατασκευή προπονητηρίου ποδοσφαίρου στα Παλιάμπελα.
Προτάθηκαν ως «οραματικά», διάφορα έργα με απαγορευτικό για  την εποχή μας προϋπολογισμό, στον Κορδία και τα Παλιάμπελα, ξεχνώντας ότι για να λειτουργήσουν οι περιοχές αυτές ως χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων, αυτή η Δημοτική Αρχή αγωνίστηκε για τον Κορδία να μην ενταχθεί στο Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και για τα Παλιάμπελα εντελώς μόνη να καταβάλλει προσπάθειες απομάκρυνσης των αθιγγάνων.
Προτάθηκαν ως έργα γειτονιάς παρεμβάσεις στο Πάρκο ΟΣΕ και το Νέδοντα, ξεχνώντας ότι γειτονιές της πόλης είναι η Αγία Παρασκευή, η Ράχη, το Πέταλο, η Πλάκα, η Αγία Τριάδα, τα Καλύβια, οι Γουλιμίδες, τα Γιαννιτσάνικα, ενώ δεν προτάθηκαν έργα για τα Τοπικά Διαμερίσματα.
Προτάθηκαν έργα που δεν χρειάζεται να γίνουν, όπως η αντικατάσταση του χλοοτάπητα στο Δημοτικό Στάδιο ο οποίος είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από γήπεδα της Super League, αλλά και οι εγκαταστάσεις tennis στον Κορδία.
Προβλήθηκε πριν την ανακοίνωση ως ισχυρό τεκμήριο αξιοπιστίας της πρότασης η κοστολόγηση των έργων και οι αναφορές στις πηγές χρηματοδότησης τους.
Όμως η κοστολόγηση είναι ελλιπής και αφορά μόνο τις επεμβάσεις  στο Κολυμβητήριο, το Στάδιο, την Τέντα και το κλειστό προπονητήριο, με έργα προϋπολογισμού 2.000.000€ περίπου, ενώ δεν έχουν κοστολογηθεί, οι επισκευές στα γήπεδα ποδοσφαίρου Μπαχράμης και Λουκαρέας, οι παρεμβάσεις στους αύλειους χώρους των σχολικών μονάδων, το κλειστό στάδιο και το ανοικτό θέατρο στον Κορδία, τα 3 γήπεδα ποδοσφαίρου και τα γυμναστήρια αυτών στα Παλιάμπελα, καθώς και άλλες μικροεπεμβάσεις, που ξεπερνούν τα 5.000.000€.
Συνολικά 7.000.000 € χωρίζουν τα θέλω από τα μπορώ του κ. Μάκαρη που σε περιόδους οικονομικής κρίσης δεν φαίνεται να υπάρχουν, γι’ αυτό μάλλον απουσιάζει από την πρόταση οποιαδήποτε αναφορά στο συνολικό κόστος.
Ως πηγές χρηματοδότησης δε, προτείνονται γενικά και αόριστα διάφορα Ευρωπαικά Προγράμματα, πόροι της ΓΓΑ, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η λήψη δανείων και οι Δημοτικοί Πόροι. Προτείνεται δε το 30% του Πολιτιστικού τέλους να δοθεί στον Αθλητισμό, αλλά δεν διευκρινίζεται από ποιους θα κοπεί ή αν θα προκύψει με αύξηση του πολιτιστικού τέλους.
Μας κατηγορούν για εγκατάλειψη των εγκαταστάσεων και βέβαια παραβλέπεται το γεγονός, ότι φέτος στο Κλειστό της Παραλίας, στους βοηθητικούς χώρους του Σταδίου, στις αίθουσες βαρών, στην Τέντα, στο κολυμβητήριο  και στα γήπεδα ποδοσφαίρου έγιναν παρεμβάσεις που βελτίωσαν την λειτουργικότητα και την αισθητική των χώρων αυτών και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν την εικόνα της εγκατάλειψης. Παρεμβάσεις που επιβάρυναν τον προϋπολογισμό τόσο του Αθλητικού Οργανισμού όσο και του Δήμου.
Μας κατηγορούν για ολιγωρία, αλλά είναι γνωστό, ότι με συγκεκριμένες μελέτες ο Δήμαρχος διεκδικεί την χρηματοδότηση της επισκευής του κελύφους της Τέντας και των χώρων του Δημοτικού Σταδίου και δεν γνωρίζουν ότι τέτοιου είδους χρηματοδοτήσεις δεν γίνονται απλά με την κατάθεση μιας αίτησης.
Μας κατηγορούν γιατί με το δάνειο που έλαβε ο Δήμος από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, κατασκευάζονται το γήπεδο ποδοσφαίρου στα σφαγεία, το προπονητήριο στα Παλιάμπελα και οι ποδηλατόδρομοι στο Νέδοντα και ταυτόχρονα προτείνουν τα ίδια έργα στους ίδιους χώρους.
Είναι πολλές οι αντιφάσεις στις οποίες έχει πέσει ο κ. Μάκαρης στην αγωνία του να εμφανιστεί ως ο θαυματοποιός υπερασπιστής του Αθλητισμού στο Δήμο Καλαμάτας.
Αυτό που απομένει είναι να παρέμβει στους κυβερνητικούς φίλους του και να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής για χρηματοδότηση των αναγκαίων για το δήμο αθλητικών έργων.
Εμείς έστω και μόνοι, καθημερινά θα υλοποιούμε αυτό που με ρεαλισμό έχουμε σχεδιάσει.

 

*Πρόεδρος Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Καλαμάτας