Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2017 10:32

Εθνικό χρέος η παραχώρηση του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες που μένουν στο εξωτερικό

Εθνικό χρέος η παραχώρηση του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες που μένουν στο εξωτερικό

ΤΟΠΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Ν.Δ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε (23.10) πρόταση νόμου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με τίτλο «Άσκηση εκλογικού δικαιώματος κατά τις βουλευτικές εκλογές, εκλογέων του απόδημου ελληνισμού και εκλογέων που βρίσκονται στην αλλοδαπή». Αμέσως μετά ανέφερε:

«Πριν από λίγο επανακατέθεσα στον Πρόεδρο της Βουλής την πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας με την οποία - επιτέλους - δίνουμε το δικαίωμα σε όσους Έλληνες κατοικούν εκτός Ελλάδος, να ψηφίζουν στον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι αυτή η πρόταση έχει κατατεθεί στη Βουλή εδώ και 18 μήνες και, για λόγους άγνωστους, δεν έχει συζητηθεί ακόμα.

Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, επιβάλλεται να δώσουμε αυτό το δικαίωμα, όχι μόνο στους ομογενείς, οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα εδώ και δεκαετίες, αλλά και στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι κατά εκατοντάδες χιλιάδες, έφυγαν από τη χώρα μας τα χρόνια της κρίσης.

Το αυτονόητο αυτό δικαίωμα πρέπει, επιτέλους, να κατοχυρωθεί νομοθετικά. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γιατί η πρόταση νόμου δεν έρχεται προς συζήτηση στη Βουλή. Και ελπίζω ότι, μετά το πρόσφατο ταξίδι του κ. Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα έχει και ο ίδιος πια αντιληφθεί πόσο σημαντικό είναι να χορηγήσουμε αυτό το δικαίωμα σε όλους τους Έλληνες, οι οποίοι κατοικούν εκτός Ελλάδος».    

Η πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είναι ρεαλιστική, διοικητικά εφαρμόσιμη και με το λιγότερο δυνατό κόστος. Δίνει στους Έλληνες, που διαμένουν στο εξωτερικό ή υπηρετούν σε ελληνική Αρχή του εξωτερικού, καθώς και στους Έλληνες ναυτικούς, τη δυνατότητα να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο της διαμονής τους και ειδικότερα στις κατά τόπους διπλωματικές και προξενικές Αρχές. Με την προϋπόθεση, βέβαια, να είναι εγγεγραμμένοι σε δημοτολόγια και εκλογικούς καταλόγους Δήμου του Ελληνικού Κράτους και να μην έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών.

Οι ψήφοι τους θα προσμετρώνται στο πανελλαδικό ποσοστό των Κομμάτων. Επί της ουσίας θα ψηφίζουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Όσοι από τους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού προτίθενται να ψηφίσουν, θα πρέπει να ενημερώσουν εγγράφως το αργότερο 60 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών το προξενείο που είναι αρμόδιο για την περιφέρεια στην οποία διαμένουν. Στη συνέχεια τα στοιχεία αυτά θα αποστέλλονται στο Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο θα καταρτίζει τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Με την πρόταση αυτή, υλοποιείται μια θεμελιώδης, οραματική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, στη βάση των συνταγματικών αρχών της λαϊκής κυριαρχίας και της καθολικότητας της ψήφου και ικανοποιείται ένα χρόνιο αίτημα του Απόδημου Ελληνισμού.

(…) Η Νέα Δημοκρατία, σεβόμενη απολύτως τα πολιτικά δικαιώματα όλων των Ελλήνων πολιτών, κατέθεσε στη Βουλή, σε δύο διαφορετικούς χρόνους, σχέδια για τη διευκόλυνση των εκτός επικρατείας εκλογέων, ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή τους στις βουλευτικές εκλογές. Στις 19 Φεβρουαρίου 2009, ο τότε Υπουργός Εσωτερικών και σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατέθεσε, για πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου, κυβερνητικό σχέδιο νόμου, το οποίο περιείχε πλήρεις διατάξεις για την ενεργοποίηση του εκλογικού δικαιώματος των εκτός επικρατείας εκλογέων. Επτά χρόνια μετά, στις 8 Απριλίου 2016, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε πρόταση νόμου με ήσσονος σημασίας αλλαγές στο αρχικό νομοσχέδιο του 2009. Η Νέα Δημοκρατία, είτε ως Κυβέρνηση είτε ως Αντιπολίτευση, επιμένει να θέτει με έμφαση το ζήτημα των εκτός επικρατείας εκλογέων, αδιαφορώντας για τα μικροκομματικά οφέλη και εστιάζοντας σε μια ολοκληρωμένη εκδοχή της αντιπροσώπευσης, η οποία δεν μπορεί παρά να ενσωματώνει όλους τους Έλληνες απανταχού της γης.

Με την ανάγκη να αποδοθεί επιτέλους η γνήσια δυνατότητα στους εκτός επικρατείας εκλογείς να συνδιαμορφώσουν την κρατική βούληση συντάσσονται όλοι οι φορείς που ασχολούνται με το ζήτημα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, η Επιτροπή της Βενετίας για τη Δημοκρατία και το συνταγματικής αναγνώρισης Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού.

Πάνω και πέρα από τη διεθνή πρακτική και τη γενικά διατυπωμένη απαίτηση για διεύρυνση και ολοκλήρωση του αντιπροσωπευτικού συστήματος, υπάρχει ένας κανόνας δημοκρατικής ευαισθησίας, που σήμερα - περισσότερο από ποτέ - επιβάλλει στη Βουλή των Ελλήνων να ανταποκριθεί στη σχετική συνταγματική πρόβλεψη. Για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες, η Ελλάδα, δυστυχώς, λόγω της οικονομικής κρίσης, έγινε και πάλι χώρα εξαγωγής ανθρώπινου εργατικού δυναμικού. Οι Έλληνες αυτοί πολίτες άφησαν τη χώρα αναζητώντας εργασιακή διέξοδο και με την ελπίδα μια μέρα, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να επαναπατρισθούν. Σε αυτούς τους Έλληνες, που έχουν νωπούς τους δεσμούς με τη μητέρα πατρίδα, όπως και σε όλους τους Έλληνες της διασποράς, που διατηρούν άσβεστη τη φλόγα του Ελληνισμού, δεν έχει κανείς το δικαίωμα ή το ηθικό ανάστημα να εγείρει εμπόδια στη γέφυρα με την Ελλάδα. Είναι εθνικό χρέος,  σήμερα κιόλας, να δημιουργήσουμε τους θεσμικούς εκείνους θυλάκους που θα κρατήσουν κοντά στη μητρόπολη όλους τους Έλληνες.

Η πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εκφράζει την ανάγκη να κρατηθεί και να διευρυνθεί ο δεσμός αυτός. Kαι αναδεικνύει, με τον πιο εμφατικό τρόπο, το μήνυμα προς τους εκτός επικρατείας συμπολίτες μας: Η πατρίδα δεν σας ξεχνά και σας θέλει πάντα κοντά της.