Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2017 20:58

Δεν εφαρμόζονται ευνοϊκές ρυθμίσεις που έχουν εξαγγελθεί ένα χρόνο τώρα για δάνεια του ΤΠΔ!

Δεν εφαρμόζονται ευνοϊκές ρυθμίσεις που έχουν εξαγγελθεί ένα χρόνο τώρα για δάνεια του ΤΠΔ!

ΑΛΕΥΡΑΣ ΣΕ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ 
Την εφαρμογή των ευνοϊκών ρυθμίσεων που εξαγγέλθηκαν πριν από ένα χρόνο για στεγαστικά και επισκευαστικά δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ζητάει από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, καθώς και από τον πρόεδρο του ΤΠΔ Κωνσταντίνο Βαρλαμίτη, ο επικεφαλής της παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου «Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία – Πράξη Ανάπτυξης» Παναγιώτης Αλευράς. Όπως τονίζει σε επιστολή του, οι δανειολήπτες από την αισιοδοξία μετά την εξαγγελία των ευνοϊκών ρυθμίσεων αισθάνονται πλέον απογοήτευση, ενώ υπογραμμίζει ότι οι ρυθμίσεις αυτές θα βοηθήσουν ώστε οι δανειολήπτες να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και να μπορούν ταυτόχρονα να υποστηρίξουν τη διαβίωση των οικογένειών τους…

ALEVRAS-PAN-12-02-16.jpgΓράφει ο Παναγιώτης Αλευράς: «Τον Ιούλιο του 2016 συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο οικονομική Πολιτικής υπό την Προεδρία του κ. Δραγασάκη και μεταξύ των άλλων αποφασίστηκαν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα στεγαστικά και επισκευαστικά δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Στις ρυθμίσεις περιλαμβάνονται μείωση επιτοκίων και επιστροφή τόκων για 145.000 δημοσίους κα ιδιωτικούς υπαλλήλους. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν τα εξής μέτρα:

α) Επιμήκυνση διάρκειας δανείων

β) Μείωση επιτοκίων και

γ) Διαχωρισμός του Δανείου, ώστε να αποπληρώνεται με το μειωμένο επιτόκιο ένα μέρος του κεφαλαίου και το υπόλοιπο να παραμένει «παγωμένο» για διάστημα 10 ετών.

Μάλιστα για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών θα προβλέπεται και η δυνατότητα μειωμένων καταβολών για τρία έτη.

Πράγματι τα μέτρα αυτά είναι προς την σωστή κατεύθυνση και οι εξαγγελίες της «ανακούφισαν» προσωρινά χιλιάδες εργαζόμενους δανειολήπτες που όπως γνωρίζετε βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, μετά τις συνεχείς και απανωτές περικοπές των αποδοχών τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών προβλέπεται ότι οι ρυθμίσεις θα επιφέρουν:

1)      Το 48% των δανειοληπτών θα τύχει μεσοσταθμικές μειώσεις επιτοκίων κατά 2,25%, ενώ στο 30% αυτών θα ισχύσει και πάγωμα αποπληρωμής μέρους του κεφαλαίου

2)      Στο υπόλοιπο 52%  των δανειοληπτών και με την προϋπόθεση ότι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους , προβλέπονται επιστροφή τόκων της τάξης του 1% ως επιβράβευση.

Δυστυχώς όμως παρ΄ ότι έχει περάσει περισσότερο από (1) χρόνος τίποτα απ΄όλα αυτά δεν έχουν εφαρμοστεί και οι δανειολήπτες από την αισιοδοξία της εξαγγελίας έχουν  περιέλθει στην απογοήτευση.

Σήμερα πλέον αισθανόμενοι τον εμπαιγμό παρά τις ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου του 2016 για τα μέτρα που αποφασίσθηκαν στο Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής δεν εφαρμόζονται από το Παρακαταθηκών και Δανείων.

Κε Υπουργέ, θεωρώ ότι βασικό κριτήριο για την εξασφάλιση βιώσιμης λύσης αποτελεί η δυνατότητα του δανειολήπτη μετά την πληρωμή της δόσης, να διαθέτει ένα ικανό εισόδημα για τη διαβίωση της οικογένειάς του. Άλλωστε με αυτό το κριτήριο και με βάση το εισόδημα τους την προ μνημονίων εποχή, είχαν υπολογίσει και τις δόσεις των δανείων.

Σήμερα που το εισόδημα τους έχει μειωθεί πάνω από το 50% για να διαθέτει ικανοποιητικό εισόδημα για την οικογένειά του, είναι μονόδρομος αντίστοιχα να μειωθούν και οι υποχρεώσεις του προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Έτσι θα εξασφαλισθεί η εξυπηρέτηση των δανείων καθώς και η αξιοπρεπής  διαβίωση των δανειοληπτών.

Συνεπώς είναι σκόπιμο και επιβεβλημένο να εφαρμοστούν άμεσα από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν τον Ιούλιο του 2016 από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής».