Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2017 17:56

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Καλαμάτας για το 2018 και τα δημοτικά τέλη

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Καλαμάτας για το 2018 και τα δημοτικά τέλη

Του Δημήτρη Οικονομάκου*
Όταν συζητούσαμε τον προϋπολογισμό του 2017 είχαμε υποστηρίξει ότι πρόκειται για ένα προϋπολογισμό αντιλαϊκό, φορομπηχτικό και πλασματικό. Η εκτέλεση του προϋπολογισμού μας δικαίωσε πλήρως γιατί  τα έσοδα από δημοτικά τέλη, φόρους, πρόστιμα υπερέβησαν του στόχου, αντίθετα οι επιχορηγήσεις από την κεντρική κυβέρνηση μειώθηκαν δραματικά…

Οι επιχορηγήσεις από την κεντρική κυβέρνηση το 2017 είναι 12.939.945 € (10.105.612€ για τις λειτουργικές ανάγκες του Δήμου και 2.834.333€ για επενδυτικές δαπάνες).

Τα έσοδα του Δήμου από δημοτικά τέλη, φόρους, πρόστιμα, οφειλές προηγούμενων ετών ανήλθαν στα 32.632.252€ (μαζί με το ταμιακό υπόλοιπο 12.639.519€). Οι εργαζόμενοι πλήρωσαν πολύ περισσότερα από ότι η κεντρική κυβέρνηση, όταν τα εισοδήματα τους τα τελευταία μνημονιακά χρόνια έχουν υποστεί πολύ μεγάλη μείωση και η ανεργία έχει εκτιναχθεί. Ο προϋπολογισμός του 2017 ήταν  πλασματικός γιατί προέβλεπε έσοδα 74.727.779€ ενώ τα πραγματικά έσοδα ανήλθαν στα 45.572.197€ (32.632.252€ ΙΔΙΑ ΕΣΟΔΑ και 12.939.945€  ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ). Είναι φανερό ότι είχαμε ένα φορομπηχτικό και πλασματικό προϋπολογισμό.

Στην ίδια κατεύθυνση έχει διαμορφωθεί και ο προϋπολογισμός του 2018.Ο προϋπολογισμός του Δήμου Καλαμάτας για το 2018 είναι 64.376.000€ όταν του 2014 ήταν 80 εκ. Στον προϋπολογισμό και του 2018 η αναλογία από κρατικούς πόρους είναι 30% και 70% από φόρους, πρόστιμα, δωρεές, ακίνητη περιουσία και δημοτικά τέλη.                    

Στο προϋπολογισμό υπολογίζονται ως έσοδα, ποσά για τα οποία ο δήμος απλά διαμεσολαβεί για να τα αποδώσει στους δικαιούχους, όπως τα προνοιακά επιδόματα, οι δαπάνες για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, εισπράξεις που κάνει υπέρ του Δημοσίου, καθώς και οφειλές προηγούμενων οικονομικών ετών που γνωρίζει ότι δεν θα εισπράξει (13εκ). Αν αφαιρέσουμε από το προϋπολογισμό 26.000.000 ευρώ ο πραγματικός προϋπολογισμός του Δήμου Καλαμάτας είναι 38.000.000 ευρώ. 

Οι κυβερνήσεις από το 2010 έχουν κατ΄ εξακολούθηση μειώσει πάνω από 60% την κρατική χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα τα «ίδια έσοδα» να ξεπερνούν κατά πολύ το ποσό της χρηματοδότησης τους από τον κρατικό προϋπολογισμό και από την άλλη κρίσιμες υπηρεσίες για τα λαϊκά νοικοκυριά συρρικνώνονται, παραδίνονται στην ανταποδοτικότητα και τους ιδιώτες. Η ΣΑΤΑ και οι επιχορηγήσεις έρχονται στο τέλος της χρονιάς και μειωμένοι κάθε χρόνο πάνω από 10%.

Η κυβέρνηση ξεδιάντροπα επιτάσσει να στραφούν στο τραπεζικό δανεισμό και να εντείνουν την φοροεπιδρομή ενάντια στα λαϊκά νοικοκυριά ώστε να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους! Γι΄αυτό τα επόμενα χρόνια οι υποχρεώσεις του Δήμου για τόκους και χρεολύσια θα αυξηθούν. Συνεχίζει τη συρρίκνωση, εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και έργων. Το σύνολο σχεδόν των έργων γίνονται από εργολαβίες, αμφιβόλου ποιότητας πολλές φορές. Απαγορεύει και αυτή τις προσλήψεις με συνέπεια να έχουμε μείνει με ένα ηλεκτρολόγο και -60% σε προσωπικό περίπου. Η αριστερή κυβέρνηση συνεχίζει τη πρακτική των 8 μεροκάματων το μήνα, των διμήνων και των οχταμήνων όπως και όλη την υπόλοιπη μνημονιακή πολιτική.

Την αναγόρευση της λειτουργίας των Δήμων και των Περιφερειών σε επιχειρηματική δράση που φορολογείται με συντελεστή 26%! Φορολογείται όλη η ακίνητη περιουσία του Δήμου με τον ΕΝΦΙΑ (που θα καταργούσε η αριστερή κυβέρνηση) που μας παίρνει χιλιάδες ευρώ και δεν δίνεται ούτε καν η ελάφρυνσή σε ορισμένα δαπανηρά έξοδα π.χ το ρεύμα στο βιολογικό καθαρισμό ανέρχεται κάθε χρόνο σε περίπου 500.000 ενώ αν δίνονταν βιομηχανικό θα είχαμε μείωση της τάξης του 80%.

Δυστυχώς ο Δήμαρχος, η πλειοψηφία και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Δήμο της Καλαμάτας, έχουν συνδράμει διαδοχικά στην αντιλαϊκή επιδρομή κυβερνήσεων, κεφαλαίου, ΕΕ. Πρωτοστατούν στην στήριξη της αντιλαϊκής επιδρομής που ξεδιπλώνεται μέσα από τους Δήμους.

Επίσης πρέπει να σταματήσει το παραμύθι πως δεν έχει προχωρήσει σε αυξήσεις Δημοτικών τελών από το 2011 γιατί δεν έχει προχωρήσει και σε μειώσεις την ίδια ώρα που το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών έχει πέσει από 40% έως 60%.  Την ίδια ώρα οι Δημοτικές αρχές στη Πάτρα, Πετρούπολη, Καισαριανή και το Χαϊδάρι, που στηρίζονται από το ΚΚΕ, ανέλαβαν το 2014 μια πολύ πιο άσχημη οικονομική κατάσταση από το δήμο Καλαμάτας και παρόλα αυτά έχουν προχωρήσει σε δεκάδες απαλλαγές και μειώσεις. Ορισμένες από αυτές έχουν γίνει πραγματικότητα σε αυτούς τους δήμους, γεγονός που καταδεικνύει ποιος παίρνει συγκεκριμένα φιλολαϊκά μέτρα σε ένα τόσο δύσκολο -εχθρικό περιβάλλον. Με βάση τα παραπάνω καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο οι οποίες απορρίφτηκαν από τη Δημοτική Αρχή.

Οι προτάσεις μας ήταν:

 • Μείωση των ανταποδοτικών τελών στις κατοικίες κατά 10%
 • Μείωση των ανταποδοτικών τελών της μικρομεσαίας επαγγελματικής στέγης 5,0%
 • Μείωση 10% στα τέλη κοινοχρήστων χώρων. Τα τέλη κοινόχρηστών χώρων να πηγαίνουν ανά μήνα και όχι ανά έτος, να πληρώνουν δηλαδή για όσο καιρό χρησιμοποιούν κοινόχρηστους χώρους, Αυτό θα είναι μια μεγάλη ανάσα για πολλούς επαγγελματίες.
 • Κατάργηση του προστίμου για τη τοποθέτηση σκιαδίων, υπέρβασης του ύψους ανεμοφρακτών
 • Μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας σε ποσοστό 10%
 • Μείωση μισθίου περιπτέρων σε ποσοστό 20%.
 • Μείωση στα τέλη ενταφιασμού κατά 20%
 • Μείωση 50% στο τέλος πολιτικού γάμου
 • Αύξηση δημοτικών τελών σε τράπεζες, αλυσίδες σούπερ, μεγάλα εμπορικά καταστήματα, ξενοδοχεία και βιομηχανίες στα 8 ευρώ από 4,85.
 • Η χρήση της πλατείας να είναι δωρεάν για πολιτικά κόμματα (πλην της ναζιστικής Χρυσής Αυγής), συνδικαλιστικούς φορείς, ερασιτεχνικά σχήματα και όχι 150 ευρώ που είναι σήμερα.
 • Κατάργηση των αμειβομένων θέσεων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης (έγινε δεκτή η πρόταση για μέσα στο 2018).

Για τις απαλλαγές από τα δημοτικά τέλη

Να σημειώσουμε πως δεν προβλέπεται καμία απαλλαγή σε άνεργους-άπορους, και ορισμένες μόνο σε πολύτεκνους και ΑΜΕΑ.

 • Άπορες οικογένειες - πλήρη απαλλαγή
 • Άτομα με αναπηρία άνω του 67%, με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 30.000 €, πλήρη απαλλαγή και 5.000€ για κάθε παιδί
 • Άτομα με αναπηρία άνω του 67%, με οικογενειακό εισόδημα έως 45.000€ μείωση 50% και 5.000€ για κάθε παιδί
 • Πολύτεκνες οικογένειες και τρίτεκνες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 20.000€ - πλήρη απαλλαγή, και από 20.000€ έως 30.000€ μείωση 50% και 5.000€ για κάθε παιδί.
 • Μείωση 80% στο Δημοτικό τέλος για α) τα νέα έγγαμα σε α΄ γάμο ζευγάρια, έως 40 ετών, τα οποία θα τελέσουν γάμο εντός του έτους 2018 και έχουν σύνολο ετήσιου εισοδήματος έως 20.0000€, και β) τους νέους επιτηδευματίες, με έναρξη επαγγέλματος εντός του οικονομικού έτους 2018, ετήσιου συνολικού εισοδήματος έως 20.000€. Η μείωση αυτή να ισχύει μόνο για το έτος 2018.
 • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη όλων των χωριών του Ταϋγέτου γύρω από τη Μαραθόλακκα και του Ασπρόχωματος γύρω από το Βιολογικό καθαρισμό. Αυτή τη πρόταση την έκανε εν μέρει δεκτή η Δημοτική Αρχή μόνο για τα  χωριά Λαδά και Καρβέλι. 
 • Απαλλαγή γονέα που έχει χάσει τον /την σύζυγο, δεν έχει κάνει άλλο γάμο και έχει μέχρι δύο προστατευόμενα τέκνα, με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 20.000 ευρώ.
 • Για τους μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 1 έτος) που δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση μόνο μία κατοικία έως 120 τ.μ με οικογενειακό εισόδημα 7.000 ευρώ να προβλέπεται απαλλαγή ποσοστού 50% των δημοτικών τελών.
 • Μακροχρόνια άνεργα ζευγάρια πάνω από ένα έτος που δηλώνουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 7.000 ευρώ και μια κατοικία έως 120 τ.μ., απαλλάσσονται πλήρως.

*Επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Καλαμάτας