Τετάρτη, 04 Ιουλίου 2018 23:03

Ηλεκτρισμός και βιομάζα

Ηλεκτρισμός και βιομάζα

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΑΒΕΕ - ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΑΡΓΕΛΗΣ 
Με αφορμή τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου κου Τατούλη κατά την διάρκεια  του masterclass που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρίπολης  και με τίτλο «Περιφέρεια Πελοποννήσου και νέα δεδομένα της ΑΟΖ», θα θέλαμε να τοποθετηθούμε, προβάλλοντας τις δίκες μας απόψεις και προβληματισμούς σε θέματα που άπτονται της ενεργειακής πολιτικής, κυρίως σε τοπικό επίπεδο...

Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, αν φυσικά και εφόσον είναι ακριβή ως προς το περιεχόμενο των λόγων του, ο κος περιφερειάρχης  χαρακτήρισε, ατυχώς, το ενεργειακό προϊόν από ενδεχόμενη μελλοντική εξόρυξη στο θαλάσσιο οικόπεδο 11 της ΑΟΖ, ως καθαρή ενέργεια.

Αρχικά ορισμένες διευκρινίσεις, ως καθαρές ορίζονται μορφές ενέργειας, πολύ «φιλικές» στο περιβάλλον, που δεν αποδεσμεύουν υδρογονάνθρακες, διοξείδιο του άνθρακα ή τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα, όπως οι υπόλοιπες πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα. Συνεπώς το προς εξόρυξη ενεργειακό προϊόν δεν είναι καθαρή ενέργεια. Δυστυχώς δεν τηρείται ούτε μερικώς ο όρος της ηπιότητας της ενέργειας (ήπιες μορφές ενέργειας)  καθότι για την εκμετάλλευσή τους απαιτείται κάποια ενεργητική παρέμβαση, όπως εξόρυξη, άντληση, διυλιση με σκοπό την καύση, όπως με τις μέχρι τώρα χρησιμοποιούμενες πηγές ενέργειας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την οδηγία 2009/28/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως ανανεώσιμες πήγες ενέργειας θεωρούνται οι μη ορυκτές πηγές ενέργειας όπως η βιομάζα, η αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική, γεωθερμική,  και ενέργεια των ωκεανών, τα εκλυόμενα στους χώρους υγειονομικής ταφής αέρια, αέρια μονάδων επεξεργασίας λυμάτων τα λεγόμενα και βιορευστά. Κάποιες καθαρές μορφές ενέργειας ηδη παράγονται στην Περιφέρεια από αιολικά και φωτοβολταικά πάρκα, οχι όμως ηλιοθερμικά. Τα εξαντλημένα λιγνιτικά πεδία στην Μεγαλόπολη ειναι ιδανικός τόπος για την εγκατάσταση απο την ΔΕΗ μεγάλης κλίμακας ηλιοθερμικών σταθμών .Η τεχνολογία αιχμής για τους συσσωρευτές ορυκτών αλάτων έχει προχωρήσει αρκετά ώστε να μπορούν τέτοιοι σταθμοί να παράγουν ρεύμα νύχτα -μέρα. Επιπλέον τα κάτοπτρα και όλα τα παρελκόμενα τέτοιας κλίμακας εγκαταστάσεων μπορούν να παραχθούν  από ντόπιες βιομηχανίες δίνοντας μακροχρόνιες ευκαιρίες απασχόλησης.

Ακόμη και αν δεν είναι ανανεώσιμη η πηγή της ενέργειας, ούτε καθαρή μορφή ενέργειας, ούτε και ήπια μορφή ενέργειας, αυτά δεν σημαίνουν ότι η οικονομία πρέπει να σταματήσει την εκμετάλλευσή τους. Αρκεί η τοπική οικονομία αλλά και η εθνική να μπορεί να αντισταθμίσει το ελλειματικο ισοζύγιο που προκύπτει σε παραγωγή αερίων θερμοκηπίου, εξ ου και περνάμε στο δεύτερο θέμα του δημοσιεύματος, την οικονομική αξιοποίηση του ενεργειακού υποθαλάσσιου προϊόντος.

Ο κος Τατούλης αναφέρεται σε παραγωγή ενέργειας στην πηγή της και εξαγωγή της προς την Ευρώπη. Εκτός του ότι έτσι αυξάνεται το ανθρακικό αποτύπωμα  καίγοντας π.χ. φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, είναι και οικονομικά καταστροφικό να μεταφέρεις ρεύμα σε μεγάλες αποστάσεις.Το γιατί δε η αγορά πληρώνει σήμερα την μισή τιμή για ρεύμα απ' ότι για το καύσιμο καθαυτό δεν είναι της παρούσης, αρκεί όμως να σκεφτούμε γιατι οι Γερμανοί με τους Ρώσους  προχωρούν τον υποθαλάσσιο αγωγό της Βαλτικής για παράδειγμα. Ή εμείς τον αγωγό φυσικού αερίου στα βόρεια της χώρας μας. Έτσι κλείνει και το δεύτερο κομμάτι του δημοσιεύματος, η ενεργειακή αξιοποίηση.

Εδώ όμως αναφύεται μια άλλη προβληματική, αν και κατά πόσο υπάρχει σε τοπικό επίπεδο διάθεση εκμετάλλευσης και αξιοποίησης της βιομάζας που φύεται εντός της γεωγραφικής ζώνης της Περιφέρειας (η μεταφορά της εκτός είναι ασύμφορη), καθότι είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για την κάλυψη αφενός των ενεργειακών αναγκών μας και αφετέρου της δραστικής μείωσης στο ανθρακικό αποτύπωμα που θα κληρονομήσουμε στις επόμενες γενιές.

Αρκεί να σκεφτούμε τις ποσότητες υπολειμματικής βιομάζας από αγροτικές εκμεταλλεύσεις π.χ. κλαδέματα ελιάς, αμπελιών, καλαμπόκια, φυστίκια κλπ., τον δασικό πλούτο που μπορεί να δώσουν με σωστή διαχείριση το Μαίναλο, ο Πάρνωνας, ο Ταυγετος, .Ας δώσουμε ένα τέλος στον εμπλουτισμό του λιγνίτη που καίγεται στις μονάδες της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη με  ορυκτά καύσιμα εισαγωγής. Με κατώτερη θερμογόνο 4.000 μεγαλοθερμίδες/κιλό και με τιμή 3-5 φορές χαμηλότερη των ορυκτών καυσίμων το πυρηνόξυλο, μια άμεσα διαθέσιμη βιομάζα, που προκύπτει στα πυρηνελαιουργεία από την αξιοποίηση των ελαιοπυρήνων θα μπορούσε να δοσομετρηθεί στον λιγνίτη μέχρι ποσοστού 5% δίνοντας άμεσα λύσεις στο πρόβλημα των εκπομπών.

Η Μεσσηνιακή ΑΒΕΕ  καθότι έχει κλείσει πάνω από 50 χρόνια ενασχόλησης με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,  δεσμεύεται να προσφέρει βοήθεια και τεχνογνωσία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά και σε τοπικό επίπεδο αν και εφόσον της προταθεί.

Για την Εταιρια

Αθανάσιος Μαργέλης

Διευθύνων Σύμβουλος