Τρίτη, 31 Ιουλίου 2018 21:02

Η εμπάθεια για κάθε τι το διαφορετικό και ανεξάρτητο

Η εμπάθεια για κάθε τι το διαφορετικό και ανεξάρτητο

Του Γιώργου Μπελογιάννη 
Γράφω τα παρακάτω, για να μην πιστέψουν ορισμένοι ότι όλη η φασαρία γίνεται επειδή δεν παίξαμε αρκετά κιθάρα ή δεν χορέψαμε όσο θέλαμε. Θα ήθελα δε να εξηγήσω τους λόγους για τους οποίους θεωρώ αυτή την κατάσταση όχι μόνο τραγική, αλλά και επικίνδυνη. Πριν απ’ όλα, όμως, να τονίσω ότι τα παρακάτω αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις, αν και πιστεύω ακράδαντα ότι εκφράζουν πολλούς περισσότερους. Οι απόψεις αυτές, αν και προσωπικές, απορρέουν από τη μακρά μου εμπειρία στην παρακολούθηση των δημοτικών συμβουλίων και των γενικότερων διεργασιών της Αυτοδιοίκησης λόγω του επαγγέλματος που ασκούσα μέχρι προσφάτως...

Ο κος Παναγιώτης Ε. Νίκας προσπαθεί εδώ και χρόνια να σταματήσει το Φεστιβάλ Δρόμου, όχι λόγω εμπάθειας προς το συγκεκριμένο event, αλλά λόγω της γενικότερης πολιτικής του αντίληψης και ταυτότητας βάσει των οποίων, όπως θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω ακολούθως, αποστρέφεται το «διαφορετικό» και περιθωριοποιεί ό,τι δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχό του σ’ αυτή την πόλη, η οποία θεωρεί ότι του ανήκει.

Ένα από τα πρώτα «έργα» του Παναγιώτη Νίκα για την πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης ήταν η διάλυση της ιστορικής ΔΕΠΑΚ και η αντικατάστασή της από την Κοινωφελή Επιχείρηση «ΦΑΡΙΣ». Ο λόγος της διάλυσης, ακατανόητος για πολλούς, δεν ήταν παρά η επιθυμία του δήμου (δηλαδή του δημάρχου, όπως βλέπουμε να ισχύει στην πόλη μας) να διατηρεί κάθε έλεγχο στη ΦΑΡΙΣ και μέσω αυτής στα πολιτιστικά. Ο ίδιος ο Σταύρος Μπένος, η συμβολή του οποίου στον πολιτισμό της πόλης και της χώρας είναι εν πολλοίς αναγνωρισμένη, είχε φτάσει να δηλώσει ότι «Από τις πρώτες ημέρες της θητείας του το μόνο που ακούγαμε από τον κο Δήμαρχο ήταν ένας στείρος αρνητισμός απέναντι στη ΔΕΠΑΚ, δείχνοντας με τη στάση του ότι φοβάται τον πολιτισμό και την αυτόνομη δύναμη και ανάπτυξή του».

Ακολούθησε το θεάρεστο έργο του δημάρχου στην κοινωνική πολιτική με το κοινωνικό φαρμακείο, που ούτε ταμπέλα είχε, ώστε να μπορεί κανείς να το βρει και να συνδράμει, ούτε υποστηρίζεται επαρκώς, αλλά παραμένει κατά κανόνα μια κατ’ επίφαση κοινωνική δομή χωρίς στήριξη και προβολή που λειτουργεί στο περιθώριο και την αφάνεια. Σήμερα, τουλάχιστον, η σελίδα του Δήμου (αυτή που μπλοκάρει όσους πολίτες διαμαρτύρονται) έχει μερικές στοιχειώδεις πληροφορίες που επιβεβαιώνουν ότι το κοινωνικό φαρμακείο... υπάρχει.

Και τι να πούμε για το έργο του σε σχέση με το κοινωνικό ιατρείο; Παρά το γεγονός ότι παρείχε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους και άπορους συνδημότες μας, έμεινε κι αυτό «άστεγο», έρμαιο των δεκάδων υποσχέσεων που έμειναν στα λόγια από την πλευρά του Δημάρχου. Δεν τα λέω εγώ. Τα λένε οι ίδιοι οι εθελοντές ιατροί όταν σε συνέντευξή τους την 14η Ιανουαρίου του 2018 ανέφεραν ότι «Το Ιατρείο Αλληλεγγύης δεν δέχτηκε να μπει ποτέ κάτω από την εξουσία του οποιουδήποτε ή να γίνει όχημα διορισμών, αντιθέτως φάνηκε ότι η δημοτική πλειοψηφία ενοχλήθηκε από την παρουσία μας».

Λίγο νωρίτερα, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (21/12/2017) φάνηκε ότι «η πληροφόρηση και η συμμετοχή του λαού, δυστυχώς, όχι μόνο αποτρέπεται, αλλά στην χειρότερη κατάσταση χειραγωγείται», όπως επεσήμαναν τότε οι εθελοντές ιατροί.

Φαίνεται ότι οι πρακτικές λογοκρισίας και προπαγάνδας βρίσκονταν τότε στα σπάργανα και κανείς δεν θα περίμενε να γιγαντωθούν τόσο.

Ούτε το κοινωνικό παντοπωλείο γλίτωσε από την «εκσυγχρονιστική πολιτική» του Δημάρχου. Με περίπου 370 οικογένειες και 1450 άτομα από την περιοχή του Δημου Καλαματας να εξυπηρετούνται από την εθελοντική αυτή δράση, χάθηκε και αυτό κάπου ανάμεσα στα όνειρα του Παναγιώτη Νίκα για αγάλματα και ΣΔΙΤ.

Ούτε το –λιγότερο θορυβώδες και «βάρβαρο»- Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στηρίχτηκε, όπως συμβαίνει σε άλλους δήμους της χώρας [εδώ να πω πως για μένα αν δεν είσαι αντιρατσιστής, δεν είσαι άνθρωπος]. Μάλιστα, πέρυσι ο Δήμαρχος αγωνιούσε να το «στριμώξει» στους σκοτεινούς και βρώμικους διαδρόμους της Λαϊκής Αγοράς, διότι δεν ήθελε να ερθει σε επαφή με την πλέμπα και τους κοινωνικούς αγώνες της η μπουρζουαζία της Ευρώπης που είχε καλέσει για το Φεστιβάλ Χορωδιών [το οποίο είναι υπέροχο και το στηρίζουμε] λέγοντας επί λέξει «πως δεν θέλει οι ευυπόληπτοι ξένοι να βλέπουν αυτές τις εικόνες» υπονοώντας ότι οι ανθρωπιστές συνδημότες μας, άνθρωποι κάθε τάξης και καταγωγής, είναι παρακατιανοί και πρέπει να τους «κρύψουμε».

Είναι η κατάλληλη στιγμή να σας θυμίσω ένα από τα πιο εξευτελιστικά γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας της πόλης μας: τότε που χορηγήθηκε άδεια στη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, που δικάζεται ακόμη ως εγκληματική οργάνωση, να πραγματοποιήσει εκδήλωση στην πλατεία Δημαρχείου, ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ Β’Παγκοσμίου Πολέμου, με κεντρικό ομιλητή τον (αν)εγκέφαλο της εγκληματικής οργάνωσης, Νίκο Μιχαλολιάκο. Ξεράσατε ή θέλετε κι άλλα; Εγώ πάλι, ναι (αν και υπάρχουν πάρα πάρα πολλά να θυμηθεί κανείς).

Συγχαρητήρια, Παναγιώτη Νίκα!

[[Ας που απαντήσει σαρκαστικά κανένας από τους δελφίνους του που ονειρεύονται το χρίσμα και θα συνεχίσω με άλλα πιο χαριτωμένα που θα περιλαμβάνουν τις λέξεις «Νίκας» και «Χρυσή Αυγή» στην ίδια πρόταση.

Θυμίζω μάλιστα τα λόγια του ίδιου του επικεφαλής του συνδυασμού «Αλλαγή για το Δήμο Καλαμάτας», Θεόδωρου Μπρεδήμα, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου (31/7/2014): «Να πάτε στο μπάρμπα σας το Σαμαρά και στην κυρία Μητσοτάκη, να πάτε και στη Χρυσή Αυγή κύριε Νίκα», με αφορμή την μεγάλη κόντρα που είχε ξεσπάσει με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άγιου Φλώρου (φαίνεται ήθελε κι εκεί τα ηνία ο δήμαρχος). Θυμάστε; Ο Δήμαρχος είχε αφήσει με το έτσι θέλω άστεγο ΚΑΙ αυτόν το σύλλογο επειδή ... δεν ακολουθούσε και τόσο πιστά τις διαταγές του «καπετάν ενός». «Δήμαρχο της βίας, τον είχε χαρακτηρίσει τότε ο Μπρεδήμας και αποκάλυψε ότι ο Παναγιώτης Νίκας σε τηλεφώνημά του σε κάτοικο της περιοχής απείλησε ότι αν χρειαστεί θα διώξει τους κατοίκους του Αγίου Φλώρου από το χωριό τους, επισημαίνοντας στο δήμαρχο ότι έχουν περάσει οι εποχές όπου άνθρωποι εξορίζονταν σε ξερονήσια]]

Τέλος (για την ώρα) έχει δοθεί εντολή στον διαχειριστή της σελίδας του Δήμου, δεν θέλω να αναφέρω το όνομα του γιατί μπορεί να θεωρηθεί πως στοχοποιώ έναν υπάλληλο, να σβήνει όλα τα σχόλια διαμαρτυρίας και να μπλοκάρει τους χρήστες. Αυτό έγινε όταν ο δήμος πλημμύρισε και είχαμε νεκρούς και ο δήμαρχος αντί να πάει αμέσως στις γειτονιές μάλωνε με τους δημοσιογράφους και με τον Σαμαρά επειδή του έκοψε τα όνειρα για κάτι μεγαλύτερο το 2014, η πρακτική συνεχίστηκε με το φεστιβάλ δρόμου, με τα παράνομα πρόστιμα στους συνόδους σκύλων, τις διαμαρτυρίες για το καρναβάλι και σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Όποιος διαμαρτύρεται, τον τρώει η μαρμάγκα του block.

Υπάρχει κάποιος που δεν κατάλαβε από τα λίγα αυτά παραδείγματα πως ο Παναγιώτης Νίκας έχει πρόβλημα με καθετί διαφορετικό και ειδικά με ό,τι δεν βρίσκεται αποκλειστικά στον δικό του έλεγχο και δεν υπακούει σαν πιστό σκυλί τις εντολές του παράλογες ή μη; Υπάρχει κανείς που αμφιβάλλει ότι ο δήμαρχος προσπαθεί από την αρχή να «σκοτώσει» κάθε εθελοντική και αυτόνομη πρωτοβουλία μέσα στο δήμο; Ότι, καθώς φαίνεται, έχει πελατειακές σχέσεις με πολίτες που θεωρούν τους εαυτούς τους «εξέχοντες» κι έχουν την πολυτέλεια να του τηλεφωνούν στο προσωπικό του τηλέφωνο για να διατάξουν την διακοπή ενός φεστιβάλ;

Θέλω να σας θυμίσω ακόμη ότι το 2014 σε φεστιβάλ που έγινε στον Αλμυρό, σε αραιοκατοικημένη περιοχή 15 χλμ έξω από την πόλη, έβγαλε μια ανακοίνωση ενάντια στο φεστιβάλ στο οποίο ο Δήμος ήταν συνδιοργανωτής (δυστυχώς) επειδή τάχα «διαμαρτυρήθηκαν οι γνωστοί ευυπόληπτοι πολίτες». Στο μεταξύ είναι κοινό μυστικό ότι τα παράπονα είχαν γίνει προχθές από συγκεκριμένους (ευυπόληπτους?) επιχειρηματίες της παραλιακής, επειδή 4.000 κόσμος ήταν στο Φεστιβάλ πίνοντας μπύρα με 1,5 ευρώ κι αφήνοντας άδεια την παραλία. Καιαιαι... το αφεντικό ανέστειλε το Φεστιβάλ. Γιατί δεν θέλει να διασκεδάζουμε χωρίς την εντολή και την ευλογία του. Θέλει να γλεντοκοπάμε μόνο στα καρναβάλια του, στις λεύκες, γαλάζιες και κόκκινες νύχτες του και αντί να χρησιμοποιούμε τους δημοτικούς χώρους που είναι δωρεάν και ανήκουν σε όλους, να πηγαίνουμε καλά και σώνει σε μαγαζιά που κατά κάποιο τρόπο σου επιβάλλουν πως θα ντύνεσαι, πως θα κουρεύεσαι, με ποια μουσική θα διασκεδάζεις και πόσο θα πληρώνεις το ποτό σου.

Αυτή την Καλαμάτα θέλετε; Χιλιάδες κόσμου που συμμετέχει στο Φεστιβάλ Δρόμου και στις αυτόνομες/εθελοντικές δράσεις της πόλης λέει «όχι!». Και όταν λέμε «χιλιάδες», είναι περισσότεροι από όσους συμμετέχουν στο φεστιβάλ χορού ή στο καρναβάλι για παράδειγμα [δεν έχω κανένα πρόβλημα με τα παραπάνω events, κάνω υπομονή σεβόμενος πως αφορούν κάποια μερίδα κόσμου και χαίρομαι που διασκεδάζουν με τον τρόπο που τους αρέσει ή τουλάχιστον δεν παίρνω και τους μπάτσους τηλέφωνο για να τους τα χαλάσω].

ΥΓ: Το ξέρω πως θα γελάνε τα ρουφιανάκια του δήμαρχου τώρα και θα με βρίζουν κιόλας. Να υπενθυμίσω και σε αυτούς πως είναι απλά μια μικρή κλίκα με μεγάλη ιδέα για τον εαυτό της και με την απόσυρση του Νικα πιθανότατα θα χαθούν και αυτοί όντας άχρηστοι να διοικήσουν, κάτι που φαίνεται από το καθεστώς μοναρχίας που επικρατεί στο δήμο και από το γεγονός ότι πρέπει να ελέγχονται και να παίρνουν εντολές και για το πιο απλό πράγμα από τον «μεγάλο». Επίσης μέσα στην κλίκα τους θα γελάνε με όσα γράφτηκαν παραπάνω αλλά αν μπουν στον κόπο να κοιτάξουν έξω από αυτή θα καταλάβουν πως... τόσο καιρό δεν έβρεχε. Ορισμένοι θα αναφέρουν το 53,99% κλπ. Θα κάνουμε όλοι μαζί ταμείο του χρόνου και μάλλον θα πέσει γέλιο όταν καταλάβει ο κόσμος πως το έργο τριών συνεχόμενων θητειών είναι ανύπαρκτο.