Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018 12:01

Αιδηψός

Αιδηψός

Του Δημήτρη Μπουσούνη 
Το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου 2018 το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, που εδρεύει στην Καλαμάτα, έκανε μια σπουδαία εκδρομή στην Αιδηψό.
Εκεί τα μέλη του θα μπορούσαν να κάνουν θερμά λουτρά αλλά και να θαυμάσουν τις ομορφιές της γύρω περιοχής!
Για την πλειονότητα των συμμετεχόντων αυτό το μέρος ήταν σχεδόν άγνωστο παρόλο, που τα λουτρά της Αιδηψού είναι πασίγνωστα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες από αρχαιοτάτων χρόνων...

Σύμφωνα με την μυθολογία, όταν ο Ηρακλής τελείωσε τους άθλους του, ήταν πολύ κουρασμένος. Τότε η θεά Άρτεμις παρακάλεσε τον Ήφαιστο, να δημιουργήσει μια πηγή, ώστε να πάει εκεί για να κάνει το μπάνιο του και να ξεκουραστεί.

Ο Ήφαιστος χτύπησε το σφυρί του επάνω σ’ ένα βράχο στη Βόρεια Εύβοια και ξεπήδησε σ’ εκείνο το σημείο ζεστό νερό. Για το λόγο αυτό τα λουτρά της Αιδηψού φημολογούνται ακόμη και σήμερα ως λουτρά του Ηρακλέους!

Αυτά λέει η μυθολογία, βέβαια, ενώ η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική:

Όπως είναι γνωστό, η Αιδηψός βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Εύβοιας και απέναντι ακριβώς υπάρχουν οι θερμές πηγές στα Καμένα Βούρλα και λίγο πιο βόρεια είναι οι Θερμοπύλες!

Άρα στο υπέδαφος αυτής της περιοχής υπάρχουν υδρογονάνθρακες γι’ αυτό και ξεπηδούν σε διάφορα σημεία θερμές πηγές.

Κάτι ανάλογο, δηλαδή, όπως συμβαίνει στον Καΐάφα και σ’ άλλα μέρη της χώρα μας.

Αναμφισβήτητα όλη η γύρω περιοχή από τον Μαλιακό κόλπο και τις ακτές της Εύβοιας είναι πανέμορφη!

Κάποια μικρά νησάκια που υπάρχουν εκεί τριγύρω, φιλοξενούν επάνω τους σπάνια πανίδα κι έχουν χαρακτηριστεί ως τα Πριγκιπονήσια της Ελλάδας!

Ο μύθος, λοιπόν, γύρω από τον Ηρακλή και τα λουτρά της Αιδηψού θέλει να τονίσει τα πολλά ευεργετήματα, που έχουν για τον ανθρώπινο οργανισμό!

Πράγματι από την αρχαιότητα κατέφευγαν εκεί, όσοι άνθρωποι είχαν προβλήματα υγείας και σε κάποιο βαθμό έβρισκαν τη γιατρειά τους.

Ο πιο επιφανής επισκέπτης την εποχή της Ρωμαιοκρατίας ήταν ο διάσημος στρατηγός Σύλλας. Αυτός, όπως φημολογείται, υπέφερε από ποδάγρα και με τα ιαματικά νερά της Αιδηψού γιάτρεψε την αρρώστια του.

Μάλιστα δίπλα από τις θερμές πηγές σ’ έναν προστατευόμενο χώρο, υπάρχει ακόμη η γούρνα, που όπως λέγεται έκανε τη θεραπεία του.   

Λίγο πιο πέρα βρίσκεται σήμερα ένα πολυτελέστατο ξενοδοχείο-θεραπευτήριο,  που φέρει το χαρακτηριστικό τίτλο «ΘΕΡΜΑΙ ΣΥΛΛΑ!»

Εκεί κατέφευγαν στην αρχαιότητα και πολλές γυναίκες που δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν. Αυτές καθόντουσαν για κάποιο χρονικό διάστημα μέσα σε γούρνες, που έρεε το ιαματικό νερό, προκειμένου κατόπιν να μείνουν έγκυες.  

Απ’ αυτό το γεγονός προέρχεται και το όνομα «Αιδηψός», που σημαίνει το άγγιγμα του αιδοίου, (γεννητικό όργανο του άντρα ή της γυναίκας).

Το μέρος αυτό ήταν ανέκαθεν καταφύγιο και για τους τραυματίες πολέμου, προκειμένου να γιατρέψουν τις πληγές τους ή ν’ ανακουφιστούν από τους πόνους.

Σήμερα αυτή η λουτρόπολη υποδέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. Όχι μόνο ντόπιους αλλά και πολλούς ξένους τόσο για τα ιαματικά λουτρά της όσο και για τις σπάνιες ομορφιές της!

Απ’ αυτό το μέρος έχουν περάσει κατά καιρούς σπουδαίες προσωπικότητες τόσο του θεάματος, όσο της πολιτικής αλλά και του χρήματος!       

Με βάση ένα φυλλάδιο που παρέχει το υπουργείο τουρισμού στους λουόμενους, «τα ιαματικά νερά της Αιδηψού, ασκούν θεραπευτική επίδραση για τον ανθρώπινο οργανισμό και ενδείκνυται για πλήθος παθήσεων όπως»:

«Εκφυλιστικές αρθροπάθειες ισχίου, γόνατος. Ρευματοπάθειες. Αγκυλωτή σπονδυλίτιδα. Παραμορφωτική αρθρίτιδα. Σπονδυλαρθρίτιδα. Ουρική αρθρίτιδα. Οσφυαλγίες. Ισχιαλγίες. Μυαλγίες. Νευραλγίες. Δισκοπάθεια. Ημικρανίες. Χρόνιες γυναικολογικές παθήσεις. Μετατραυματικές καταστάσεις σε κατάγματα,  εξαρθήματα, διαστρέμματα. Καθώς και σε δερματικές παθήσεις όπως δερματίτιδα, ψωρίαση, εγκαύματα κλπ».

Το ιαματικό νερό βγαίνει μέσα από την πηγή γύρω στους 80 βαθμούς Κελσίου και κατόπιν αραιώνεται σε δεξαμενές με θαλασσινό για να κρυώσει.

Από εκεί διοχετεύεται με υπόγειες σωληνώσεις στα διάφορα υδροθεραπευτήρια της πόλης και φτάνει στους λουτήρες γύρω στους 33 βαθμούς Κελσίου.

Ο χώρος γύρω από τις πηγές είναι κατακίτρινος, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας του νερού, εκτός των άλλων στοιχείων και με Θείο.

Τα βράχια απ’ όπου περνάει αυτό θαυματουργό νερό, μοιάζουν χρυσαφένια και σε συνδυασμό με τις ανταύγειες της θάλασσας, δημιουργούν ένα τοπίο ονείρου!

Το Ελληνικό κράτος τις προηγούμενες δεκαετίες είχε κάνει σημαντικές υποδομές σ’ αυτό το μέρος, με χρήματα φυσικά των Ελλήνων φορολογουμένων.

Σε κάποια στιγμή, όμως, ήρθε η καταραμένη κρίση κι όλα αυτά  πέρασαν στο υπέρ-ταμείο και κατασχέθηκαν για λογαριασμό των δανειστών.

Βλέπετε κάποιοι εθνοπατέρες της συμφοράς, που κυβέρνησαν τη χώρα μας την προηγούμενη δεκαετία, θεώρησαν ντροπή να κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο τέτοιους πολύτιμους θησαυρούς.

Έτσι έβαλαν τις υπογραφές ασύστολα και χρέωσαν τον Ελληνικό λαό για ν’ αναγκαστεί να ξεπουλήσει τα πάντα.

Όπως είπαν κάποιοι κάτοικοι της Αιδηψού, η εκεί Δημοτική Αρχή δεν έχει πλέον καμιά δικαιοδοσία τόσο επάνω στις πηγές όσο και στις υποδομές.

Έτσι όλος αυτός ο πλούτος έχει αφεθεί στην τύχη του και περιμένει εναγωνίως τους πατριδοκάπηλους επενδυτές, για να σωθεί από τη φθορά του χρόνου.

Εξυπακούεται πως κατόπιν οι Έλληνες πολίτες, θα είναι αναγκασμένοι να ζητούν την άδεια από τους κεφαλαιοκράτες, προκειμένου ν’ απολαύσουν τα αγαθά από την πολιτιστική τους κληρονομιά.

Με λίγα λόγια, απ’ ότι φαίνεται, αυτή η καταραμένη κρίση δεν ήρθε ουρανοκατέβατη στη χώρα μας.

Ήταν καλά προετοιμασμένη έτσι ώστε ν’ αναγκαστεί η Ελλάδα να ξεπουλήσει όλους τους θησαυρούς της και χωρίς να μπορεί να βγάλει ούτε άχνα ο Ελληνικός λαός!!!             

Δημήτρης Ν. Μπουσούνης: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.