Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019 23:47

Τα αντιπλημμυρικά έργα του Δήμου Καλαμάτας

Τα αντιπλημμυρικά έργα του Δήμου Καλαμάτας

Του Μιχάλη Αντωνόπουλου*
Είναι βέβαιο ότι η περίοδος των βροχοπτώσεων είναι χαρακτηριστικό μετεωρολογικό γεγονός της περιοχής μας σε ετήσια βάση, όπως και τα ακραία φαινόμενα της κλιματικης αλλαγής που παρατηρούνται όλο και πιο συχνά.  Αυτό όμως δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται κυρίως σε δομημένες περιοχές του Δήμου μας. Τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα της Καλαμάτας που ήταν σε εξέλιξη, αυτό της νέας εισόδου απο Θουρια Νοσοκομείο, Ασπρόχωμα και αυτό που εκτρέπει επίσης τα νερά της Παναγίτσας στο Νεδοντα, με ανακοίνωση του Δημάρχου διακόπτονται…

Η δικαιολογία είναι ότι δεν έχουν μελετηθεί με επάρκεια και υπάρχουν ατέλειες στο σχεδιασμό, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δήμαρχος σε ερώτηση μας στο ΔΣ. Μέχρι τότε λοιπόν οι δημότες της Καλαμάτας, θα έχουμε τη δυνατότητα να "κολυμπάμε" χειμώνα καλοκαίρι.

Περιττό να θυμίσουμε εδώ οτι και τα δύο αυτά έργα υπερβαίνουν τα 3.5 εκ € και ήταν σε προτεραιότητα από το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως αυτό της Φαρων που δημιουργήθηκε μετα την ανάπλαση του ενός πεζοδρομίου.

Ας μην ξεχνάμε επίσης τις σοβαρές ενστάσεις απο συμβούλους για την επάρκεια του ποταμού Νεδοντα, να δεχθεί τους υδάτινους όγκους των ομβρίων από άλλες λεκάνες απορροής.

Τώρα λοιπόν που διαφαίνεται για λόγους που δεν αποκαλύπτει ο δήμαρχος η ανεπάρκεια των σχεδιασμένων έργων, το χρησιμοποιεί και ως δικαιολογία μεταξύ των άλλων η Δημοτική αρχή.  Δυστυχώς υπάρχουν σοβαρά ανοιχτά ζητήματα προστασίας στην παραλιακή ζώνη αλλά κυρίως στα υδατορεματα της Αγίας Σωτήρας και του Καραμπογια στο ΚΤΕΛ, που έπνιξαν στην κυριολεξία ανθρώπους στις μεγάλες πλημμύρες του 2016.

Είδαμε βεβαίως και το ημιτελές έργο των Αγίων Θεοδώρων της Θουρίας που ο δήμος τιμωρήθηκε με πρόστιμο επειδή ξέχασε στη βιασύνη του να πάρει περιβαλλοντικούς όρους.

Διαφαίνεται, αν αναλογισθούμε και τις μεγάλες κατολισθήσεις στα χωριά του Ταϋγέτου, οτι ο Δήμος Καλαμάτας έχει χάσει τη μάχη με τα έργα υποδομής και προστασίας του Δημότη σε ολα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη της Δημοτικής επικράτειας. Ας ελπίσουμε για άλλη μια φορά οτι η κακοκαιρία θα είναι σύντομη και δεν θα δούμε τα χειρότερα.

 

*Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών”