Πέμπτη, 08 Αυγούστου 2019 12:21

Και ο Τουρισμός στη…μικροπολιτική;

Και ο Τουρισμός στη…μικροπολιτική;

*Της Αντωνίας Μπούζα

Ακούμε το τελευταίο διάστημα, εκθέσεις ιδεών, από απόντες στη συλλογική προσπάθεια για την τουριστική ανάπτυξη της Πελοποννήσου, οι οποίοι όμως, παρά την εμφανή απουσία τους από κάθε προσπάθεια του τόπου μας για την καθιέρωσή του ως τουριστικό προορισμό, όλα αυτά τα χρόνια, έφτασαν να  κουνούν το δάχτυλο και να εγκαλούν εκείνους που με στρατηγική και συνέπεια δουλεύουν για την τουριστική μας ανάπτυξη...

Είναι γνωστό τοις πάσι, πως ένας τόπος για να χαρακτηρισθεί τουριστικός προορισμός και να αποκτήσει διεθνή αναγνωρισιμότητα, απαιτείται στρατηγική και συνέργειες φορέων και ιδιωτών, τουλάχιστον για μία 6ετία προτού καν, κερδίσει και το ελάχιστο της επισκεψιμό-τητας.

Το 2011, η Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη κ.Τατούλη, αφού ομογενοποίησε ένα διαφορετικής ανάπτυξης τουριστικό προϊόν 5 Νομών, στράφηκε στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και στην καθιέρωση ενός συνολικού brand name  για τον τόπο, τη Μυθική Πελοπόννησο, που σήμερα, εκπροσωπεί περήφανα και αποτελεσματικά όλη την Πελοπόννησο.

Εκμεταλλευθήκαμε το ΕΣΠΑ στην προβολή μας, απομακρυνόμενοι από λογικές της δεκαετίας του 1970 που ξαναβλέπουμε με λύπη μας να επανεμφανίζονται , δηλ. τους εν αναμονή  περιφερειάρχες να περιμένουν στους προθαλάμους των υπουργών για πόρους ,που μπορούν όμως  να εξεύρουν αλλιώς και από τις δυνατότητες που τους δίνει ο Νόμος, μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Με οργάνωση διεθνών γεγονότων στην Πελοπόννησο, με εφαρμογή κάθε εργαλείου του σύγχρονου μάρκετινγκ, συνεπή παρουσία, προτάσεις, προσέλκυση αεροπορικών εταιριών μέσω της συνδιαφήμισης , στόχευση στην εμπλοκή στο τουριστικό προϊόν και του αγροτοδιατροφικού τομέα και των μεταποιητικών επιχειρήσεων, σημαντική ενίσχυση της στοχευμένης εξωστρέφειας , τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, με ανάπτυξη του εναλλακτικού-θεματικού τουρισμού, μέσω στήριξης υποδομών, μονοπάτια, μοναστήρια, αρχαιολογικά μνημεία, καταδυτικά πάρκα κλπ, καταφέραμε να κάνουμε την Μυθική Πελοπόννησο έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό και το αεροδρόμιο Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, να έχει εκρηκτική ανάπτυξη -400% -  και να το προσεγγίζουν αεροπορικές εταιρείες κολοσσοί, στο διεθνές περιβάλλον.

Μοναδικό μελανό σημείο στην προσπάθεια που καταβάλλαμε τα χρόνια αυτά που προηγήθηκαν, συνεργαζόμενοι επιτυχώς με τουριστικούς επιχειρηματίες που γνώριζαν την αξία της στοχευμένης εξωστρέφειας, η μηδενική έως ανύπαρκτη συμμετοχή, ευτυχώς μόνο λίγων Δημοτικών Αρχών και κάποιων συλλογικών οργάνων του τουρισμού, που δυστυχώς δεν παραδειγματίστηκαν από την επιχειρηματικότητα άλλων περιοχών της πατρίδας μας και των ωφελειών, μέσω της συμμετοχής.

Δεν μπορεί σήμερα στον 21ο αιώνα, η πολιτική εξωστρέφειας να περιορίζεται σε κάποιους …χάρτες , σε συμμετοχή σε ήσσονος σημασίας γεγονότα στην Αθήνα , στην ίδρυση γραφείου τουριστικών πληροφοριών, στη συμμετοχή σε συνέδρια για την κρουαζιέρα τοπικής εμβέλειας και στην προσέλκυση πτωχευμένων πολιτιστικών δράσεων. Στις ακολουθούμενες  λογικές άλλων δεκαετιών που ανησυχούν έντονα, την υποψιασμένη κοινωνία πρέπει να μπει ένα τέλος.

Δεν έφτανε όμως αυτό, προσθέτουμε και την παραπληροφόρηση και τη συκοφαντία εναντίον του τόπου , όταν νεοεκλεγμένοι σε αυτοδιοικητικά αξιώματα, μιλούν προπαγανδιστικά και υποτιμητικά για την τόπο, χαρακτηρίζοντας …άθλιες τις δημόσιες υποδομές της Πελοποννήσου, την στιγμή που τα σοβαρότερα τουριστικά έντυπα του κόσμου γράφουν διθυράμβους και επαινούν την Πελοπόννησο.

Η γνώση των αναγκών του τουρισμού είναι αναγκαία, διότι ο τομέας αυτός είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός και κάθε λέξη που μπορεί να έχει στόχο να πλήξει τους πολιτικούς αντιπάλους, πλήττει δυστυχώς τον ίδιο τον τόπο μας. Για κάθε λέξη και κάθε πρωτοβουλία καλό είναι οι εμφανώς έχοντες άγνοια, να συμβουλεύονται το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ, προτού κάνουν ανεπανόρθωτη ζημιά.

Η συνολική τουριστική πορεία της Ελλάδος, φυσικά επηρεάζει είτε θετικά, είτε αρνητικά και την δική μας πορεία, ας μην το ξεχνάμε.

Σύνεση, λιγότερο μένος, περισσότερη αυτοσυγκράτηση, κατάθεση  προγραμματικών θέσεων, μη καπήλευση και υποτίμηση της σπουδαίας προσπάθειας άλλων, περισσότερη δουλειά και λιγότερες φωτογραφίες για προσωπική προβολή θα ήταν χρήσιμο για τον τόπο.

Άλλωστε οι πολίτες μας ψήφισαν για να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί κι  όχι να επιβεβαιώσουμε το εγώ μας.

Καλαμάτα 7-8-2019
ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ

* Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου και Θεμάτων Μεσσηνίας