Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2019 11:56

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης: «Κάτω τα χέρια από το ΚΕΘΕΑ»

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης: «Κάτω τα χέρια από το ΚΕΘΕΑ»

Το ΚΕΘΕΑ είναι μια δομή που επί 37 χρόνια προσφέρει ουσιαστικό έργο στο χώρο της απεξάρτησης. Η αποτελεσματικότητά του δεν είναι αναγνωρισμένη μόνον στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, όπως έδειξε άλλωστε και το πρόσφατο διεθνές συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, όπου συμμετείχαν 120 φορείς από 40 χώρες...

Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα ποτέ δεν δημιούργησε "μαύρες τρύπες", δεν προέβη σε δανεισμό, δεν ενεπλάκη σε σκάνδαλα. Είναι ο πρώτος δημόσιος ελληνικός οργανισμός στον τομέα της υγείας-κοινωνικής φροντίδας που καθιέρωσε από το 1995 τον κατ’ έτος δημόσιο απολογισμό, ελέγχεται από ορκωτούς λογιστές , ενώ η πολύ καλή του επίδοση στον τομέα αυτόν επιβεβαιώθηκε και από τον πρόσφατο έλεγχο που διενήργησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Το μοντέλο λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ είναι  αυτοοργανωμένο, αυτοδιαχειριζόμενο, στη βάση της αλληλεγγύης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μπορεί να εκλέγει μόνο του τη διοίκησή του, όπως έκανε εδώ και 37 χρόνια. Οποιαδήποτε αλλαγή στο μοντέλο αυτό θα οδηγήσει στην γραφειοκρατικοποίηση, την παρακμή και εντέλει τη διάλυσή του.

Η απαράδεκτη πολιτική πράξη της κυβέρνησης να ανατρέψει εν μια νυκτί αυτό το μοντέλο, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, για αν διορίζει εκείνη το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, βασίζεται σε δύο άξονες:

Α) Στη λογική του κοινωνικού ρατσισμού, που θεωρεί την εξάρτηση ως ένα εκτός κοινωνίας πρόβλημα, και που πρέπει να επιλυθεί στη βάση της καινούργιας αντίληψης περί «νόμου και τάξης».

Β) Στον διορισμό ημετέρων, που δεν πρόλαβαν να βολευτούν ως μετακλητοί ή στις ΔΕΚΟ ή σε οποιαδήποτε μη αιρετή, μισθοδοτούμενη δημόσια θέση.

Το Ιατρείο Αλληλεγγύης Καλαμάτας ενώνει τη φωνή του τόσο με τους ωφελημένους, τους ωφελούμενους, τις οικογένειές τους και τους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ, όσο και με το πλειοψηφικό εκείνο κομμάτι της κοινωνίας, που κατανοεί ότι οι εξαρτημένοι δεν είναι σκουπίδια, κοινωνικά απόβλητα, αλλά ένα κομμάτι της κοινωνίας που μπορεί, με την επανένταξή του, να γίνει δημιουργικό και κοινωνικά επωφελές.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΘΕΑ

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Καλαμάτας