LEONIDAS MPALIKHS
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019 12:21

Αν δεν γνωρίζουμε το πρόβλημα δεν είναι δυνατό να βρούμε λύση

Αν δεν γνωρίζουμε το πρόβλημα δεν είναι δυνατό να βρούμε λύση

Της Τόνιας Κουζή 
Επανειλημμένα, τα τρία τελευταία χρόνια έχω προσπαθήσει να δοθεί λύση στο πρόβλημα της Λαγκάδας προς όλες τις δυνατές κατευθύνσεις: πρώην & νυν δημοτική αρχή, περιφέρεια, ΔΕΥΑΚ, Τεχνικές υπηρεσίες, Πολιτική προστασία.
Με την 51463/16/226 οι Τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου με παρέπεμψαν στην ΔΕΥΑΚ και στην 6634/36/19-01-2017 όπου η υπηρεσία αφενός αναγνωρίζει την απαίτηση για τουλάχιστον διπλασιασμό της διατομής, αφετέρου στο ίδιο έγγραφο με διαβεβαιώνει ότι εντός του 2017 θα επικαιροποιησει την υπάρχουσα υδραυλική μελέτη...

Τρία και πλέον χρόνια μετά τα παραπάνω αναζητούνται.  

Πρόσφατα τέθηκε το θέμα στο ΔΣ από το συνάδελφο κ. Τσαπόγα και οι απαντήσεις που έλαβε κατέδειξαν για μια ακόμη φορά την αγνοία επί της σοβαρότητας του θέματος, και της νέας δημοτικής αρχής. «Θα καθαριστεί άμεσα, δεν είναι αρμοδιότητα μας κτλ.»

Με την ελπίδα να μην επαναληφθεί ξανά η νύχτα της 7ης Σεπτεμβρίου του 2016 (ευχή που επαναλαμβάνεται φυσικά και κάθε φορά που κάποιο έντονο φαινόμενο πλησιάζει τον τόπο, όμως με ευχές δεν λύνονται προβλήματα), εξαιτίας κυρίως της άγνοιας του βαθμού κινδύνου και της μεταφοράς των ευθυνών από Δήμο σε περιφέρεια, θα καταθέσω μερικά στοιχεία για ιστορικούς λόγους και για την περίπτωση που κάποιος δεν αρκείται σε δηλώσεις, αλλά επιθυμεί να ενσκήψει στο πρόβλημα που επηρεάζει τη μισή δυτική πόλη.

Αρχικά, πρέπει να διαβάσει κάποιος στην αεροφωτογραφία τη διαδρομή του ρέματος, να εντοπίσει τα σημεία - εμπόδια στη διαδρομή του που δυστυχώς είναι περισσότερα του ενός. Το πρόβλημα είναι σύνθετο, γιατί αναφερόμαστε στην περίπτωση ενός αστικού ρέματος, πλήρως παραβιασμένου & εγκιβωτισμένου με τεχνικό έργο της δεκαετίας του 1980. Φυσική κοίτη ανάντι του περιφερειακού δρόμου, κάθετη διακοπή από το τεχνικό έργο, μερική υπογειοπόιηση στα Λαίικα, επανεμφάνιση στις Ράχες, εκ νέου υπογειοποίηση σε αγωγό μικρότερο του 1.40 καθ’ ύψος άρα και μη προσβάσιμου για συντήρηση ή καθαρισμό, που υποδέχεται στο σημείο της Αγ. Γεωργίου και δεύτερο υδατόρεμα προς την οδό Αθηνών.

Bingo! Βρήκαμε το σημείο που πονάει η διαδρομή – γεγονός που δηλώθηκε με δυο συνεχόμενα φαινόμενα 11/2013 & 9/2016 δεν χρειάζεται επιστημονική διερεύνηση -  δεν αντέχει τη ροή και πριν τη συνένωση και σπάει βόρεια του Ι.Ν Αγία Σωτήρα.

Περιμένουμε να τριτώσει;

Μπορεί να τριτώσει ή έχουν ληφθεί σχετικά μέτρα;

Μπορεί δυστυχώς να τριτώσει μια και εντέχνως από το 2016 η συζήτηση για τη Γλαύκου εξαφανίζεται από τις συζητήσεις για αντιπλημμυρική θωράκιση. Γιατί; Μα γιατί είναι σύνθετο πρόβλημα, πλήρως αστικοποιημένη περιοχή, γιατί διασχίζει κάθετα την οδό Αθηνών με εκατοντάδες μη χαρτογραφημένα δίκτυα, γιατί αφορά και σύγχρονο τεχνικό έργο & ιδιωτική κατασκευαστική εταιρεία, γιατί οι ευθύνες παίζουν ping pong από περιφέρεια σε δήμο και τούμπαλιν.

3.2.2017 ο νυν περιφερειάρχης και τότε Δήμαρχος δήλωνε σε έκτακτη συνέντευξη: ότι η εταιρεία Μορέας, σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΚ, θα συντάξει υδραυλική μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία του Σεπτεμβρίου (Γλαύκου, Δράκου, Αγία Σωτήρα, Αθηνών).

Σε κάθε συζήτηση μιλάμε για απλούς καθαρισμούς, ενώ οι κάτοικοι επιζητούν απαντήσεις και ανάληψη ευθυνών. Ποιος μετέτρεψε αντίστοιχους επικίνδυνους για κατοικία δημόσιους χώρους – Λαγκάδα σε Ο.Τ – ποιος εμμονικά επαναλαμβάνει και υιοθετεί τη διαδικασία στα ρέματα της πόλης του Καραμπογιά, στο Νέδοντα μην λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες;

Ο Δήμος δεν είναι υπεύθυνος για τα ρέματα, προκειμένου αυτά να σχεδιαστούν ολιστικά, όπως επιτάσσει η νέα κοινοτική οδηγία. Ωστόσο, οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι για τα αστικά τμήματα των υδατορρεματων, με την έννοια της ευθύνης να χαράξουν πολιτική διαφοροποίησης από τις προηγούμενες καταστάσεις, να κατευθύνουν την πολιτική της περιφέρειας, να επαγρυπνούν και να υπενθυμίζουν τη σπουδαιότητα του ζητήματος για την περιβαλλοντική ισορροπία & την πολιτική προστασία των πολιτών της.

Τόνια Κουζή, Αρχιτέκτων Μηχανικός

Επικεφαλής Παράταξης Καλαμάτα ΤΟΠΟΣ ΖΩΗΣ