Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012 17:06

Η «Αλλαγή» για τον προλιμένα της Καλαμάτας

Η «Αλλαγή» για τον προλιμένα της Καλαμάτας

Του Θόδωρου Μπρεδήμα, 
επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του και της δημοτικής παράταξης «Αλλαγή», Θεόδωρος Μπρεδήμας, έκανε την ακόλουθη εισήγηση για το μεγάλο θέμα του προλιμένα και του «μάστερ πλαν» του λιμανιού:

«Αρχικά θα θέλαμε να επισημάνουμε τον αγώνα και την αγωνία όλων των καλαματιανών και ιδιαίτερα των κατοίκων της παραλίας και σε αυτή την αγωνία να προσθέσουμε και τη δική μας. Και ταυτόχρονα να διακηρύξουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι τον αγώνα αυτόν θα συνεχίσουμε απτόητοι και ανένδοτοι μέχρι την τελική δικαίωση μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Αυτές οι θέσεις μας αποτέλεσαν την αφετηρία όλων των παρατάξεων της μειοψηφίας να ζητήσουμε την άμεση συζήτηση του θέματος ενώπιον του Σώματος ενώπιον του Κυρίαρχου Λαού της Καλαμάτας του οποίου είμαστε εντολοδόχοι και υπηρέτες και ασφαλώς αντιπαρερχόμεθα τις άστοχες και αντιδημοκρατικές αντιλήψεις της πλειοψηφίας η οποία ενεφάνισε ως περίπου μεγαλόψυχη την απόφασή της να ορίσει την αποψινή συνεδρίαση.
Ωστόσο, κρίνουμε σκόπιμο να επικαλεσθούμε έναν μεγάλο ιστορικό που λέει ότι η ιστορία είναι ο μάρτυρας όλων των εποχών. Έτσι λοιπόν θα επιχειρήσουμε μια σύντομη ιστορική διαδρομή στο λιμάνι και γενικότερα στην παραλία της Καλαμάτας και εκ προοιμίου να πούμε ότι η ανάπτυξη της Καλαμάτας οφείλεται στην παραλία και αυτό θα το αποδείξουμε με ελάχιστες ιστορικές συνοπτικές αναφορές που ξεκίνησε μερικές δεκαετίες μετά από την απελευθέρωση το 1860, όταν η γενιά εκείνη φιλοδοξούσε να δη την Καλαμάτα εξελισσόμενη σε Μασσαλία του Μοριά με επίκεντρο το λιμάνι και το σχέδιο του Πασχάλ και τα 3 εκατομμύρια που εχρειάζοντο για τα λιμενικά έργα που θα έβγαιναν από το πετσί του εμπορίου και της Μεσσηνιακής αγροτιάς από τις εξαγωγές των προϊόντων και τους βαρείς λιμενικούς φόρους. Γιατί τότε δεν υπήρχαν ΕΣΠΑ ούτε άλλα προγράμματα!
Και ήρθαν τότε Γάλλοι λιμενολόγοι που ασχολήθηκαν με το σχεδιασμό του λιμανιού, του λιμενοβραχίονα κλπ και συνέπεια των λιμενικών έργων αυτών μετά 30 χρόνια άρχισε η ανάπτυξη της Καλαμάτας με μεγάλες βιομηχανίες, Ζαν και Ρος, Λιναρδάκη, Μαραβά, Στασινόπουλου, οι καπνοβιομηχανίες Καρέλια, Δαμηλάτη, Πτωχούλη κ.α., τα εμπορικά καταστήματα Κωστόπουλου, Μπενιάδη, Πάτσου κ.α., όπως αναφέρουν οι ιστορικοί, και έγιναν απ’ ευθείας εισαγωγές και εξαγωγές.
Να λοιπόν που χάρις στο λιμάνι αξιοποιήθηκε και αναπτύχθηκε η Καλαμάτα.
Μετά την αναγκαία αυτή εισαγωγή θα έρθουμε στο προκείμενο.
Η υπ’ αριθμόν 475/2005 απόφαση του Δ.Σ. επί δημαρχοντίας Γ. Κουτσούλη σεβότανε απολύτως το χαρακτήρα και τη χρήση του προλιμένα όπως είχε διαμορφωθεί από τα παλιά χρόνια.
Στο διατακτικό της απόφασης αναφέροντο οι λόγοι που συντρέχουν προς αυτή την κατεύθυνση. Δηλαδή αναγνωριζότανε ότι αφενός είναι βασικό στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και αφετέρου αποτελεί στοιχείο της ταυτότητας της πόλης.
Το ίδιο επαναλαμβάνεται και με την 319 του 2009 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επί δημαρχοντίας του Παν. Νίκα.
Δηλαδή επαναλάμβανε τα κύρια σημεία της απόφασης του 2005.
Συνεπώς και οι δύο προαναφερθείσες αποφάσεις αναγνωρίζουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του προλιμένα και τη σχέση με την πόλη.
Μετά από όλα αυτά κρίνουμε σκόπιμο να αναφερθούμε στη μελέτη του ΜΑΣΤΕΡ ΠΛΑΝ (Β στάδιο) που είχε υποβληθεί στο Δήμο το Μάρτιο του 2010 για ενημέρωση – γνωμοδότηση και αναφέρει ότι … διατηρείται η φυσική παραλία στην περιοχή ανατολικά του μόλου και μέχρι την ταβέρνα «Κοιλάκος» κυρίως για λόγους διατήρησης της ιστορικής μνήμης και για χρήση από τους περίοικους κολύμβηση.
Εν συνεχεία κρίνουμε σκόπιμο να αναφερθούμε συνοπτικά στα τελευταία γεγονότα που πυροδότησαν τις δικαιολογημένες ανησυχίες και αντιδράσεις των κατοίκων της παραλίας, των δημοτικών παρατάξεων και των ΜΜΕ που ξεκινήσανε με τις επίσημες δηλώσεις του Δημάρχου στις 28 Αυγούστου, 5 Σεπτεμβρίου και ιδιαίτερα τη δήλωση του Λιμενολόγου κ. Μουντζούρη στον πρώην δήμαρχο Στ. Μπένο «ότι θα γίνει προέκταση του υπήνεμου μόλου από παραλία μέχρι «τετράγωνο» χωρίς προβλήματα για μόνιμες απεγκαταστάσεις, ενώ ο σχεδιασμός της τουριστικής αξιοποίησης του προλιμένα θα προβλέπει ήπια μέσα, όπως πλωτές εξέδρες, χωρίς τη μετεγκατάσταση των χώρων των ναυταθλιτικών σωματείων στην απόμηξη του μόλου»
Επίσης ο Θ. Μπρεδήμας ανεφέρθη στην υπογραφή από την ΕΣΑΛ του σχεδίου Μάστερ Πλαν που έχουμε στα χέρια μας και συνέχισε:
Μετά από όλα αυτά, ο Δήμαρχος, για το μόνο που ανησυχεί είναι να εξασφαλίσει τον έλεγχο της χερσαίας ζώνης ο Δήμος και να διασφαλισθεί ο ανεμπόδιστος ελλιμενισμός κρουαζιερόπλοιων.
Δηλαδή, απ’ αυτές τις κινήσεις και δηλώσεις του δημάρχου, προκύπτει ότι δεν τον ενδιαφέρει ούτε η τύχη του λιμανιού ούτε η μετατροπή του προλιμένα σε Μαρίνα.
Έτσι λοιπόν, ενώ νομίσαμε ότι γλυτώσαμε από την καταστροφική για τον προλιμένα πρόταση, μας έρχεται ένα φιρμάνι σχετικά με τη χρήση του προλιμένα, που ουσιαστικά προβλέπει ότι κάποια στιγμή εκεί μπορεί να γίνει οτιδήποτε σχετικό, δηλαδή, Μαρίνα, ναυταθλητικές εγκαταστάσεις, αγκυροβόλια και ό,τι άλλο σχετικό.
Μετά απ’ όλα αυτά και μετά των ανακοινώσεων του ΤΕΕ ότι οι διαδικασίες για το Μάστερ πλαν ήταν αδιαφανείς και δεν ελήφθη υπόψιν η απόφαση της κοινωνίας, ζητήθηκε από τους κατοίκους και τις παρατάξεις η παρέμβασή τους ώστε να πληροφορηθεί η πόλη τι ακριβώς αποφασίστηκε και να παρέμβει για να αποτρέψει αυτές τις δυσμενείς εξελίξεις.
Αντί ο δήμαρχος να αφυπνισθεί και να ξεσηκωθεί, προέβαινε σε καθησυχαστικές και μάλλον αποπροσανατολιστικές δηλώσεις, γεγονός που μας εξανάγκασε να ζητήσουμε την άμεση συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να ξεκαθαρισθούν τα πράγματα.
Θεωρώ σκόπιμο χάριν της ιστορικής αλήθειας να αναφερθώ συνοπτικά στους αγώνες που έδωσαν στην περίοδο της δικτατορίας ο τότε δήμαρχος Κώστας Κουτουμάνος και ο τότε Μητροπολίτης Χρυσόστομος Θέμελης που τελικά ευοδώθηκαν με τη παρέμβαση του Καλαματιανού Τραπεζίτη Σπύρου Κωστόπουλου στον τότε δικτάτορα Παπαδόπουλο και έτσι γλύτωσε το λιμάνι να μετατραπεί σε Ναυπηγείο.
Από όλα αυτά προκύπτουν οι βαρύτατες ευθύνες του Δημάρχου για τον απαράδεκτο χειρισμό του όλου θέματος.
Αυτή την ύστατη ώρα, πρέπει ομόφωνα, όλοι μαζί, με απόφασή μας, να βάλουμε ανάχωμα στις ορέξεις των όποιων συμφερόντων και πολιτικών σχεδιασμών. Αυτό πρέπει να το επαναδιατυπώσουμε με απόλυτη τεκμηρίωση, σαφήνεια, πληρότητα και αποφασιστικότητα τις θέσεις μας για το χαρακτήρα και τη χρήση του προλιμένα, όπως αυτές αναφέρονται στην υπ’ αριθμόν 319/2009 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Πάντως, εκείνο που πρέπει να γνωρίζουν οι πάντες, είναι ότι οι Καλαματιανοί δεν θα επιτρέψουν ακόμη και με δυναμικές κινητοποιήσεις την προώθηση σχεδίων που αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία της πόλης και ειδικότερα τη σχέση της πόλης με τον προλιμένα.
Ουσιαστικά, η σχέση αυτή είναι εκείνη που διαφοροποιεί την Καλαμάτα από το σύνολο των παραλιακών πόλεων.
Η αποψινή παρουσία όλων σας εγγυάται την προσδοκία όλων μας ότι δεν θα περάσουν αντιλαϊκά σχέδια»
Τέλος ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κατέθεσε το παρακάτω ψήφισμα:
1. Να υπάρξει άμεση αντίδραση του Δ.Σ. στα τεκταινόμενα και να μην δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το Μάστερ Πλαν για τον προλιμένα της Καλαμάτας και να συγκληθεί το Δ.Σ. και να ενημερωθεί επί του τελικού σχεδίου του Υπουργείου πριν δημοσιευθεί στο ΦΕΚ.
2. Καλούμε την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει στη δημοσίευση της απόφασης και εμμένουμε στις αποφάσεις του Δ.Σ. του 2005 και του 2009.
3.Οι όποιες επεμβάσεις στο προλιμένα να είναι ήπιες και να μην θίγουν το περιβάλλον που είναι συνδεδεμένο με την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης. 
4. Σε αντίθετη περίπτωση διαδηλώνουμε την απόφασή μας για τον αγώνα ενάντια στα τεκταινόμενα σχέδια εις βάρος της παραλίας της Καλαμάτας γενικότερα.

Τελικά οι επικεφαλής των παρατάξεων Θ. Μπρεδήμας, Ν. Διασάκος και Στ. Μπεχράκης συμφώνησαν στο παρακάτω ψήφισμα.
«Διαδηλώνουμε την αντίθεση μας, μαζί με τους πολίτες της Καλαμάτας, σε οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του λιμανιού.
Να υπάρξει άμεση αντίδραση του Δημοτικού Συμβουλίου στα τεκταινόμενα και να μη δημοσιευτεί οποιαδήποτε απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για το προγραμματικό σχέδιο (master paln) στον προλιμένα της Καλαμάτας..
Να συγκληθεί το Σώμα και να ενημερωθούμε επί του τελικού σχεδίου του υπουργείου, πριν αυτό δημοσιευτεί στο ΦΕΚ.
Καλούμε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στη δημοσίευση της απόφασης και να παρθούν υπόψη οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων του 2005 και του 2009.
Οι όποιες επεμβάσεις στον προλιμένα να είναι ήπιες και να μη θίγουν το περιβάλλον, που είναι συνδεδεμένο με την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης.
Σε αντίθετη περίπτωση, διαδηλώνουμε την απόφαση μας για αγώνα ενάντια στα τεκταινόμενα για την Καλαμάτα γενικότερα».