Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2021 18:19

Εθνική παλιγγενεσία

Εθνική παλιγγενεσία

Του Δημήτρη Ν. Μπουσούνη 
     Ο μήνας Μάρτης έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για εμάς τους Έλληνες, γιατί εκτός των άλλων, είναι συνδεδεμένος με την εθνική μας επέτειο και τους αγώνες των ηρώων του 1821!
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο να βρω κάποια στοιχεία, γι’ αυτό το ιστορικό γεγονός, έπεσε στην αντίληψή μου ο όρος «εθνική παλιγγενεσία».

Γύρω απ’ αυτόν τον όρο, λοιπόν, αναφέρονται κάποια πράγματα στην διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, που ουδέποτε μάθαμε εμείς στο σχολείο κι αυτά έχουν ως εξής:

«Με τον όρο Εθνική Παλιγγενεσία, προσδιορίστηκε η κατάληξη του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων του 1821 και η ανάδειξη του νεοπαγούς ανεξάρτητου κράτους της Ελλάδας.

Όχι, όμως και του έθνους των Ελλήνων, που έτσι κι αλλιώς προϋπήρχε σε όλη την ιστορική διαδρομή, ως διασύνδεση του Ελλαδικού χώρου με τη Ρωμαϊκή και Οθωμανική κατοχή.

Θεμελιωτής αυτής της έκφρασης ήταν ο μεγάλος Έλληνας διανοητής της εποχής εκείνης, Αδαμάντιος Κοραής.

Αυτός καλλιέργησε την ιδέα σε έναν ετερόκλητο πληθυσμό, που κατοικούσε στον Ελλαδικό χώρο, ότι ανήκει σε ένα έθνος με αναφορές στην Αρχαία Ελλάδα!

Συγκρούστηκε, μάλιστα, σφόδρα τότε με το εκκλησιαστικό κατεστημένο του τόπου μας, το οποίο δεν αναγνώριζε το χαρακτηρισμό Έλληνας και προέβαλε αυτόν του Ρωμιού.

Του Χριστιανού κατοίκου, δηλαδή, της ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, που ομιλεί την επίσημη Ελληνική γλώσσα.

Χωρίς, όμως, να έχει καμιά συσχέτιση με κάθε τι το Ελληνικό, αλλά με οτιδήποτε ήταν Χριστιανικό.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, βέβαια, διεκόπτετο ευθέως η ιστορική συνέχεια του έθνους των Ελλήνων.

Αυτό γινόταν δολίως από το ιερατείο της εποχής εκείνης, για να αποκρύψει τις διαχρονικές ευθύνες του, για την εξαφάνιση σε κάθε τι που είχε σχέση με το Ελληνικό στοιχείο:

Όπως αρχαίους ναούς, θέατρα, στάδια, συγγράμματα, Ολυμπιακούς Αγώνες κλπ».

 

Να, λοιπόν, που έρχεται τώρα το διαδίκτυο, για να συμπληρώσει τα κενά του άθλιου εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα σε εμάς τους αδαείς, να μάθουμε κάποια πράγματα που ήταν καθοριστικά για την ιστορία του τόπου μας, αλλά που δε διδαχτήκαμε ποτέ!

Όσο για την ετυμηγορία του εκκλησιαστικού κατεστημένου, σε σχέση με την Εθνική Παλιγγενεσία, τα σχόλια δικά σας!!!

 Δημήτρης Ν. Μπουσούνης: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.