Κυριακή, 21 Μαρτίου 2021 18:40

«CHIPKO» και «Ημέρα των Δασών» κάθε ημέρα!

«CHIPKO» και «Ημέρα των Δασών» κάθε ημέρα!

“Λέγεται ότι, κάποτε, δολοφονήθηκε στην Ινδία μία γυναίκα προσπαθώντας να σώσει το δάσος της περιοχής της. Λέγεται ότι η γυναίκα, οι 3 κόρες της και άλλα 363 γυναικόπαιδα αποκεφαλίστηκαν από τους ξυλοκόπους του μαχαραγιά της περιοχής, παραμένοντας αγκαλιασμένοι με τα δέντρα που προσπαθούσαν να σώσουν. Λέγεται επίσης ότι η μύθος της γυναίκας που θυσιάστηκε για να σωθεί το δάσος ενέπνευσε το Κίνημα «CHIPKO» που πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις της δεκαετίας του ’70 ενάντια στην αποψίλωση των δασών και στην ερημοποίηση. «CHIPKO» - ή «γαντζώσου» - ως επίκληση της τεχνικής των διαδηλωτών να παραμένουν αγκαλιασμένοι στα δέντρα για υλοτόμηση, αρνούμενοι να υποκύψουν στη λογική της καταστροφής τους.

Η σημερινή «Ημέρα των Δασών» - της 21ης Μαρτίου και της εισόδου στην Άνοιξη - δεν θα έπρεπε να αποτελεί ημέρα πανηγυρικών και πανηγυρισμών, αλλά ημέρα απολογισμού, περίσκεψης και προγραμματισμού δράσης.

Η αποψίλωση των δασικών περιοχών και η συστηματική μείωση των φυσικών περιοχών αποτελεί ένα από τα πλέον σοβαρά προβλήματα του σύγχρονου κόσμου. Το φυσικό κεφάλαιο των δασών διαδραματίζει τον πλέον σημαντικό ρόλο στην διατήρηση των ισορροπιών του οικοσυστήματος. Συμβάλλει στη διατήρηση της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας, στη συγκράτηση και στο φιλτράρισμα των υδατικών πόρων και στη μείωση των υδρογεωλογικών κινδύνων, αποτελεί οικότοπο χιλιάδων ειδών πανίδας και χλωρίδας και διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στη μείωση της διάβρωσης των εδαφών. Αντίθετα, η καταστροφή των δασικών περιοχών ενέχει επιπτώσεων που δύσκολα θα μπορούσαν να αποτυπωθούν σε λίγες λέξεις : δραματική μείωση βιοποικιλότητας, φαινόμενο θερμοκηπίου, ερημοποίηση, διάβρωση εδάφους, κατολισθήσεις, μόλυνση των υγροτοπικών οικοσυστημάτων, αλλά και κλοπή των πόρων αυτόχθονων πληθυσμών.

Η δραματική συγκυρία, της συστηματικής καταστροφής των δασικών εκτάσεων δεν θα μπορούσε να μην ενδιαφέρει τη χώρα μας. Τα Ελληνικά δάση βρίσκονταν ανέκαθεν εγκαταλελειμμένα στο έλεος των φυσικών καταστροφών, των καταπατητών και της ανεξέλεγκτης εκμετάλλευσης των πόρων τους. Εδώ και 6 περίπου χρόνια, όμως, η κυβερνώσα πολιτική επιδιώκει μετά μανίας την οριστική καταστροφή του όποιου φυσικού κεφαλαίου δασικών περιοχών είχε απομείνει από τις καταστροφικές πολιτικές προηγούμενων διακυβερνήσεων. Είτε σε επίπεδο κεντρικής διακυβέρνησης, είτε σε επίπεδο της κατ’ ευφημισμό αυτοδιοίκησης όλων των βαθμών, είτε νομοθετικά είτε μέσω σαθρών αποφάσεων Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων ελλείψει νομοθετικών ρυθμίσεων ή και ενάντια σε κοινοτικές Οδηγίες και στο κοινοτικό κεκτημένο. Η «λίστα της καταστροφής» είναι μεγάλη και ποικίλη : Προγραμματισμοί εξορύξεων υδρογονανθράκων, σχέδια εγκατάστασης βιομηχανικών αιολικών «πάρκων», άδειες ορυχείων και ξενοδοχειακών μεγα-συγκροτημάτων σε δασικές περιοχές, μανιώδης καταστροφή του φυσικού κεφαλαίου ποταμών και ρεμάτων στο όνομα μιας κατ’ ευφημισμό «αντιπλημμυρικής προστασίας» - ενάντια στην επιστήμη, στις σύγχρονες τεχνικές και στις κοινοτικές οδηγίες - μανιώδης καρατόμηση του αστικού πρασίνου «όπου το πετύχουν και όπου το συναντήσουν». Τελευταίο κρίσιμο πλήγμα στο σπουδαίο Ελληνικό δασικό κεφάλαιο η πρόσφατη υπερψήφιση του ν.4782/2021, που επιτρέπει την κατασκευή «αναπτυξιακών» έργων άγνωστης ταυτότητας στο εσωτερικό του δικτύου NATURA της χώρας, στο οποίο ανήκει το 45% των δασικών περιοχών, σε χειροπιαστή παράβαση της οδηγίας 92/43/ΕΕ (sic !!!)

Πριν από 50 περίπου χρόνια, η μη βίαια δράση του Κινήματος «CHIPKO» - αντίστασης και ανυπακοής - κατόρθωσε να πετύχει την αφύπνιση του κόσμου αναφορικά με τη διαρκώς αυξανόμενη, παράλογη και καταστροφική, εκμετάλλευση των δασικών πόρων. Σήμερα, 21 Μαρτίου και «Ημέρα των Δασών», μπροστά στη καλπάζουσα υποθήκευση του φυσικού μας κεφαλαίου δεν χωράνε πανηγυρικοί και πανηγυρισμοί, αλλά η υπόσχεση της ανασύστασης ενός νέου Κινήματος «CHIPKO», κινηματικής και θεσμικής αντίστασης, ίσως με άλλους όρους και άλλα εργαλεία : «CHIPKO» και «Ημέρα των Δασών», λοιπόν, μέρα με την ημέρα και κάθε ημέρα!

 

«Ένα κέντρισμα από το ανοιξιάτικο δάσος

θα σου διδάξει περισσότερα απ’ όλους τους σοφούς της γης

γύρω από τη φύση του ανθρώπου

γύρω από το ηθικά κακό και το καλό»

Γουίλιαμ Γουόρντσγουορθ, 1798

 

«Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής»

- Για τον ριζικό αναπροσανατολισμό των πολιτικών της Περιφέρειας.

- Για την διοικητική και πολιτική της αυτονομία.

- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.

- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον”.