Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021 15:43

Η ξεχασμένη επέτειος του Τσερνομπίλ

Η ξεχασμένη επέτειος του Τσερνομπίλ

Του Δημήτρη Ν. Μπουσούνη 
     Την 26η Απριλίου του έτους 1986 έγιναν δύο φοβερές εκρήξεις στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ (Ουκρανία) και  αμέσως μετά άρχισε η διαρροή ραδιενεργών στοιχείων στην ατμόσφαιρα. 

Λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, αυτά τα σωματίδια εκτοξεύτηκαν σε μεγάλα ύψη και τότε οι Σοβιετικοί άρχισαν να ρίχνουν διάφορα υλικά για να καλύψουν τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα.

Αυτή την αποστολή ανέλαβε ένας πιλότος ελικοπτέρων (ο Ανατόλι Γκρισένκο) κι έριξε με ελικόπτερο πάνω από πέντε χιλιάδες τόνους από διάφορα υλικά, όπως μόλυβδο, αμμοχάλικο, τσιμέντο κλπ.

Έτσι περιορίστηκε σιγά σιγά η διαφυγή των ραδιενεργών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, αλλά μέχρι να επιτευχθεί αυτό χρειάστηκαν πολλές ημέρες επίπονης προσπάθειας και η ζημιά είχε πλέον γίνει.

Ο Γκρισένκο αρρώστησε κατόπιν και πέθανε χωρίς να τον θυμάται πλέον κανείς, παρόλο, που θυσίασε τη ζωή του για το καλό της ανθρωπότητας!

Το ραδιενεργό νέφος, που δημιουργήθηκε εκείνες τις μέρες, εξαπλώθηκε σ’ όλη την Ευρώπη και μια βδομάδα αργότερα έφτασε στη χώρα μας. 

Τότε έβρεξε και η βροχή κατέβασε τη ραδιενεργό σκόνη στην επιφάνεια της γης, που την εποχή εκείνη ήταν ολάνθιστη. 

Ως εκ τούτου η ραδιενέργεια πέρασε σ’ όλη τη διατροφική αλυσίδα και κυρίως στα κηπευτικά αλλά και στο μέλι λόγω της ανθοφορίας την εποχή εκείνη.

Οι συνέπειες απ’ αυτό το τραγικό γεγονός ήταν άμεσες για κάποιους, που ζούσαν στη γύρω περιοχή, ενώ αρκετός κόσμος, κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, ταλαιπωρείται ακόμη και σήμερα.

Η ραδιενέργεια, εκτός από καρκινογενέσεις, μπορεί να προκαλέσει στείρωση σε νεαρά ζευγάρια ή παραμορφώσεις στα έμβια όντα. 

Ας μην εκπλήσσονται κάποιοι, λοιπόν, που τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αυξηθεί οι διάφορες μορφές καρκίνου τόσο στη χώρα μας όσο κι αλλού.

Εκτός απ’ αυτό το γεγονός, όμως, που ήταν ατύχημα, κάποιοι ανεγκέφαλοι χρησιμοποίησαν κατά καιρούς ραδιενεργά υλικά για πολεμικούς σκοπούς.

Αυτό έγινε από τους Αμερικανούς στην περιοχή των Βαλκανίων, κατά τη διάρκεια του πολέμου με την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Τότε χιλιάδες βλήματα με απεμπλουτισμένο Ουράνιο έπεσαν και μόλυναν την γύρω περιοχή, όχι μόνο την επιφάνεια του εδάφους αλλά και τον υδροφόρο ορίζοντα.

Εκατοντάδες στρατιώτες, που συμμετείχαν σ’ αυτές τις πολεμικές επιχειρήσεις δεν σκοτώθηκαν από κάποιο βλήμα στα πεδία των μαχών αλλά πέθαναν κατόπιν από διάφορες μορφές καρκίνου.

Η επέτειος του Τσερνομπίλ, λοιπόν, μπορεί να ξεχάστηκε η ραδιενέργεια, όμως, δεν ξεχνάει ποτέ απ’ όπου κι αν προέρχεται!                                  

 

Δημήτρης Ν. Μπουσούνης: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.