Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2021 08:11

Σήμερα αρπάχτε, σήμερα φάτε. Αύριο δεν είναι

Σήμερα αρπάχτε, σήμερα φάτε. Αύριο δεν είναι

 Είναι αλήθεια πως χύθηκε πολύ  δάκρυ και μελάνι για τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Άρθρα, ρεπορτάζ, καπνοί, λόγια για Megafires, αποκατάσταση καμένων εκτάσεων κι άλλα πολλά κι άλλα πολλά.  Κάηκαν 1.200.000 στρέμματα. Δεν τα λες και λίγα. 450% πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2020.  

Με έναν Πρωθυπουργό της χώρας που νοιάζεται βαθιά για το περιβάλλον (του) και φροντίζει για αυτό με κάθε ευκαιρία δεν ήταν δυνατόν να γίνει αλλιώς. 

Αλλά και το περιβάλλον  τον φροντίζει. Έτσι μετά το «οικολογικό» του ξέσπασμα στην Γλασκώβη η επιστροφή στον ρεαλισμό γίνεται με χτύπημα πρωτοσέλιδο της έγκριτης Καθημερινής στις 14/11.  «Δασικές εκτάσεις απελευθερώνονται προς αξιοποίηση». Ωραίο δεν ακούγεται; Για πόσο μιλάμε; Για 6.900.000 στρέμματα δηλαδή για καμένα δάση 25 χρόνων σύμφωνα με το μέσο όρο της περιόδου 2008-2020! Και 5 χρονιές απόλυτου ολέθρου σαν την φετινή.  Χαμένα από δάσος για πάντα! 

Και όμως η είδηση αυτή σερβίρεται σαν μελάκι σε   φρυγανισμένο ψωμί. Δεν λείπουν τα ευήκοα ώτα. Περισσεύουν. Αξίζει να διαβάσουμε και λίγο το σχετικό ρεπορτάζ. Μού θύμισε τα άπειρα ρεπορτάζ στον Ελεύθερο Τύπο  για νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε όλη την νεανική μου ηλικία. Κοινό υπάρχει.

«Δασικές εκτάσεις, κυρίως πρώην αγροί  που εγκαταλείφθηκαν και δασώθηκαν απελευθερώνονται νομοθετικά». Τι κρύβει αυτό το κυρίως; (για το απελευθερώνονται τι να πεις). Το γεγονός ότι στην ίδια διαδικασία θα  περιληφθούν (σε δεύτερο χρόνο) και τα παράνομα εκχερσωμένα δάση! Δεν το φαντάζομαι, το διαβάζω στον Ιστότοπο της εφημερίδας και στο σχετικό ρεπορτάζ του κ. Γιώργου Λιάλιου, εκεί διαβάζουμε και το πώς «άνοιξε η πόρτα». Περήφανος ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς δηλώνει πως «Η ρύθμιση για τους δασωθέντες αγρούς θα ορίζει διαδικασίες που θα διευκολύνουν τους πολίτες και θα ξεπερνούν τη γραφειοκρατία, αίροντας εμπόδια, όπως άλλωστε κάναμε με τους ασπαλάθους και τη φρυγανώδη βλάστηση». Κατάλαβες; 

Στον Αμαζόνιο και την Ινδονησία η αποψίλωση είναι “κακιά”, στο Ελλάντα είναι “γλυκιά” και συμφέρον εθνικό σούπερ αναπτυξιακό. 

Με το ένα χέρι υπογράφουν στη Γλασκώβη τον τερματισμό τον αποψιλώσεων δασών ως το 2030 και με δεκάδες ηλεκτρονικές υπογραφές αποχαρακτηρίζουν -με κάθε πρόσχημα-εκατομμύρια στρέμματα  δάσους. 

Λυπάμαι αν θα σας απογοητεύσω αλλά δεν θα χρησιμοποιηθούν για να αυξηθεί η καλλιέργεια φακής  στην Εγκλουβή, ούτε θα χορτάσουμε φάβα Σαντορίνης. 

Λέμε μεγάλα λόγια για την υπερθέρμανση του πλανήτη, θα κλαίμε στις επόμενες Μεγαπλημμύρες και Μεγαπυρκαγιές και στο ενδιάμεσο θα σπέρνουμε βιλάρες, Bangalows και rbnb, θα απομυζούμε κάθε διαθέσιμο πόρο, θα γλεντοκοπάμε σαν να μην έχει αύριο. Και θα φέρουμε την νύχτα που δεν θα έχει αύριο.

 

Πατεράκης Στέφανος

 

 ΥΓ: Θα κλείσω με έναν καλό λόγο (ξέρετε γιατί) για τον Άνθρωπα αυτόν που τόσο έχει κατηγορηθεί ότι τα φορτώνει όλα στην ατομική ευθύνη. Ζήτησε ο Τρισμέγιστος αυτός Υπεράνθρωπας, ο Διάκονος της αλήθειας, Ο Βαθιά Ηλεκτροκίνητος Οικολόγος  από την αρμόδια υπηρεσία (ΕΥΠ) να μάθει αν το βράδυ κλείνουμε όλα τα φώτα εκτός από το λαμπάκι στο εικονοστάσι και πέσανε να τον φάνε. Αχάριστοι. Μη σώσουν.

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Scripta manent Τρεις κι ο κούκος »