Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2013 20:24

Εκ βαθέων στην Ενεδροχώρα της Γουηβερίας (συνέχεια)

Εκ βαθέων στην Ενεδροχώρα της Γουηβερίας (συνέχεια)

Του Θανάση Παντέ 
Να ‘μαστε λοιπόν πάλι εδώ φίλτατοι σε αυτήν την πλατφόρμα επικοινωνίας, με σκοπό κάθε φορά να επικοινωνήσουμε όσο γίνεται περισσότερο και καλύτερα. Αν τα καταφέρνουμε πάντα είναι άλλο ζήτημα, οι προθέσεις μας πάντως αυτές είναι και θεωρούμε ότι είναι καλές.

«Στο κύμα», παρά θιν’ αλός, άρχισε πάλι η αθρόα προσέλευση γνωστών και φίλων, που είδαν το αγαπημένο τους στέκι χειμώνα - καλοκαίρι, να λειτουργεί ξανά.
Πραγματοποιήθηκε ήδη και η πρώτη εκδήλωση, με τη συνάντηση των νέων του θρυλικού Καρυοβουνίου, που αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν για το μέλλον του χωριού τους σε συνεργασία με τον τοπικό σύλλογο «Ο Προφήτης Ηλίας».
Για το Καρυοβούνι, την πάλαι ποτέ Αράχωβα της Μεσσηνιακής Μάνης, έχω γράψει κι άλλοτε και θα γράψω κι άλλες φορές, γιατί είναι ένας ιδιαίτερος τόπος στο ανάγλυφο του μεσσηνιακού γίγνεσθαι.
Ένας τόπος, τον οποίο ο Καζαντζάκης, τον καιρό που έζησε στη Στούπα, τον εκτιμούσε ιδιαίτερα και τον επισκεπτόταν συχνά.
Από το Καρυοβούνι - Αράχωβα καταγόταν ο λογοτέχνης και εκδότης του Καζαντζάκη, δημιουργός των εκδόσεων «Δίφρος», Γιάννης Γουδέλης, όπως και ο ανιψιός του, βραβευμένος λογοτέχνης στην εποχή μας, Τάσος Γουδέλης, συνδημιουργός του λογοτεχνικού περιοδικού «Το Δέντρο», μαζί με τον Κώστα Μαυρουδή.
Από το Καρυοβούνι είναι και ο γνωστός σκηνοθέτης Σταύρος Στρατηγάκος.
Τα γράφω αυτά για να επισημάνω ότι το Καρυοβούνι δεν είναι ένα τυχαίο χωριό, ούτε τυχαία ιστορία έχει.
Αλλά για την ιστορία του Καρυοβουνίου φίλτατοι, ευκαιρίας δοθείσης, θα πούμε πολλά κάποια άλλη στιγμή.
Εκείνο που τώρα μπορεί να ειπωθεί, είναι ότι μπαίνοντας η νέα γενιά στο τιμόνι των δραστηριοτήτων για το Καρυοβούνι, αναμένεται να δούμε ακόμα πιο ενδιαφέρουσες δράσεις το επόμενο διάστημα.

***

Θεατρική κινητικότητα παρουσιάζει η Καλαμάτα αυτή την εποχή, με τα θεατρικά σχήματα να συναγωνίζονται δημιουργικά το ένα το άλλο με παραστάσεις αξιοπρόσεκτες.
Κοντά στην τοπική θεατρική κίνηση, κατέφθασαν θίασοι και εξ΄ Αθηνών.
Τραβιέται πολύ το θεατρικό γίγνεσθαι στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα ως φαίνεται.
Πόσο θέατρο όμως αντέχουμε εδώ στα νότια και μάλιστα με τέτοιους ρυθμούς;
Οι θεατρόφιλοι δεν δείχνουν να ανησυχούν, και από τη μεριά τους καλά κάνουν εννοείται.
Παραστάσεις από το Μορφωτικό - Ωκύτοπον, την Πειραματική Σκηνή, τους «Φίλους του Θεάτρου», το ΜΕΘ και έπεται συνέχεια υποθέτουμε λίαν συντόμως.
Θεατρικός οργασμός στο έπακρο φίλτατοι.
Τελικά, αποδεικνύεται ότι δεν είναι καθόλου αβάσιμη η άποψη ότι σε εποχές κρίσης το θέατρο ανθεί.
Στην περίπτωση της Καλαμάτας, αυτή η άνθιση αυτή την εποχή είναι κυριολεκτικά άνοιξη και μακάρι να ακολουθήσει το αντίστοιχο καλοκαίρι βέβαια.

***

Να πω κάτι για τα βιβλιοπωλεία της πόλης, γιατί θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο.
Διαπιστώνω συνεχώς, και χαίρομαι γι’ αυτό, ότι τα καλαματιανά βιβλιοπωλεία έχουν αφήσει πίσω τους την εσωστρέφεια άλλων εποχών και συντονίζονται με τις τρέχουσες απαιτήσεις των καιρών.
Αυτή την περίοδο, μεταξύ άλλων, αξιοπρόσεκτο είναι το αφιέρωμα στις εκδόσεις «Πανός», που κάνει το βιβλιοπωλείο «Παπασωτηρίου» μέχρι τέλη Ιανουαρίου.

***

Αξίζουν συγχαρητήρια στην καπνοβιομηχανία Καρέλια για τη νέα κοινωνική της προσφορά ως συμβολή στη βελτίωση της κοινωνικής μέριμνας, που γίνεται ακόμα πιο σημαντική σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, τις οποίες διέρχεται ο τόπος και οι αδύναμοι πολίτες.
Η καπνοβιομηχανία Καρέλια, για την κοινωνική της προσφορά αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και μακάρι και άλλες επιχειρήσεις στη Μεσσηνία, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους βέβαια, να έχουν αντίστοιχη κοινωνική συνεισφορά.

***

Δεν ξέρω τι θα γίνει τελικά με το ξεψάχνισμα της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ, αλλά όσο περνούν οι μέρες, τόσο δυσκολότερα γίνεται πιστευτό το «παραμύθι» ότι για όλα ευθύνεται ο Παπακωνσταντίνου, τον οποίο φλέγονται διακαώς να θυσιάσουν οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι, θέλοντας να προλάβουν τα χειρότερα.
Ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ ο πανικός μοιάζει απερίγραπτος, κυρίως λόγω εμπλοκής του προέδρου του, τον οποίο πάντως προσωρινά στηρίζουν οι κυβερνητικοί του συνέταιροι Σαμαράς - Κουβέλης.
Αλλά για πόσο ακόμα θα μπορούν να τον στηρίζουν, αν ο ΣΥΡΙΖΑ, που ζητά ευθέως την παραπομπή του Βενιζέλου, συνεχίσει τις πιέσεις του;
Σε πρώτη φάση πάντως ο Παπακωνσταντίνου φαίνεται ότι θα τραβήξει το κουπί, κι ας μην είναι διατεθειμένος να παίξει το ρόλο της Ιφιγένειας και να θυσιαστεί.
Το πιο ενδιαφέρον βέβαια, για να πάμε πιο βαθιά στην υπόθεση αυτή, είναι τι θα ψάξουν οι φωστήρες να βρουν και να πουν για τον Παπανδρέου, ο οποίος πάντως μέσω του περιβάλλοντός του διαμήνυσε «όλα στο φως και διαφάνεια παντού».
Τελικά, από το πολύ φως μήπως στραβωθούμε, σκέφτομαι.

***

Η έκθεση ζωγραφικής του Βασίλη Καριζώνη στο Καλλιτεχνικό Στέκι ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.
Πρόκειται για την πιο ώριμη, μέχρι στιγμής βέβαια, εικαστική παρουσία τού διαρκώς ανήσυχου δημιουργού, ο οποίος διευρύνει συνεχώς τις εικαστικές του ανησυχίες στη θεματολογία που τον αφορά και είναι σίγουρο ότι θα ασχοληθούμε ξανά μαζί του και σύντομα μάλιστα.
Εις το επανιδείν φίλτατοι.