Κυριακή, 02 Ιανουαρίου 2022 19:28

“Omicron” το μήνυμα για το 2022

“Omicron” το μήνυμα για το 2022

Του Μιχάλη Αντωνόπουλου   
Ένας διεθνής όρος που κάνει γνωστό το ελληνικό αλφάβητο. Ένα από τα επτά φωνήεντα που έχει μεγάλη μεταδοτικότητα. Το 2022 θα είναι μεταξύ των άλλων η χρονιά της μετάλλαξης “Όμικρον”.

Πόσα θα έχουν αλλάξει. Είναι η αφετηρία για τρομακτικές αλλαγές.  Δεν είναι τα συμπτώματα μόνο αλλά το πάγωμα της καθημερινότητας. Στο ψυγείο, για άλλους σε καραντίνα, η ζωή τραβάει την ανηφόρα. Παρακολουθήσαμε καθηλωμένοι και μουδιασμένοι την αλλαγή του χρόνου.  Μια αδέσποτη μικροβιακή καταιγίδα κατακλύζει τον πλανήτη. Ένα σύννεφο που μεταφέρει την ασθένεια και καταστρέφει τη δημόσια υγεία, την κοινωνική συνοχή και ισορροπία, την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας.

Βλέπουμε να παρασύρονται τα πάντα και η ανασφάλεια να πλημμυρίζει τους ανθρώπους. Το περιβάλλον δέχεται μεγάλες πιέσεις σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και ετοιμαζόμαστε για μια νέα κλιματική προσαρμογή που θα βάλει πολλούς περιορισμούς στον τρόπο διαβίωσης.

Όμως υπάρχει φως. Υπάρχει ελπίδα και αυτό έρχεται από την επιστημονική έρευνα και τις καινοτόμες λύσεις. Μια παγκόσμια προσπάθεια που ενισχύσει τις αντοχές των οργανισμών αλλά και θα δώσει βιώσιμες αειφόρες λύσεις.

Ας ενισχύσουμε αυτούς που σχεδιάζουν και ανησυχούν για το μέλλον μας. Ας αφήσουμε το πολιτικό κόστος και ας αναζητήσουμε πλέον στην επιστημονική κοινότητα τη βιώσιμη ανάπτυξη για όλο των πλανήτη για ολόκληρη την υδρόγειο. 

Τίποτα όταν αλλάζει ο χρόνος, δεν είναι ποτέ το ίδιο. Κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα ζήσουμε κάτι διαφορετικό.  Ας το κάνουμε να αξίζει όχι μόνο για εμάς αλλά για τους άλλους. Για αυτούς που το χρειάζονται. Ας ζήσουμε. 

 

Μιχαήλ Δ. Αντωνόπουλος

Γεωλόγος - Γεωτεχνικός Περιβάλλοντος M.Sc.

Αντιπρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Πελ. & Δ. Ελλάδος

Πρόεδρος ΑΣ Καλαμάτας

Δημοτικός Σύμβουλος