Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2022 16:47

“Τι γίνεται στη ΔΕΥΑΚ;”

“Τι γίνεται στη ΔΕΥΑΚ;”

Του Σταμάτη Μπεχράκη 
"Με αφορμή την τελευταία ακατανόητη ενέργεια της διεύθυνσης 
Δύο ερωτήσεις για το ερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο:

Πρώτη ερώτηση: Η τελευταία ακατανόητη  ενέργεια της διεύθυνσης της ΔΕΥΑΚ, για την οποία ενημερώθηκα πρόσφατα, είναι η επίδοση, σε ικανή μάλιστα προϊσταμένη και παλιό στέλεχος της επιχείρησης, τελεσιγραφικής απόφασης αναγγελίας του τέλους της σύμβασης εργασίας λόγω συνταξιοδότησης. Ενέργεια η οποία δεν συνηθίζεται να γίνεται, τουλάχιστον με αυτό τον τρόπο, χωρίς να υπάρχει προηγούμενη ενημέρωση  του κάθε εργαζόμενου όπως θα όφειλε  να έχει γίνει.

Είναι όμως πλέον αρκετά τα περιστατικά που δημιουργούν προβληματισμούς και ανησυχία στη διεύθυνση της και αναφέρω μερικά από αυτά όπως:  

 - Οι επιθέσεις εναντίον εργαζομένων και του σωματείου των εργαζομένων είναι συνεχείς. Γίνονται ακόμα και με χρήση του επίσημου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της επιχείρησης με τα λογότυπα της ΔΕΥΑΚ. 

- Η μη τεκμηρίωση και χωρίς αναφορά με αναλυτικό και εξαντλητικό τρόπο στο νομικό πλαίσιο των διοικητικών αποφάσεων που λαμβάνει η διεύθυνση, οι οποίες επηρεάζουν σοβαρά την εργασιακή εξέλιξη των εργαζομένων φτάνοντας μέχρι και την μεταβολή του ύψους του μισθού τους. 

- Η παράκαμψη της εργασιακής εξέλιξης εργαζόμενων με βάση την προϋπηρεσία τους, την εξειδίκευση τους και την κατοχή ή όχι της οργανικής τους θέσης 

- Υπάρχει εργαζόμενη με 32 χρόνια υπηρεσία, η οποία έχει προσκομίσει βεβαίωση από την προηγούμενη υπηρεσία της για τη θέση της στην υπηρεσία και την οποία δεν της αναγνωρίζουν. 

- Η επιλογή προσχηματικής και αβάσιμης μήνυσης εκφοβισμού -τύπου SLAPP-  σε πρώην εργαζόμενο της ΔΕΥΑΚ γιατί κατήγγειλε επωνύμως  σε αρμόδιους φορείς θέματα λειτουργίας της ΔΕΥΑΚ. 

- Η διεξαγωγή έκτακτων Διοικητικών Συμβουλίων χωρίς να πείθουν για την ανάγκη της συνεδρίασης στην ίδια μέρα με υποχρέωση απάντησης μέσα σε μια-δύο ώρες από τα μέλη του ΔΣ. Μόνη ειδοποίηση ένα εμαιλ και άλλη φορά χωρίς πρόσκληση! 

- Η συσσώρευση θεμάτων στην περιοδική μηνιάτικη συνεδρίαση του ΔΣ σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί να μην δίνονται νωρίτερα σημαντικά θέματα στα μέλη του ΔΣ ενώ αυτά έχουν ετοιμαστεί για να μη υπάρχει ικανός χρόνος μελέτης τους. 

- Η μη εφαρμογή στην πράξη αποφάσεων που αφορούν διευκολύνσεις σε  καταναλωτές που δικαιούται επίδομα ΚΕΑ, η οποία ακυρώνει στην πράξη εγκεκριμένες αποφάσεις του ΔΣ και πολλά άλλα αρνητικά, κατά τη γνώμη μου, δείχνουν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η ίδια πρακτική και να αποτελεί το μέλλον και πολύ περισσότερο την προοπτική λειτουργίας της ΔΕΥΑΚ, που πρέπει να κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση από το χαρακτήρα της αλλά και την επιτυχή πορεία της και την ιστορία της συνολικά.

Η δέσμευση του Δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο για έρευνα των καταγγελλόμενων περιστατικών όχι μόνο δεν υλοποιήθηκε αλλά  αντιθέτως η “έρευνα” η οποία έγινε, έγινε χωρίς απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου από αυτούς τους ίδιους τους καταγγελλόμενους, ευτέλισε κάθε έννοια στοιχειώδους ελέγχου με αξιόπιστες διαδικασίες, η οποία θα ήταν ικανή να βάλει ένα τέλος, έστω και με αυτόν τον τρόπο! 

Δεύτερη ερώτηση: Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά ειδικότερα οι ΔΕΥΑ, οι οποίες ανήκουν στη σφαίρα της κοινωνικής οικονομίας της χώρας, έχουν γενικά επιτυχή αποτελέσματα στην αποστολή τους, συμπιέζονται συνεχώς τόσο με  πολιτικές  ιδιωτικοποίησης αλλά και πανελλαδικά οι δημοτικές αρχές πιέζονται “ως εύκολης πόρτας” για προσλήψεις “γνωστών και φίλων” μέσω της παροχής επιπλέον αποτελεσματικής “πληροφόρησης” ή κατάλληλων διευκολύνσεων …παροχής υπηρεσιών. 

Με την ευκαιρία θέλω επίσης να επισημάνω ότι το τελευταίο διάστημα με την αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, οι ΔΕΥΑ της χώρας πιέζονται επίσης υπερβολικά στις δαπάνες που καταβάλλουν για το ρεύμα, το οποίο χρησιμοποιείται στα αντλιοστάσια και στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού για τη λειτουργία τους. Τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος είναι…. γενικής χρήσης και όχι με εργοταξιακό τουλάχιστον τιμολόγιο! 

Στο Σύνδεσμο Ύδρευσης, για να αποκτηθεί ένα μέτρο σύγκρισης, ο λογαριασμός ρεύματος στις εγκαταστάσεις του Κάστρου έχει υπερδιπλασιαστεί, από 7.000 ευρώ το μήνα έχει φτάσει στις 17000 ευρώ! Στις εγκαταστάσεις του αντλιοστασίου του Πηδήματος από 60.000 ευρώ το μήνα έχει φτάσει στις 130.000 ευρώ το μήνα.

Οι δημοτικές επιχειρήσεις παίζουν σημαντικό, αν όχι κυρίαρχο ρόλο, στην τοπική ανάπτυξη αλλά και στην παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Σε αυτές τις συνθήκες όλες  οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις που κατανοούν την κατάσταση σε κλίμα συνεννόησης πρέπει:

-Να υπερασπιστούμε την ορθή χρηστή λειτουργία κάθε αυτοδιοικητικής επιχείρησης, να απασχολείται το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο Καλαμάτας  συχνότερα με τα θέματα της ΔΕΥΑΚ. 

-Να βοηθήσουμε σε μια πιο παραγωγική διεύθυνση της ΔΕΥΑΚ, να εξομαλυνθεί η υπάρχουσα κατάσταση με δίκαιο τρόπο σε κάθε πρόβλημα. 

-Να ζητήσουμε ΝΕΟ ΕΙΔΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ρεύματος για όλες αυτές τις δραστηριότητες που αφορούν το βασικότερο αγαθό, το νερό και τις μονάδες των  Βιολογικών. 

-  Να βάλουμε φρένο στην ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ ,η οποία έχει ξεκινήσει σε τομείς της δραστηριότητας της, με διάλυση των εργασιακών σχέσεων η οποία ανεβάζει τελικά το κόστος λειτουργίας της".Σταμάτης Μπεχράκης 

Δημοτικός Σύμβουλος 

με τον “Ανοικτό Δήμος Ενεργοί Πολίτες Καλαμάτας”