Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2022 00:58

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ - Διασώζει την τιμή του ελληνικού κινήματος (2ο μέρος)

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ - Διασώζει την τιμή του ελληνικού κινήματος (2ο μέρος)

 

Του Σωτήρη Βλάχου 
ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ

Εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο της διακήρυξης είναι και αυτά που θεωρεί ως τα πραγματικά διλήμματα και τα καθήκοντα μπροστά στους λαούς.

«Το πραγματικό δίλημμα σήμερα δεν είναι ΗΠΑ ή Ρωσία, ΕΕ ή Ρωσία, ΝΑΤΟ ή Ρωσία. Το πραγματικό δίλημμα είναι με τους λαούς ή με τους ιμπεριαλιστές. Η εργατική – λαϊκή πάλη μπορεί και πρέπει να χαράξει αυτοτελή, ανεξάρτητη γραμμή, μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια. Ο αγώνας αυτός δεν έχει καμία σχέση με τα ευχολόγια και τις κοινοτοπίες άλλων κομμάτων, περί “ειρηνικής λύσης” και “διπλωματίας” και άλλα εύηχα, που δεν στοχεύουν τις αιτίες του πολέμου»

Πριν το ξέσπασμα του πολέμου, ακόμα και στο ξεκίνημα του, πριν η φρίκη του αρχίσει να γίνεται το κυρίαρχο στοιχείο των γεγονότων, η έκκληση στους λαούς να πιέσουν για συμφωνία, μπορεί να είχε νόημα. Όσο όμως περνούν οι μέρες από το ξέσπασμα του και ο θάνατος και οι καταστροφές συνεχίζονται, με τους αντιμαχόμενους απλά να σχεδιάζουν την επόμενη κίνηση που θα τους ενισχύσει στις διαπραγματεύσεις των ληστών, τόσο αποκτά νόημα και αποτελεί τη μόνη διέξοδο η έκκληση για ειρήνη να στηριχθεί πάνω στο κάλεσμα για ανατροπή των υπευθύνων για την σφαγή.

 

Η προοπτική του σοσιαλισμού αρχίζει να αναδύεται ως η μόνη διέξοδος. Και ο μόνος δίκαιος αγώνας είναι «ο πολύμορφος αγώνας για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των λαών, στον δρόμο της ανατροπής της αστικής εξουσίας, για μια νέα σοσιαλιστική κοινωνία».

«Αυτή είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας για τον ελληνικό λαό, για τους λαούς όλου του κόσμου!»

Η ανάγκη συντονισμού των αγώνων των λαών της Ευρώπης, του κόσμου, αναδύεται ως καθήκον χωρίς υποκατάστατο.

 

ΜΙΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΚΑΙ ΔΥΟ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Η διακήρυξη του ΚΚΕ στο ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά σημαντική. Αναδεικνύει τις αντιθέσεις και ανταγωνισμούς που δημιουργεί η διεθνής καπιταλιστική τάξη πραγμάτων, ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης και βάζει το στίγμα των καθηκόντων των λαών στους ταραγμένους καιρούς που έρχονται.

Έχει σημασία όμως στην προσέγγιση σε αυτόν τον πόλεμο να τονισθεί η τεράστια πρόκληση των ΗΠΑ. Κάτι που τονίζουν ακόμα και δικοί τους επιτελάρχες.

Ο αρχιτέκτονας της στρατηγικής των ΗΠΑ για αντιμετώπιση της ΕΣΣΔ στον Ψυχρό Πόλεμο, ο Τζορτζ Κέναν, είχε αποδοκιμάσει έντονα την ανατολική διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Και πρόβλεψε από το καλοκαίρι του 2008 ότι μια ταπεινωμένη Ρωσία δεν μπορεί παρά να αντιδράσει σε βάθος χρόνου.

 Ο στρατηγός ε.α. και  πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν, δήλωσε:

«Η κίνηση του Πούτιν στην Ουκρανία ανέτρεψε τα σχέδια του βαθέως κράτους των ΗΠΑ, του επικεφαλής του WEF Κλάους Σβαμπ, του Μπιλ Γκέιτς και άλλων που έχουν αναφορικά με την Νέα Τάξη Πραγμάτων που ετοιμάζουν…»

«Όλα όσα βλέπουμε  στην Ευρώπη σήμερα είναι η ανατροπή  μιας ισορροπίας στα σχέδια για τη Νέα Τάξη Πραγμάτων όπως την θέλουν αυτοί: Όπως την θέλουν άτομα σαν τον Δρ. Χαράρε, τον Κλάους Σβαμπ, τον Μπιλ Γκέιτς…»

«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι πρόκειται  για ανθρώπους πολύ ευφυείς, έχουν πολλά μέσα στη διάθεσή τους και έχουν μια αποκρυσταλλωμένη στρατηγική ιδέα για το πώς θέλουν ο κόσμος να εξελιχθεί. Και ο Θεός και η ψυχή δεν είναι μέρος αυτού του σχεδίου».

Ο Αμερικανός συνταγματάρχης Douglas McGregor, πρώην ανώτερος σύμβουλος στο υπουργείο άμυνας, σε συνέντευξη του μετά το ξέσπασμα του πολέμου, είπε μεταξύ άλλων:

«Ο Πούτιν κάνει κάτι για το οποίο μας προειδοποιούσε για τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια, ότι δεν θα δεχθεί αμερικανικές δυνάμεις ή πυραύλους στα σύνορα του. Όπως εμείς δεν δεχθήκαμε ρωσικές δυνάμεις ή πυραύλους στην Κούβα. Τον αγνοήσαμε και έδρασε…»

Κάθε μέρα που περνά αναδύεται και μια καινούργια επώνυμη φωνή του δυτικού κόσμου που αναδεικνύει την τεράστια πρόκληση των δυτικών απέναντι στη Ρωσία. Και θεωρούν την αντίδραση της αναμενόμενη και δικαιολογημένη. Στη βάση του Διεθνούς Δικαίου του δυτικού πολιτισμού, η εισβολή της Ρωσίας είναι πολύ πιο δικαιολογημένη από όλες τις δυτικές εισβολές σε όλο τον πλανήτη.

Η αριστερά σε όλο τον κόσμο όμως πρέπει να σταθεί ενάντια σε αυτή την εισβολή. Όχι διότι δεν είναι σύμφωνη με το Διεθνές τους Δίκαιο. Είναι σύμφωνη με αυτό το Δίκαιο. Πρέπει να σταθεί ενάντια της διότι όχι μόνο δεν έχει να προσφέρει κάτι στους λαούς αλλά διότι τους βυθίζει ακόμα περισσότερο στην δίνη των καπιταλιστικών ανταγωνισμών, της εθνικής αντιπαράθεσης, δίνοντας τροφή στον εθνικισμό και τις φασιστικές συμμορίες.

Όπως σωστά αναφέρει η διακήρυξη του ΚΚΕ, η δύναμη που θα δώσει λύσεις είναι οι λαοί του κόσμου.

 

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Η πρώτη αδυναμία της διακήρυξης και γενικότερης πολιτικής του ΚΚΕ, είναι η εξίσωση της ΕΕ με το ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ αποτελεί ένωση των στρατιωτικών επιτελείων της αστικής τάξης των χωρών. Στην ΕΕ όμως, μαζί με τους αστούς που την εξουσιάζουν, υπάρχουν και οι λαοί, που μπορούν και πρέπει να μετατρέψουν αυτή την ένωση από καπιταλιστική σε σοσιαλιστική.

Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση, δεν μπορούν να υπάρξουν εθνικές λύσεις. Η αποκοπή της Ελλάδας από αυτή την ένωση και η μοναχική της πορεία δεν έχει καμιά δυνατότητα ακόμα και για σοσιαλιστική οικοδόμηση. Ο τρόπος συντονισμού των αγώνων της ευρωπαϊκής εργατικής τάξης αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντα της εποχής.

 

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Στο ζήτημα της Σοβιετικής Ένωσης,  η διακήρυξη του ΚΚΕ αναφέρει ότι,  «τα γεγονότα αυτά 30 χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ αποτελούν τραγικές, ζωντανές αποδείξεις του ιστορικού πισωγυρίσματος που συντελέστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αυτό το κοσμοϊστορικό πισωγύρισμα για τους λαούς εκεί, αλλά και για την εργατική τάξη και τις λαϊκές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου».

Είναι σωστό ότι η διάλυση της ΕΣΣΔ αποτέλεσε ιστορικό πισωγύρισμα. Το οποίο όμως είχε ξεκινήσει με τον εκφυλισμό της πρώτης προσπάθειας για σοσιαλιστική οικοδόμηση.

Το πιο μεγάλο πισωγύρισμα ήταν η συντριβή του κράτους που προσπάθησαν να εγκαθιδρύσουν οι μπολσεβίκοι υπό την ηγεσία του Λένιν. Και η ανάδειξη της ηγετικής κάστας του κατ’ όνομα πια κουμμουνιστικού κόμματος σε μια εξαιρετικά προνομιούχα και εκφυλισμένη κάστα.

Οι όροι που έβαλε ο Λένιν για έλεγχο της νέας εξουσίας διαγράφηκαν με τον πιο απόλυτο τρόπο.

Το κανένας αξιωματούχος δεν πρέπει να έχει μισθό μεγαλύτερο από αυτόν του ειδικευμένου εργάτη, αντικαταστάθηκε από σκανδαλώδη εισοδηματική ανισότητα. Η μισθολογική διαφορά του Πρωθυπουργού του σοσιαλιστικού κράτους, όπως και διευθυντών εργοστασίων και άλλων αξιωματούχων, από αυτή του συνηθισμένου εργάτη, ήταν μεγαλύτερη από την αντίστοιχη διαφορά σε μια σειρά από καπιταλιστικές χώρες.

Έτσι ο δεύτερος όρος του Λένιν, «όχι μόνιμος στρατός αλλά αρματωμένος κόσμος»,  αντικαταστάθηκε από μονιμότητα που ήταν απαραίτητη για να διατηρηθούν τα προνόμια.

Ακριβώς για τους ίδιους λόγους καταργήθηκε και ό όρος της ανακλητότητας του κάθε κρατικού αξιωματούχου ανά πάσα στιγμή, όπως και ο όρος, «κάθε μαγείρισσα να καταστεί ικανή να διαχειριστεί το κράτος».

Ο Πούτιν και οι Ρώσοι ολιγάρχες προέρχονται, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, από αυτό το κόμμα και μηχανισμούς εξουσίας. Αυτό από μόνο του δείχνει τον απίστευτο βαθμό εκφυλισμού του και πρέπει να τονισθεί με τον πιο εμφαντικό τρόπο.

Είναι σωστό ότι η ανατροπή ακόμα και αυτού του βαθιά εκφυλισμένου εργατικού κράτους ήταν πισωγύρισμα αφού δεν αντικαταστάθηκε καν από μια «υγιή» καπιταλιστική δημοκρατία αλλά από την πιο εκφυλισμένη μορφή καπιταλισμού. Που μπαίνοντας στο παιγνίδι των καπιταλιστικών ανταγωνισμών για επιβίωση, συνέτεινε στη σημαντική αύξηση της αστάθειας στην περιοχή και στον κόσμο.

Τη νέα προσπάθεια για σοσιαλιστική οικοδόμηση δεν μπορεί να βαραίνει το σταλινικό έκτρωμα. Ο σταλινισμός, ο εκφυλισμός και τα εγκλήματα του αποτελούν το βασικό σημείο θεωρητικής άμυνας της δεξιάς απέναντι στην προοπτική του σοσιαλισμού σήμερα. Πρέπει να αποκηρυχθούν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

 

ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΠΕΙΛΗΣ

ΤΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ RAFALE και τι πραγματικά εξυπηρετούν

ΗΠΑ, Ρωσία και Ουκρανικό

ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ-Ανοίγουν τις πόρτες του φρενοκομείου

Η Κύπρος μπροστά στη διχοτόμηση - Η συμμορία επικαλείται την εθνική ενότητα

ΚΑΙ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΩΡΑ προστίθεται σε ανεργία-φτώχεια και αναδεικνύει τα αδιέξοδα του παγκόσμιου συστήματος

Πόλεμος στην Ουκρανία

Πόλεμος στην Ουκρανία ΙΙ (έκτακτο άρθρο λόγω των εξελίξεων για τη στήλη “Ένας κόσμος ένας λαός”)

Ουκρανία: Ο θάνατος και η καταστροφή συνεχίζονται

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Φιλελεύθερη και αριστερή διανόηση πνίγηκαν στα γεγονότα

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ - Διασώζει τη τιμή του ελληνικού κινήματος