Κυριακή, 10 Απριλίου 2022 00:15

ΣΤΗΝΕΤΑΙ ΣΚΗΝΙΚΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ - Τα κινήματα των λαών μπορούν και πρέπει να το ανατρέψουν

ΣΤΗΝΕΤΑΙ ΣΚΗΝΙΚΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ - Τα κινήματα των λαών μπορούν και πρέπει να το ανατρέψουν

Του Σωτήρη Βλάχου  

ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΠΡΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑ ΑΖΟΦ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ 

Συνεχίζεται ο πόλεμος στον οποίο φαίνεται να εμπλέκεται ολόκληρος ο πλανήτης με τον ένα ή άλλο τρόπο.  
Ακόμα και η Κύπρος εντάσσεται σε αυτούς του σχεδιασμούς. Αν επαληθευτούν οι πληροφορίες ότι αποτελεί προμηθευτή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, το γελοίο του γεγονότος θα ξεπερνά το τραγικό του στοιχείο. 
Η Ελλάδα ενισχύει με στρατεύματα βάσεις του ΝΑΤΟ στις γύρω από αυτήν χώρες.

Ελλάδα και Κύπρος φιλοξένησαν διαδικτυακά τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι και δύο ναζιστές.

Ο πρώτος είπε μόνος του πως είναι μέλος του ναζιστικού τάγματος Αζόφ. Ο δεύτερος, είπε: «Το “Τάγμα Αζόφ” έχει το κουράγιο να αντιμετωπίσει πολύ ισχυρότερες αντίπαλες δυνάμεις».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, σε ανάρτηση του στο Telegram, απηύθυνε μήνυμα προς την Ελλάδα μετά την ομιλία του στη Βουλή και χαρακτήρισε «ήρωες» τους ναζιστές που μίλησαν στην ελληνική Βουλή.

Αυτούς προσκάλεσε για να μιλήσουν στην ελληνική Βουλή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αποκαλύπτοντας για μια ακόμα φορά όλες τις «αξίες» και «ηθική» πάνω στις οποίες στηρίζεται η επιλογή στρατοπέδου στον Ουκρανικό πόλεμο. 

Την Ελλάδα και την Κύπρο επισκέφτηκε τις μέρες που μας πέρασαν το γεράκι του Αμερικάνικου υπουργείου Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ. 

Η συγκεκριμένη κυρία αποτέλεσε «βασική σύμβουλο του Ρεπουμπλικάνου αντιπροέδρου Τσένεϊ, όταν οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Ιράκ και οργανώτρια του πραξικοπήματος στο Κίεβο το 2014». 

Μαζί με τις στρατιωτικές ενισχύσεις στο μέτωπο του πολέμου,  επιδιώξεις της κυρίας Νούλαντ είναι και η αύξηση των μέτρων της Ελλάδας και της Κύπρου ενάντια στη Ρωσία αλλά και η διευθέτηση διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο που στέκουν εμπόδιο στην «σύμπνοια» της ΝΑΤΟΙΚΗΣ συμμαχίας.

Καμιά αμφιβολία δεν πρέπει να υπάρχει ότι θέμα συζήτησης μέσα στο ακραίο κλίμα που δημιουργεί ο πόλεμός τους, ήταν και η καταστολή όποιας φωνής αμφισβητεί τους πολεμικούς τους σχεδιασμούς αλλά και τις «Αρχές» με τις οποίες προσπαθούν να τους δικαιολογήσουν. 

 

ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

«Μεγαλώνει η εμπλοκή /συμμετοχή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία...»

«Ενώ η ρωσική ιμπεριαλιστική εισβολή αναπροσαρμόζει τους στόχους της στον Νότο και στα Ανατολικά, το ΝΑΤΟ έστειλε μέσω της Τσεχίας άρματα μάχης στο Κίεβο και ετοιμάζει μαχητικά KC-46 στην Πολωνία. Αναλυτές εκτιμούν ότι ίσως η επόμενη κίνηση να είναι η στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ τουλάχιστον στην δυτική Ουκρανία». 

Η Τσεχία έστειλε άρματα μάχης T-72 και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BVP-1 στην Ουκρανία. Αυτά η κίνηση όμως έχει μεγάλη σημασία. Αποτελεί την πρώτη αποστολή αρμάτων μάχης από μέλος του ΝΑΤΟ. Αποτελεί ακόμα μια ένδειξη που προκαλεί τρόμο, ότι η σύγκρουση φουντώνει και ότι ακόμα πιο δύσκολα μπορεί κάποιος να δει διέξοδο. 

 

ΠΟΙΟΙ ΤΡΙΒΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ

 

Την Πέμπτη 7/4/2022 σε ΜΜΕ αναφέρθηκε κάτι πολύ έξω από τη λογική της καθημερινής ροής πληροφοριών και εκτιμήσεων. Ότι βασικός μέχρι σήμερα κερδισμένος από τον πόλεμο στην Ουκρανία όπου η ανθρώπινη ζωή έχει χάσει κάθε σημασία, είναι οι πολεμικές βιομηχανίες, με την πιο κερδισμένη από όλους τη Lockheed-Martin που παράγει τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, πυραύλους και άλλα. 

«Οι πωλήσεις της άγγιξαν τα 58,2 δισ. δολάρια, ποσό μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Λιθουανίας».

Την ίδια ώρα που οι λαοί ζουν σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης λόγω της παγκόσμια κρίσης, καταστροφών και θανάτου λόγω των πολέμων που ποτέ δεν σταμάτησαν και που σήμερα απειλούν την Ευρώπη στο σύνολο αλλά και τον κόσμο ολόκληρο, κάποιοι θησαυρίζουν. 

Οι ιδιωτικές φαρμακευτικές εταιρείες έβγαλαν μυθικά κέρδη από την πανδημία, όπως και οι μεγιστάνες της υψηλής τεχνολογίας όπως ο Γκέιτς, οι πετρελαιάδες αλλά και οι ιδιωτικές τράπεζες. 

Στη λίστα προστίθενται τώρα και οι πολεμικές βιομηχανίες που ευτυχώς υπάρχουν για να ενισχύουν τους πολέμους στη βάση Αρχών. 

«Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου της Στοκχόλμης για την Ειρήνη (SIPRI), το 2020 οι συνολικές αμυντικές δαπάνες της υφηλίου άγγιζαν τα 2 τρις. δολάρια. Τόσα πολλά χρήματα για οπλικά συστήματα, πυρομαχικά, αεροσκάφη, άρματα μάχης, μισθούς και συντήρηση στρατών είχαν να δαπανηθούν στην υφήλιο από το 1988, όταν ο κόσμος βρισκόταν ακόμη στον Ψυχρό Πόλεμο». 

 

ΤΑ ΒΑΣΕΙ ΑΡΧΩΝ ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ

α. Η Ινδία στηρίζει Ρωσία

 

Νέα στρατόπεδα και συνασπισμοί δημιουργούνται πάνω στις στάχτες του πολέμου στην Ουκρανία. 

Ιαπωνία και Βρετανία προσπάθησαν τους τελευταίους μήνες να φέρουν την Ινδία στο Δυτικό μπλοκ των ληστών, να την πείσουν να καταδικάσει τη Ρωσική εισβολή και να συμμετάσχει στις οικονομικές κυρώσεις εναντίον της.

Μπορεί φυσικά στο επίπεδο «Αρχών» και «Αξιών» να ήταν κομματάκι δύσκολο να πείσουν τους Ινδούς που η χώρα υπήρξε αγγλική αποικία με τεράστιο κόστος και σε ανθρώπινο πόνο, αλλά οι προσφορές σε είδος ήταν δελεαστικές και αφορούσαν την αναβάθμιση των διμερών εμπορικών σχέσεων. 

Η Ινδία όμως αρνήθηκε να δεχθεί καν τη δεκαμελή διακομματική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον πρόεδρο της βρετανικής βουλής, σερ Λίνσυ Χόυλ.

Η στάση φυσικά της Ινδίας λίγο έχει να κάνει με θέσεις Αρχών. Ρωσία και Ινδία είναι δεμένες στρατιωτικά και ενεργειακά. 

Η Ρωσία πουλά όπλα στην Ινδία. Περισσότερο από το 60% του οπλισμού της είναι Ρωσικής προέλευσης. Την ίδια ώρα, οι νέες τιμές που εξασφάλισε από τη Ρωσία όσον αφορά την ενέργεια, φαίνεται να είναι εξαιρετικές. 

Έτσι έκλεισε και αυτός ο συνασπισμός στη βάση «Αρχών».

 

β. Κίνα και Ινδία στο ίδιο μπλοκ

 

Η διόρθωση των κακών σχέσεων μεταξύ Ινδίας και Κίνας φαίνεται επίσης να παίρνει προτεραιότητα.  Μέχρι και σε πόλεμο είχαν μπει οι δύο χώρες.  

Τα πράγματα τώρα αλλάζουν. Τα συμφέροντα καθορίζουν τη στάση και την επιλογή πλευρών.

Στις 25η Μαρτίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, είχε συνομιλίες με τον Ινδό ομόλογό του, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ. 

«Οι δύο πλευρές πρέπει να βάλουμε τις συνοριακές διαφορές στο πλαίσιο που δικαιούνται» είπε, «και να εργαστούμε για την σωστή ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων… Η Κίνα δεν επιδιώκει μια μονοπολική Ασία και σέβεται τον παραδοσιακό ρόλο της Ινδίας στην περιοχή. Ολόκληρος ο πλανήτης θα στραφεί προς τα εδώ αν Κίνα και Ινδία εργαστούν χέρι με χέρι».

Αυτή όμως η επαναπροσέγγιση και προσπάθεια διπλωματικών συμβιβασμών μεταξύ Κίνας και Ινδίας είναι τεράστιας σημασίας γεγονός και πραγματική γεωπολιτική, οικονομική ακόμα και στρατιωτική απειλή για τους Δυτικούς. 

Οι δυο χώρες μαζί εκπροσωπούν κοντά στο 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχουν αναπτυχθεί με ταχύτατους ρυθμούς τις τελευταίες δεκαετίες και αποτελούν αυτή τη στιγμή ένα τεράστιου μεγέθους παραγωγικό μπλοκ. 

Μπλοκ μεταξύ αυτών και της Ρωσίας αποτελεί την πιο δεινή εξέλιξη σε βάρος των ιμπεριαλιστών της Δύσης και δείχνει ταυτόχρονα που οδηγούνται τα πράγματα με αυτόν τον πόλεμο που έχει αλλάξει άρδην το παγκόσμιο σκηνικό. 

 

γ. Και Πακιστάν επίσης

Η πρώτη χώρα που υπέγραψε συμφωνίες με τη Ρωσία, και μάλιστα την ημέρα της εισβολής, ήταν το Πακιστάν, βασικός εταίρος της Κίνας στο Belt and Road Σχέδιο (τον νέο εμπορικό δρόμο του Μεταξιού) και χώρα με μεγάλο γεωπολιτικό και οικονομικό βάρος. 

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμράν Χαν, δήλωσε ότι οι συμφωνίες «είναι επιβεβλημένες από τα πακιστανικά συμφέροντα…». 

«Υπάρχει έλλειψη σε φυσικό αέριο και τα ίδια αποθέματα εξαντλούνται». Και ευχαρίστησε το Θεό. 

«Με την χάρη του Θεού (ινσαλαχ) ο χρόνος θα δείξει ότι πρόκειται για πολύ σημαντικές συμφωνίες». 

Ευτυχώς που ο Θεός δημιουργεί πολέμους που δίνουν στο Πακιστάν ευκαιρία να ξελασπώσει.

Στους ΝΑΤΟΙΚΟΥΣ, που απαίτησαν από τη χώρα να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, απάντησε: «Και τι νομίζετε ότι είμαστε; Σκλάβοι σας που θα κάνουν ότι τους πείτε;» 

Η ένταξη του Πακιστάν και της Ινδίας στον ίδιο άξονα με την Κίνα, τη Ρωσία αλλά και τους άλλους δύο των BRICS, την τεράστια Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, δημιουργεί ένα πολύ ισχυρό μπλοκ που οικονομικά αλλά και στρατιωτικά είναι πραγματικό αντίπαλο δέος στο δυτικό μπλοκ. 

Δύο αντίπαλα και πανίσχυρα από κάθε άποψη μπλοκ δημιουργούνται μέσα στα πλαίσια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Τεράστιοι γεωπολιτικοί και οικονομικοί ανταγωνισμοί της σημερινής παγκόσμιας τάξης πραγμάτων δημιουργούν σκηνικό που παραπέμπει στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Αυτή είναι η πραγματικότητα που δεν μπορούν να κρύψουν χιλιάδες φωνές και επικλήσεις για τα δίκαια οποιασδήποτε πλευράς.




ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΠΕΙΛΗΣ

ΤΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ RAFALE και τι πραγματικά εξυπηρετούν

ΗΠΑ, Ρωσία και Ουκρανικό

ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ-Ανοίγουν τις πόρτες του φρενοκομείου

Η Κύπρος μπροστά στη διχοτόμηση - Η συμμορία επικαλείται την εθνική ενότητα

ΚΑΙ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΩΡΑ προστίθεται σε ανεργία-φτώχεια και αναδεικνύει τα αδιέξοδα του παγκόσμιου συστήματος

Πόλεμος στην Ουκρανία

Πόλεμος στην Ουκρανία ΙΙ (έκτακτο άρθρο λόγω των εξελίξεων για τη στήλη “Ένας κόσμος ένας λαός”)

Ουκρανία: Ο θάνατος και η καταστροφή συνεχίζονται

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Φιλελεύθερη και αριστερή διανόηση πνίγηκαν στα γεγονότα

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ - Διασώζει τη τιμή του ελληνικού κινήματος

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ - Διασώζει την τιμή του ελληνικού κινήματος (2ο μέρος)

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ «ΔΙΚΑΙΟ» ΤΟΥΣ και οι επιπτώσεις για τους λαούς του κόσμου

ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ; Που ακόμα και να υποχρεωθούν σε ειρήνη, ετοιμάζονται για τον επόμενο πόλεμο…