Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2022 00:13

Θεσσαλονίκη: Εξαγγελίες Τσίπρα

Θεσσαλονίκη: Εξαγγελίες Τσίπρα

ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ –  ΚΑΜΙΑ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ 2015 – 2019

Του Σωτήρη Βλάχου

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥΣ

O Αλέξης Τσίπρας, από τη Θεσσαλονίκη όπου βρισκόταν, εξήγγειλε μια σειρά μέτρων σε περίπτωση εκλογικής νίκης του κόμματός του, που αφορούν στην αντιμετώπιση της κρίσης, της ανεργίας και των επιπτώσεών τους στις ζωές των λαϊκών στρωμάτων, τονίζοντας ότι είναι όλα κοστολογημένα και μέσα στις δυνατότητες.

Για μέτρα που κοστίζουν πάνω από 20 δισ. ευρώ ετησίως, θα εκτόξευαν κατά 10% το πρωτογενές έλλειμμα της χώρας και θα οδηγούσαν κατευθείαν σε νέα μνημόνια, μίλησε η Νέα Δημοκρατία δια του κυβερνητικού της εκπροσώπου. Που συμπλήρωσε με έμφαση, «καμιά σοβαρότητα, καμιά υπευθυνότητα.»

ΕΝΑ ΣΚΗΝΙΚΟ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΩΣ ΣΚΟΤΕΙΝΙΑΖΕΙ

Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν είναι απαραίτητα και θα μπορούσε κάποιος να ισχυρισθεί ότι είναι ανεπαρκή. Το ζήτημα όμως είναι πως υλοποιούνται.

Ακόμα και αν θεωρήσουμε  ότι η κοστολόγηση Σύριζα έγινε με ακρίβεια και είναι μέσα στις δυνατότητες του σήμερα, αγνόησε εντελώς αυτό που υπάρχει μπροστά μας. Το μαύρο σκηνικό της παγκόσμιας οικονομίας όπως αυτό διαμορφώθηκε ειδικά μέσα στους μήνες του καλοκαιριού. Ένα σκηνικό το οποίο μόνο ανόητοι δεν θεωρούν την Ελλάδα μέρος του και το οποίο θα καθορίσει με τον πιο αποφασιστικό τρόπο την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις δυνατότητες για παροχές και ανάπτυξη.

«Βαρύς χειμώνας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή στην Ευρώπη»

 

«Η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς ύφεση»  ανάφερε στο τέλος Ιουνίου, ο Pierre-Olivier Gourinchas, οικονομικός σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κάτι που αναφέρθηκε ξανά και ξανά από το ΔΝΤ τον τελευταίο χρόνο, κάθε νέα φορά με περισσότερο δραματικό τρόπο. «Οι προοπτικές έχουν σκοτεινιάσει σημαντικά από τον Απρίλιο…». «Ο κόσμος μπορεί σύντομα να βρίσκεται στο χείλος μιας παγκόσμιας ύφεσης…».

Οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου (ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ), «είναι όλες σε στασιμότητα και ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως». Και όταν λένε «από ότι προβλεπόταν προηγουμένως» δεν μιλούν για πριν ένα ή κάποια χρόνια, αλλά για πριν ένα ή δύο μήνες – τόσο ραγδαία είναι η επιδείνωση.

Για το τέταρτο τρίμηνο του 2022, το ΔΝΤ τον Ιούνιο προέβλεπε παγκόσμιο πληθωρισμό 8,3%, ενώ τον Απρίλιο προέβλεπε 6,9%. «Η παγκόσμια οικονομία… αντιμετωπίζει μια ολοένα πιο ζοφερή και αβέβαιη προοπτική», κατέληξε ο σύμβουλος.

 

ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ