Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2023 00:51

Κάτω από την επιφάνεια πολύ δυσοίωνων εξελίξεων

Κάτω από την επιφάνεια πολύ δυσοίωνων εξελίξεων

ΚΑΕ ΚΥΡΙΑΚΗ - ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ

 

Του Σωτήρη Βλάχου

Οι καθημερινές εξελίξεις μπορούν πολύ εύκολα να προκαλέσουν δυστυχία σε κάθε απλό άνθρωπο που παρακολουθώντας τις δεν βλέπει τίποτα άλλο παρά μια τραγικά αδιέξοδη κατάσταση.

Κάτω όμως από την επιφάνεια των αλυσιδωτών αρνητικών εξελίξεων συντελείται και μια άλλη πανίσχυρη διαδικασία. Αυτή της εξαγωγής πολιτικών συμπερασμάτων από τις μάζες των λαϊκών στρωμάτων. Το πότε και πώς αυτό θα εκφραστεί είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Το σίγουρο όμως είναι ότι θα εκφραστεί και η σημερινή καταβαράθρωση κάθε ελπίδας θα ανακοπεί.

 ΑΠΟ ΠΟΥ Ν’ ΑΡΧΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙΣ;

Ο σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία έχει αφήσει πολλές δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, εκατομμύρια άστεγους και δύο χώρες στα όρια της οικονομικής καταστροφής.

Μακριά όμως από το να είναι βουλή Θεού ή αποτέλεσμα ενός Ερτογάν που αν αντικατασταθεί η Τουρκία θα δει καλύτερες μέρες, τα θύματα του δεν είναι παρά θύματα ενός οικονομικού συστήματος όπου το κέρδος είναι η κινητήρια δύναμη και το μοναδικό μέτρο επιτυχίας: χωρίς αυτό δεν υπάρχει παραγωγή, χωρίς αυτό δεν υπάρχει επιχείρηση.

Στο επιχείρημα ότι στην Τουρκία και γενικά στις λιγότερο ανεπτυγμένες οικονομίες παρουσιάζονται ζητήματα διαφθοράς όχι διότι είναι καπιταλιστικές κοινωνίες, αλλά γιατί δεν κατάφεραν να αναπτύξουν τον πολιτισμό της ανεπτυγμένης, για παράδειγμα, Ευρώπης, την απάντηση δίνει το τελευταίο σκάνδαλο, απροσμέτρητων μάλλον διαστάσεων, που μια μικρή του μόνο άκρη διαφάνηκε στην υπόθεση της Ελληνίδας ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή.

Η διαπλοκή και η διαφθορά στην ανεπτυγμένη Ευρώπη δεν είναι λιγότερη από οπουδήποτε αλλού. Αντίθετα. Η διαφορά της με αυτή της Τουρκίας και άλλων λιγότερο ανεπτυγμένων καπιταλιστικών οικονομιών είναι ότι είναι πιο «ραφιναρισμένη».

Σε αυτό διαφέρει το τελευταίο ευρωπαικό σκάνδαλο, όπως και τα Panama Papers, Pandora Papers από τα τριτοκοσμικά σκάνδαλα. Και στα αμέτρητα ποσά που σπαταλούνται από τους παίκτες στο παιγνίδι των φορολογικών παραδείσων στη διαμόρφωση νόμων και κανονισμών που κάνουν νόμιμη και τη μεγαλύτερη αισχροκέρδεια και παρανομία.