Κυριακή, 05 Μαρτίου 2023 01:42

Απόρριψη κινεζικού σχεδίου ειρήνης – Σκηνικό παγκόσμιου πολέμου

Απόρριψη κινεζικού σχεδίου ειρήνης – Σκηνικό παγκόσμιου πολέμου

ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ

Του Σωτήρη Βλάχου

 

ΞΕΤΣΙΠΩΤΗ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΕΝΟΣ ΑΚΟΜΑ ΣΧΕΔΙΟΥ

Μόλις δημοσιεύτηκε το προηγούμενο κείμενο μας με τίτλο, «Ουκρανία: Ένα χρόνο μετά. Η δολοφονία μιας χώρας», κατατέθηκε κινεζικό σχέδιο για ειρήνευση.

 

Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα του πολέμου, η Κίνα παρουσιάζει πρόταση 12 σημείων για τον τερματισμό του, η οποία απορρίφθηκε αμέσως από τη δυτική συμμαχία των Αρχών, της ειρήνης και της δημοκρατίας.

 

Σχολιάζοντας την κινεζική πρόταση, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, είπε ότι η Κίνα έχει υποστηρίξει τη Ρωσία και παρόλο που μπορεί να μην έχει δώσει στρατιωτική βοήθεια μέχρι τώρα, οι πληροφορίες του λένε ότι «εξετάζει την παροχή πολεμικής υποστήριξης».

 

Οι πιο φτηνές δικαιολογίες για να αρνηθούν οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.

 

Ναι, ειρήνευση μετά από πολεμική σύγκρουση μπορεί να έλθει μόνο αν οι αντιμαχόμενοι αποφασίσουν τελικά να διαπραγματευτούν -ή αν ηττηθεί ο ένας ολοκληρωτικά. Τι σημαίνει το κάνεις προτάσεις για ειρήνευση τώρα, αλλά έχεις υποστηρίξει τη Ρωσία;

 

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ  κ. Μπαιντεν,  αποκάλυψε ακόμα πιο καθαρά τις διαθέσεις τους απέναντι στην προοπτική της ειρήνη. Σε δήλωσή του στον σταθμό ABC News  ανάφερε: «Πώς μπορεί να είναι ένα καλό σχέδιο ειρήνευσης τη στιγμή που το επικροτεί ο Πούτιν;»

 

ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ Η ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ…

Στο Σχέδιο που καταθέσαν οι Κινέζοι συμπεριλαμβάνονται άμεση κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτικές συνομιλίες, καθώς και τερματισμός των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

 

Αναφέρεται επίσης στον σεβασμό της κυριαρχίας όλων των χωρών και την εγκατάλειψη της νοοτροπίας του Ψυχρού Πολέμου, όπως και στην επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης και την προστασία των αμάχων και των αιχμαλώτων πολέμου, διατήρηση της ασφάλειας των πυρηνικών σταθμών και διευκόλυνση των εξαγωγών σιτηρών.

 

Θα μπορούσε κάποιος που έχει την επίτευξη ειρήνης έστω και στο πίσω μέρος του μυαλού του, να αρπάξει την ευκαιρία. Καμιά πρόταση δεν θα μπορούσε να ικανοποιήσει όλους σε όλα τα σημεία

 

Θα μας πείτε τώρα ότι κάποιοι, οι οποίοι σκέφτονται έστω και λίγο την ειρήνη, αλλά έχουν έγνοια και την Ουκρανία, δεν θα αρνιούνταν να δηλώσουν ευθαρσώς ότι για να αποφευχθεί ο πόλεμος δεν κάνουν την Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ. Και για να δείξουν πραγματικά ότι τους ενδιαφέρει η Ουκρανία και ο κόσμος της θα μπορούσαν να αναλάβουν τη δέσμευση ότι αν η Ρωσία επιτεθεί, θα έχει να κάνει μαζί τους - θα αφαιρούσαν έτσι το κύριο ρωσικό επιχείρημα χωρίς να εγκαταλείπουν την Ουκρανία, αν υποθέσουμε ότι αυτή είναι η έγνοια τους.

 

Αντί αυτού, αντί δηλαδή να δηλώσουν ότι η Ουκρανία δε θα μπει στο ΝΑΤΟ αλλά θα την προστατέψουν και με απευθείας στρατιωτική σύγκρουση με τους Ρώσους αν χρειαστεί, δεν την βάζουν στο ΝΑΤΟ, δεν κάνουν απευθείας πόλεμο, αλλά είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την αντίσταση ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα μέχρι της τελευταίας ρανίδας του… τελευταίου Ουκρανού.

 

ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΣΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

 

Ακριβώς ένα χρόνο μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται η εδραίωση των αντιπάλων μπλοκ σε ένα σκηνικό τρόμου.

 

Αναφερθήκαμε επανειλημμένα σε αυτά τα μπλοκ που παραπέμπουν σε σκηνικό προετοιμασίας Παγκόσμιου Πόλεμου.

 

Αυτό επιβεβαιώνεται και από πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, που συμπληρώνουν τις δηλώσεις του Προέδρου του στις οποίες αναφερθήκαμε πιο πάνω:

 

«Διατηρούμε το μεγαλύτερο καθεστώς κυρώσεων που έχει επιβληθεί σε βάρος οποιασδήποτε χώρας στην ιστορία. Και θα ανακοινώσουμε περισσότερες κυρώσεις… σε συνεργασία με τους εταίρους μας».

 

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Ουάνγκ Γι, ταξίδεψε στη Ρωσία για να επιβεβαιώσει το σφίξιμο των σχέσεων των δύο χωρών. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι «οι Ρώσο – κινεζικές σχέσεις προχωρούν όπως είχε προγραμματιστεί» και ότι αυξάνεται το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών.