Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2023 00:01

Ο λαός να μην επιτρέψει να μετατραπούν τα σχολεία σε «πλυντήρια» της πολιτικής των ιμπεριαλιστών

Ο λαός να μην επιτρέψει να μετατραπούν τα σχολεία σε «πλυντήρια» της πολιτικής των ιμπεριαλιστών

Του Παναγιώτη Μερτίκα  

Δεν φτάνει που όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες έχουν δώσει «γη και ύδωρ» στους μακελάρηδες ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ για τα συμφέροντα των Νατοϊκών και του ελληνικού κεφαλαίου στην περιοχή, ξεχύθηκε τώρα απροκάλυπτα και η Πρεσβεία των ΗΠΑ στα σχολεία, για να «πουλήσει» κοινωνικό προφίλ και να «μεταλαμπαδεύσει» σε εκπαιδευτικούς - γονείς και μαθητές, τις «καλές πρακτικές» του αμερικανικού συστήματος εκπαίδευσης.

Ο λόγος για τη διημερίδα που συνδιοργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας και το 4ο ΓΕΛ Καλαμάτας με την Αμερικανική Πρεσβεία, με θέμα τις συνέπειες της περιόδου του covid-19 στην ψυχοπνευματική υγεία των μαθητών. Διημερίδα που παρά τις φωνές όσων προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν το γεγονός, όλως τυχαίως συνοδεύθηκε και από την συνάντηση της επιτετραμμένης της Πρεσβείας με τον δήμαρχο της πόλης, με ατζέντα «πράσινης ανάπτυξης», ενώ την κουστωδία συμπλήρωναν εξέχοντα τοπικά στελέχη του μηχανισμού της ΝΔ! Μιλάμε για μια καλά σχεδιασμένη και ολοκληρωμένη πολιτική παρέμβαση των ΗΠΑ στη πόλη δηλαδή, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, αλλά και όσων πίνουν νερό στο όνομα των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών της χώρας!

Κι όλα αυτά, την ίδια στιγμή, που τα διάφορα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, αμερικανικά, ευρωπαϊκά, ρώσικα, κινεζικά, έχουν πιάσει θέσεις μάχης στην περιοχή για να μοιράσουν τη λεία των ενεργειακών και εμπορικών δρόμων, με ό,τι κινδύνους γενικευμένης ανάφλεξης αυτό εγκυμονεί. Γι’ αυτό και ψάχνουν να βρουν υποστηρικτές ανάμεσα στους λαούς, αξιοποιώντας κάθε μέσο, όπως και την προπαγάνδα!

Κι αν η διενέργεια τέτοιων ημερίδων από σχολεία της χώρας, όπως αυτή με τη σύμπραξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ, «αξιολογείται» θετικά από το Υπουργείο Παιδείας γιατί υπηρετεί το σκοπό να βγάλει λάδι στις συνειδήσεις του λαού και της νεολαίας τη στρατηγική των βιομηχάνων και των ιμπεριαλιστικών κρατών, το οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα μπορεί και πρέπει να απαντά με τη δική του ατζέντα, τα δικά του συμφέροντα. Να πει ένα ξεκάθαρο: «Έξω από τα σχολεία οι ιμπεριαλιστές και η πολιτική του κεφαλαίου που ματώνει τους λαούς!»

Ως ΚΚΕ χαιρετίζουμε τα αντανακλαστικά που επέδειξαν τόσο η Α’ ΕΛΜΕ όσο και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Μεσσηνίας, που ως σωματεία κατήγγειλαν την απόπειρα να μετατραπεί το σχολείο σε εργαλείο εξωραϊσμού της ιμπεριαλιστικής πολιτικής, σε μέσο να αθωωθεί στις λαϊκές συνειδήσεις η αιτία που γεννά τα προβλήματα, δηλαδή το κυνήγι του κέρδους. Αυτό φάνηκε, για παράδειγμα, με τραγικό τρόπο στην πανδημία και στην άθλια κατάσταση των δημόσιων συστημάτων υγείας διεθνώς.

Άλλωστε γνωρίζουμε ότι βασικός διακηρυγμένος στόχος των ΗΠΑ για να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί τους, είναι να αλλοιωθεί η ιστορική μνήμη και να σβήσει ο αντιαμερικανισμός που έχει βαθιές ρίζες στον ελληνικό λαό, κυρίως λόγω του βρώμικου ρόλου του αμερικανικού κράτους στην μεταπολεμική περίοδο, στη χούντα, στο Κυπριακό, στη «γκριζοποίηση» του Αιγαίου, λόγω του διεθνούς του ρόλου στις πολεμικές συρράξεις κ.α. 

Όσον αφορά το "ενδιαφέρον" τους για την ψυχική υγεία και τη μόρφωση των μαθητών, ένα έχουμε να πούμε ως ΚΚΕ: Δεν νομιμοποιείται να μιλά η Αμερικάνικη Πρεσβεία για τις επιπτώσεις της πανδημίας στη μόρφωση και στην ψυχολογία των παιδιών! Και δεν νομιμοποιείται, γιατί το αμερικανικό κράτος που εκπροσωπεί «δεν περνά την αξιολόγηση», αφού όπως σημειώνουν και τα σωματεία των εκπαιδευτικών:

 

  •         στη χώρα του μεγαλύτερου ΑΕΠ, το 25% των αμερικανικού λαού φυτοζωεί κάτω από το όριο της φτώχειας!

 

  •         εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες δεν έχουν πρόσβαση ούτε στις πιο στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας, με αποκορύφωμα στην πανδημία όπου οι νεκροί από covid θάβονταν σωρηδόν στα πάρκα!

 

  •         όχι μόνο η ενδοσχολική βία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, αλλά κάθε τρεις και λίγο «μαζεύουν» πτώματα μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία, θύματα διάφορων ανεξέλεγκτων ενόπλων (ακόμα και μαθητών!), αφού άλλωστε η αμερικανική νομοθεσία επιτρέπει να πωλούνται τα όπλα σαν τσίχλες σε περίπτερο!

 

  •         το 40% των ενήλικων Αμερικανών είναι αναλφάβητοι ή οριακά εγγράμματοι!

 

  •         ο ανορθολογισμός σπάει κόκαλα στις ΗΠΑ, μιας και σε 17 πολιτείες έχει στοχοποιηθεί η διδασκαλία της θεωρίας του Δαρβίνου, την ίδια στιγμή που ο πρώην πρόεδρος του αμερικανικού κράτους,  προέτρεπε σε κατανάλωση αντισηπτικού ως μέτρο για την ελάττωση της μεταδοτικότητας του κορονοϊού!

 

  •         σε πολλές πολιτείες, ακόμα και η άμβλωση θεωρείται έγκλημα!

 

  •         ευθύνεται για δεκάδες πολέμους παγκοσμίως με θύματα χιλιάδες παιδιά, που είτε χάνουν τη ζωή τους, είτε αναγκάζονται να γίνουν πρόσφυγες, στερούμενα στοιχειωδών όρων της ζωής, αλλά και μένοντας εκτός εκπαίδευσης για καιρό!

 

Η ίδια η ζωή δείχνει ότι οι λαοί διεθνώς βιώνουν τα δικά τους «Τέμπη» ως αποτέλεσμα της πολιτικής του κεφαλαίου, της πολιτικής των ιμπεριαλιστών. Στρατηγική που θεωρεί τις ανάγκες και την προστασία του λαού κόστος, ενώ τα καπιταλιστικά κέρδη όφελος! Η εργατική τάξη, ο λαός, η νεολαία, έχουν αντικειμενικό συμφέρον να ορθώσουν τείχος απέναντι σε αυτή τη στρατηγική! Να μην επιτρέψουν να μπολιάζεται με τις σάπιες ιδέες του συστήματος η λαϊκή συνείδηση! Να προτάξουν τις αγωνιστικές τους διεκδικήσεις και τις σύγχρονες ανάγκες τους!

Σε αυτόν τον διαρκή και ανυποχώρητο ο αγώνα, το ΚΚΕ πάντα ήταν και θα είναι μπροστάρης και στήριγμα του λαού! Η ενίσχυσή του στις επερχόμενες εκλογές, αποτελεί αναγκαίο όρο για την ενίσχυση του κινήματος, γιατί εκεί θα κατατεθούν οι αγωνιστικές ψήφοι από την επόμενη κιόλας μέρα!

 

Μερτίκας Παναγιώτης

Μέλος της Τ.Ε. Μεσσηνίας του ΚΚΕ