Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2023 23:14

Ισραήλ-Χαμάς: Ώρα μηδέν

Ισραήλ-Χαμάς: Ώρα μηδέν

Της Βασιλικής Δ. Ράλλη

    Οκτώβριος 2023. Η Παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε την επιχείρηση ''Επιχείρηση Αl-Aqsa Flood'', εναντίον του Ισραήλ, στην πιο σοβαρή κλιμάκωση από τότε που Ισραήλ και Χαμάς διεξήγαγαν τον 11ημερο πόλεμο.

    

Αυτή η επίθεση έχει απόλυτα συμβολικό λόγο να συμβαίνει 50 χρόνια μετά την αιφνιδιαστική αραβική επίθεση στο Ισραήλ που ξεκίνησε τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973. Για τους Άραβες, ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ θεωρήθηκε νίκη. Η Αίγυπτος και η Συρία κατάφεραν να αιφνιδιάσουν τον Ισραηλινό στρατό, να διασχίσουν τη διώρυγα του Σουέζ στα υψίπεδα του Γκολάν σε σημείο που οι Ισραηλινοί πίστευαν ότι το Ισραήλ είχε τελειώσει. Η Χαμάς έχει εξαπολύσει ένα πόλεμο για να καταστρέψει το Ισραήλ ή να κάνει ότι μπορεί να το αποδυναμώσει.

  

  ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ;

     

ΓΙΑΤΙ Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΗΝ 11η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ;

Αυτή τη στιγμή ο αραβικός κόσμος συμβιβάζεται με το Ισραήλ.  Η Σαουδική Αραβία μιλά για εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ. Στο πλαίσιο αυτής της πιθανής συμφωνίας οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν το Ισραήλ να κάνει παραχωρήσεις προς την Παλαιστινιακή αρχή-εχθρό της Χαμάς. Έτσι αυτή αποτελούσε μια ευκαιρία για τη Χαμάς και τους Ιρανούς υποστηρικτές της να διαταράξουν τη διαδικασία η οποία ήταν βαθιά απειλητική και για τους δύο. Η ιδέα ήταν να φέρουν σε δύσκολη θέση εκείνους τους Άραβες ηγέτες που έχουν συνάψει ειρήνη με το Ισραήλ ή που θα μπορούσαν να το κάνουν και να αποδείξουν ότι η Χαμάς και το Ιράν είναι αυτοί που είναι σε θέση να προκαλέσουν στρατιωτική ήττα στο Ισραήλ. Επιπλέον το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί και γεωστρατηγικά και σε επίπεδο συνεργασιών. Με τη συμφωνία του Αβραάμ επιχειρήθηκε αποκατάσταση των σχέσεων του Ισραήλ με χώρες που παραδοσιακά στήριζαν τους Παλαιστινίους και αρχίζουν και αναπτύσσουν σχέσεις με το Ισραήλ.

 

ΠΟΙΟ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ;

Σύμφωνα με το πρώην Υπουργό Άμυνας ΗΠΑ και πρώην Διευθυντή CIA Λιόν Πανέτα το πρόβλημα είναι ότι από τη στιγμή που θα μπουν στη Γάζα θα ακολουθήσουν μάχες από σπίτι σε σπίτι. Και το τίμημα μπορεί να είναι πολύ υψηλό για τις δυνάμεις του Ισραήλ. Οι οδομαχίες στην πυκνοκατοικημένη Γάζα των περίπου δύο εκατομμυρίων κατοίκων μεταξύ των Ισραηλινών δυνάμεων και των Παλαιστινίων μαχητών θα προκαλέσει, όπως αναμένεται, μεγάλες απώλειες μεταξύ των αμάχων. Άραβες αξιωματούχοι φοβούνται ότι οι φωτογραφίες και τα βίντεο νεκρών θα πυροδοτήσουν οργή στην κοινή γνώμη αραβικών κρατών που θα ασκήσουν πιέσεις στις κυβερνήσεις τους να διακόψουν τις σχέσεις με το Ισραήλ.

 

ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ 

Σε κάθε πολεμική σύρραξη- επίθεση, οι άμαχοι πολίτες είναι ο στόχος και η μεγάλη απώλεια για κάθε πλευρά στο πεδίο της μάχης. Όταν μπροστά στα μάτια μας εκτυλίσσονται σκηνές αιματοχυσίας με παιδιά, ηλικιωμένους, οικογένειες, τα άμεσα θύματα. Κανένας πόλεμος δεν αιτιολογεί τις ανθρώπινες αναίτιες απώλειες. Κανένας πόλεμος δεν έχει λόγο να υφίσταται και στο όνομα καμίας αδικίας, όταν το λόγο  μπορεί να έχει το τραπέζι της διαπραγμάτευσης, ή αλλιώς η διπλωματική οδός.

 

ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ;

Η Ελλάδα βρίσκεται τόσο γεωστρατηγικά όσο και πολιτικά πολύ κοντά στις δύο πλευρές. Κατά πόσο θα μπορούσε να λάβει ρόλο ειρηνοποιού δύναμης, που θα μπορούσε να δώσει νόημα στην κατάπαυση των πυρών και στο τέλος των άδικων εκατέρωθεν επιθέσεων;

Φυσικά και θα μπορούσε. Η απλή μεσολάβηση, με ένα τηλεφώνημα του Έλληνα πρωθυπουργού στον Ισραηλινό Νετανιάχου δεν αποτελεί επαρκή διπλωματική λύση, χωρίς την συμμετοχή κι άλλων γειτονικών χωρών.

 

Κανένα παιδί δεν πρέπει και δεν είναι συμμέτοχο σε οποιαδήποτε πολεμική, τρομοκρατική επίθεση.

Η διεθνής κοινότητα οφείλει να πάρει θέση, στις αποτρόπαιες κινήσεις των δύο πλευρών.

Η ειρήνη και η Ελευθερία είναι πολύτιμα αγαθά για κάθε λαό και οφείλουμε να τα διατηρούμε ανέγγιχτα και ανοικτά.