LEONIDAS MPALIKHS
Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013 20:06

Αναγκαία η παράταση απαγόρευσης πλειστηριασμών της κύριας ή μοναδικής κατοικίας

Αναγκαία η παράταση απαγόρευσης πλειστηριασμών της κύριας ή μοναδικής κατοικίας

Του Κωνσταντίνου Αλεξ. Μαργέλη**
Όπως γνωρίζετε από το έτος 2008 έχουν απαγορευθεί οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, σε μια κίνηση στήριξης από την πλευρά της Πολιτείας των χιλιάδων υπερχρεωμένων δανειοληπτών, οι οποίοι είναι παράλληλα ιδιοκτήτες ακινήτων. Η απαγόρευση - αναστολή των πλειστηριασμών, που επιβλήθηκε λόγω…

…οικονομικής κρίσης και ανάγκης προσαρμογής στα νέα οικονομικά δεδομένα διακρίνεται, ως γνωστόν, σε δύο βασικές κατηγορίες:
Α. Η πρώτη αφορά στο είδος και στο ύψος της οφειλής. Ειδικότερα ορίζεται ότι αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων οι οποίοι επισπεύδονται για οφειλές που δεν υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ και με την προϋπόθεση ότι ο επισπεύδων είναι πιστωτικό ίδρυμα (τράπεζα), άλλη εταιρεία παροχής πιστώσεων ή τρίτος στον οποίο έχει μεταβιβασθεί (εκχωρηθεί) η απαίτηση της τράπεζας. Στην περίπτωση αυτή ο τυχόν διενεργούμενος πλειστηριασμός είναι αυτοδικαίως άκυρος, άσχετα δηλαδή αν τον προσέβαλε ο οφειλέτης- κύριος του ακινήτου.
Β. Η δεύτερη έχει να κάνει με το είδος του ακινήτου που βγαίνει σε πλειστηριασμό. Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι απαγορεύεται- αναστέλλεται ο πλειστηριασμός ακινήτου εφόσον αυτό χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία του ενδιαφερομένου (άσχετα δηλαδή αν έχει άλλα ακίνητα ή όχι).
Η απαγόρευση αυτή αφορά απαιτήσεις τραπεζών άνω των 200.000 ευρώ ή προς άλλους πλην τραπεζών κ.λ.π., για παράδειγμα ιδιώτες, Εφορία κ.α. από 1 ευρώ και πάνω και ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο α’ κατοικίας για τον συγκεκριμένο οφειλέτη ( αν είναι έγγαμος, αν έχει παιδιά κ.λ.π.) προσαυξημένο κατά 50%.
Η αναστολή πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας εφαρμόζεται ρητά σε όσους  είναι έμποροι, σε όσους δηλαδή δεν μπορούν – ακόμα τουλάχιστον- να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη.
Οι παραπάνω διατάξεις γενικής ισχύος αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικές και προστάτευσαν τόσο τις επιχειρήσεις που βρέθηκαν σε προσωρινή αδυναμία, όσο και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Τελευταίες πληροφορίες, όμως, κάνουν λόγο για επικείμενη μερική; άρση των ως άνω ρυθμίσεων, με ότι αυτό συνεπάγεται για χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις επιπτώσεις της κρίσης στην τήρηση των δανειακών τους υποχρεώσεων.
Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα στην χώρα μας, είναι η υπερχρέωση των φυσικών προσώπων. Η υπερχρέωση αυτή έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας, χτυπώντας περισσότερο τους αδύναμους, τα μικρά και τα μεσαία νοικοκυριά. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετώπιζαν και δυστυχώς εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι υπερχρεωμένοι οφειλέτες, είναι να χάσουν λόγω των χρεών το ίδιο τους το σπίτι, που για την πλειοψηφία τους αποτελεί και το μοναδικό τους περιουσιακό στοιχείο.
Επειδή η αναστολή των πλειστηριασμών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, λήγει στις 31-12-2013, είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος για χιλιάδες συμπολίτες μας να χάσουν την ιδιοκτησία τους.
Επειδή όλοι γνωρίζουμε πόση σημασία έχει για κάθε Έλληνα Πολίτη να αποκτήσει το δικό του ιδιόκτητο σπίτι και πόσες θυσίες έχει κάνει για να πραγματοποιήσει αυτό το όνειρο του.
Επειδή, σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα, διακυβεύονται περιουσίες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, καθώς εμφανίζεται σε πολλές περιπτώσεις πλήρης αδυναμία εξόφλησης των στεγαστικών δανείων.
Επειδή οι λόγοι που οδήγησαν την Ελληνική Πολιτεία στη λήψη μέτρων για την προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, όχι μόνο δεν έχουν εκλείψει, αλλά στο πλαίσιο των επιδεινούμενων οικονομικών συνθηκών, καθίσταται πλέον απολύτως αναγκαία η μέριμνα της Πολιτείας, για να αποφευχθούν τεράστια προβλήματα σε κοινωνικό επίπεδο.
Επειδή η προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων πρέπει να είναι πάγια θέση κάθε Πολιτείας και θεμελιώδης υποχρέωση όσων ασκούν εξουσία, ενώ δυστυχώς μεγαλώνει συνεχώς ο αριθμός των Ελλήνων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Επειδή ο εφιάλτης των πλειστηριασμών είναι κοντά, αν δεν παραταθεί η απαγόρευση τους.
Καθίσταται πλέον επιτακτική και άμεση ανάγκη, προς αποφυγή περισσότερων αδιεξόδων και για τη διατήρηση της υπάρχουσας κοινωνικής γαλήνης, να παραταθούν οι ημερομηνίες απαγορεύσεως των αναγκαστικών πλειστηριασμών της κύριας καθώς και της μοναδικής κατοικίας, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2015 και σε κάθε περίπτωση να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί κάθε ακινήτου που αφορά ανέργους, χαμηλόμισθους, πολυτέκνους και τριτέκνους.

*Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας

**Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής, τους βουλευτές της Ελλάδας και τον πρόεδρο της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Παύλε δεν τα είπες καλά… Για τον 902 »