Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2014 19:11

Ο περιφερειακός σχεδιασμός μεταφορών σε «κενό αέρος»

Ο περιφερειακός σχεδιασμός μεταφορών σε «κενό αέρος»

Του Παναγιώτη Αλευρά* 
Αναμφίβολα το αεροδρόμιο της Καλαμάτας αποτελεί ένα από τα 15 Διεθνή Ελληνικά Αεροδρόμια και μοναδικό στην Πελοπόννησο (διεθνείς πτήσεις έχει ο Άραξος μόνον την θερινή περίοδο). Αποτελεί…

Του Παναγιώτη Αλευρά* 
Αναμφίβολα το αεροδρόμιο της Καλαμάτας αποτελεί ένα από τα 15 Διεθνή Ελληνικά Αεροδρόμια και μοναδικό στην Πελοπόννησο (διεθνείς πτήσεις έχει ο Άραξος μόνον την θερινή περίοδο). Αποτελεί…

…σημαντική υποδομή, η οποία έχει βοηθήσει την ανάπτυξη πολλών μορφών αγορών (τουριστικές, εμπορικές κλπ.) καθώς και την κοινωνική ανάπτυξη της ευρύτερης γεωγραφικής Περιφέρειας.
Μάλιστα την τελευταία διετία η τουριστική έκρηξη που παρατηρείται στην περιοχή μας, έχει σημαντική αναφορά στο Διεθνές αερολιμένα Καλαμάτας που έχει εξελιχθεί σε μόνιμα ανοικτή πύλη προς την Ευρώπη.
Άλλωστε τα αεροδρόμια αποτελούν τη βασική πύλη εισόδου της διεθνούς τουριστικής κίνησης. Γι` αυτό το λόγο ο αεροπορικός χώρος χαρακτηρίζεται από διαρκείς και ταχείες θεσμικές αλλαγές γιατί ο ανταγωνισμός είναι έντονος.
Αντί λοιπόν η Κυβέρνηση και η Περιφέρεια Πελοποννήσου να ανταποκριθούν στις αλματώδεις εξελίξεις που συντελούνται στην περιοχή μας, στον τομέα των τουριστικών καταλυμάτων και των σύγχρονων ξενοδοχειακών μονάδων, με την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου της Καλαμάτας, ανακοινώθηκε βαρύγδουπα η λειτουργία νέου αεροδρομίου στην Τρίπολη. 
Έτσι απλά, χωρίς να έχουν προηγηθεί τεχνοοικονομικές μελέτες (σκοπιμότητας, βιωσιμότητας κλπ.), που να δικαιολογούν ένα δεύτερο αεροδρόμιο το οποίο θα απέχει μόλις μισή ώρα από το ήδη υπάρχον.
Δεν αντιλαμβάνονται όλοι αυτοί που πανηγυρίζουν για τις χθεσινές υπογραφές που αφορούν τη λειτουργία του αεροδρομίου της Τρίπολης και ως πολιτικού, ότι το βέλτιστο και το ορθό είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου της Καλαμάτας καθώς και των υποδομών στα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς (οδικοί άξονες, λιμάνια, σιδηρόδρομοι κλπ.).
Δεν αντιλαμβάνονται ότι ο τόπος μας έχει ανάγκη από συνδυασμένες μεταφορές, αφού οι ήδη υπάρχουσες πάσχουν από υποδομές.
Δεν αντιλαμβάνονται ότι σήμερα πλέον απαιτείται ορθολογικός σχεδιασμός και σωστός προγραμματισμός των εσωτερικών μεταφορικών δικτύων.
Θεωρώ ότι η εποχή «κάθε πόλη και στάδιο, κάθε χωριό και γυμναστήριο» έχει ξεπεραστεί προ πολλού, γιατί αυτή η νοοτροπία μας οδήγησε στη σημερινή οικονομική κρίση, που δυστυχώς κάποιοι δε διδάχθηκαν τίποτα.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ανάγκη άμεσης προτεραιότητας να καταστεί το Διεθνές αεροδρόμιο της Καλαμάτας υψηλών προδιαγραφών, ώστε να υποδέχεται αεροσκάφη όλων των κατηγοριών και παράλληλα να προωθήσει το μοντέλο των συνδυασμένων μεταφορών που αποτελεί βασική στρατηγική της Ε.Ε.  Γιατί οι συνδυασμένες μεταφορές στοχεύουν στην ισορροπημένη και όσο το δυνατόν πιο αποδοτική χρήση της μεταφορικής δυναμικότητας σε όλα τα κομμάτια της: υποδοχή, μέσα, εξοπλισμός αλλά και της ορθολογικής διαχείρισής του, προς όφελος της τοπικής μας οικονομίας.

Υ.Γ. Σαφέστατα δεν υπάρχει καμία αντιπαλότητα μεταξύ των δύο πόλεων, ούτε το αεροδρόμιο της Τρίπολης μπορεί να είναι ανταγωνιστικό αυτού της Καλαμάτας (έχει αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα), όμως απαιτείται ορθολογικός σχεδιασμός στο τομέα των μεταφορών και περιφερειακή συνείδηση από όλους, χωρίς τοπικισμούς και μικροπολιτικές αντιλήψεις.

*Γεωπόνος 
Περιφερειακός  Σύμβουλος
πρώην αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Μεσσηνίας