Σάββατο, 06 Δεκεμβρίου 2014 00:00

Γιατί καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό του Δήμου Καλαμάτας

Γιατί καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό του Δήμου Καλαμάτας

Του Τάσου Νιάρχου* 
Ο προϋπολογισμός του δήμου μας για το 2015 είναι αντιλαϊκός, φορομπηχτικός, ένας προϋπολογισμός που εντάσσεται πλήρως στη λογική των μνημονίων διαρκείας. Ένας προϋπολογισμός που διαμορφώθηκε και συντάχθηκε μέσα στο ασφυχτικό πλαίσιο που ορίζει η «μεταρρύθμιση Καλλικράτης», με βάση τις…

Του Τάσου Νιάρχου* 
Ο προϋπολογισμός του δήμου μας για το 2015 είναι αντιλαϊκός, φορομπηχτικός, ένας προϋπολογισμός που εντάσσεται πλήρως στη λογική των μνημονίων διαρκείας. Ένας προϋπολογισμός που διαμορφώθηκε και συντάχθηκε μέσα στο ασφυχτικό πλαίσιο που ορίζει η «μεταρρύθμιση Καλλικράτης», με βάση τις…

…εντολές του Υπουργείου Οικονομικών και τις επιταγές του Παρατηρητηρίου της Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών.
Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι οι Δήμοι δεν έχουν καμιά αυτοτέλεια και ανεξαρτησία αλλά αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της κεντρικής κυβέρνησης, είναι αυτοί που υλοποιούν την κυβερνητική πολιτική σε τοπικό επίπεδο.
Κάποιοι θα πείτε -με πρώτο τον κ. Δήμαρχο- ότι συμφωνείτε μαζί μας, ότι πράγματι φταίει το αντιδραστικό πλαίσιο λειτουργίας του Καλλικράτη. Ναι, αλλά είναι διαφορετικό να ξέρεις σε πιο πλαίσιο δρας και να προσπαθείς μέσα από την λαϊκή πάλη να αποσπάσεις κάποιες κατακτήσεις και τελικά να το ανατρέψεις και είναι άλλο να επικαλείσαι αυτό το πλαίσιο για να δικαιολογήσεις την υποταγή σου και την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθείς.
Φέρατε ένα προϋπολογισμό -όπως και οι προηγούμενοι άλλωστε- που όποια έργα έγιναν ή πρόκειται να γίνουν είναι έργα βιτρίνας που έχουν σχέση με τον τουρισμό.
Δεν προβλέπεται τίποτα για έργα και υπηρεσίες προτεραιότητας για το λαό, για την αντισεισμική θωράκιση και προστασία σε μια σεισμογενή περιοχή όπως είναι ο Δήμος μας, για αντιπλημμυρικά έργα στη πόλη της Καλαμάτας και στις Δημοτικές ενότητες που πνίγονται κάθε χρόνο, για αντιπυρική προστασία.
Δεν προβλέπεται ουσιαστικά τίποτε για έργα στις συνοικίες και τις γειτονιές της πόλης, καθώς και στις Δημοτικές ενότητες.
Ψηφίστηκε το τεχνικό πρόγραμμα, στο οποίο για τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους προβλέπονται 409.000 € για το Δήμο Άριος, 276.000 € για το Δήμο Αρφαρών και 181.000 € για τον Δήμο Θουρίας, όταν τα τεχνικά τους προγράμματα ξεπερνούσαν για τον καθένα ξεχωριστά το 1.000.000 €.
Καλούμαστε να ψηφίσουμε ένα προϋπολογισμό αντιλαϊκό, φορομπηχτικό, πλασματικό και αυτό αποδεικνύεται πολύ εύκολα από τα στοιχεία που περιέχει.
Φορομπηχτικός.
Ο προϋπολογισμός του 2015 σύμφωνα με τις εντολές του Υπουργείου διαμορφώθηκε με βάση την εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Σύμφωνα με αυτόν τα βεβαιωθέντα έσοδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 ήταν 45.000.000 €. Αν από αυτά αφαιρέσουμε 7.700.000 € -χρηματικό υπόλοιπο προηγούμενων χρόνων- 2.000.000 € εισπράξεις υπέρ του δημοσίου και τρίτων και εισπράξεις από δάνεια 380.000 €, απομένουν 34.920.000 €. Από αυτά 11.247.000 € είναι επιχορηγήσεις από την κεντρική κυβέρνηση και τα 23.673.000 € προέρχονται από δημοτικά τέλη, φόρους και πρόστιμα. Δηλαδή το 31% επιχορήγηση από την κεντρική κυβέρνηση και 69% από δημοτικά τέλη, όταν πριν την μεταρρύθμιση «Καλλικράτης» τα ποσοστά αυτά ήταν 70% από το κράτος και 30% από δημοτικά τέλη και φόρους.
Όλα αυτά ενώ έχουν πολλαπλασιασθεί οι φόροι που πληρώνουν οι εργαζόμενοι στη κεντρική κυβέρνηση, εισφορά αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ειδικός φόρος στο πετρέλαιο, ατέλειωτοι φόροι. Κεντρική διοίκηση και τοπική διοίκηση σε αγαστή σύμπνοια εφαρμόζουν την ίδια φορολογική αφαίμαξη των εργαζομένων.
Επιβεβαιώνεται στην πράξη αυτό που χρόνια λέγαμε ότι με τον «Καλλικράτη» και τον «Καποδίστρια» η τοπική αυτοδιοίκηση μετατρέπεται σε τοπική διοίκηση και θα αντλεί όλο και περισσότερους φόρους από τους δημότες.
Με τον προϋπολογισμό του 2015 όπως και με τους προηγούμενους απαξιώνονται όλες οι υπηρεσίες του Δήμου με στόχο την ιδιωτικοποίηση τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υπηρεσία πρασίνου. Ο προϋπολογισμός για αμοιβές και έξοδα προσωπικού - αποδοχές μονίμων υπαλλήλων, εκτάκτων υπαλλήλων (επί σύμβαση υπαλλήλων, ημερομισθίων, ωρομισθίων κ.λπ.) προβλέπει το ποσό των 57.000 €. Ουσιαστικά δεν υπάρχει υπηρεσία πρασίνου με τα γνωστά αποτελέσματα.
Μερικά ακόμη στοιχεία του προϋπολογισμού:
Επισκευές σε σχολικά κτήρια που αφορούν συντήρηση, υγιεινή και ασφάλεια για 70 περίπου κτήρια 160.000 €.
Δημόσια πίστη: Οι τόκοι που πληρώσαμε τους πρώτους εννέα μήνες του 2014 ήταν 584.901 €, ο προϋπολογισμός του 2015 προβλέπει 1.320.000 €. Δαπάνες επιμόρφωσης προσωπικού 0,00 €. Δαπάνες για τη σίτιση των μαθητών του μουσικού σχολείου 0,00 €.
Όσοι προβάλλουν το επιχείρημα ότι οι εξελίξεις στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, οι μειώσεις της κρατικής χρηματοδότησης, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η εμπορευματική επιχειρηματική λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών είναι αποτέλεσμα των μνημονίων και της κακής διαχείρισης του κράτους λένε ψέματα.
Κρύβουν την πραγματικότητα ότι οι εξελίξεις αυτές είναι δρομολογημένες από το 1990 και εφαρμόζονται σταδιακά στην Ελλάδα και σε όλη την ΕΕ.
Κρύβουν την πραγματικότητα γιατί έχουν αποδεχθεί ότι η ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων αποτελούν την κινητήρια δύναμη και όχι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Να γιατί η λαϊκή απαίτηση να φύγουν αυτοί που έχουν φορτώσει το λαό με δεινά, θα πρέπει να δώσει δυναμική στη μαζική λαϊκή δράση για ριζικές ανατροπές και να μην εγκλωβιστεί σε κυβερνητικές λύσεις που φέρνουν από την πίσω πόρτα την ίδια πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου.
Οδηγούν σε νέα χαμένα χρόνια, σε μεγαλύτερες απογοητεύσεις.
Οι εξελίξεις, τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα απαιτούν ένα χειραφετημένο ισχυρό αναγεννημένο εργατικό-λαϊκό κίνημα. Ο λαός έχει τη δύναμη να βάλει τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις, στην αναγέννηση του κινήματος, με τη συμμετοχή και την οργάνωση του, να βαδίσει το δρόμο της ρήξης και της ανατροπής.
Μόνο στα πλαίσια αυτού του δρόμου μπορεί να βάζει εμπόδια, να καθυστερεί ή και να ανατρέπει αντιλαϊκές αποφάσεις, να παίρνει ανάσες.
Σ΄ αυτά τα πλαίσια και με αυτή τη λογική καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό.

*Δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμάτας