Δευτέρα, 14 Μαϊος 2012 19:03

Ο κ. δήμαρχος ψήφισε χρεοκοπία με σπατάλη 10 εκατομμυρίων για άχρηστα ή άκαιρα έργα

Ο κ. δήμαρχος ψήφισε χρεοκοπία με σπατάλη 10 εκατομμυρίων για άχρηστα ή άκαιρα έργα

Των Στέφανου Κουνιάδου 
και Γεωργίας Κουνιάδου*

Όταν η χώρα βρίσκεται υπό χρεοκοπία, στο χείλος του γκρεμού, ο κ. Παναγιώτης Νίκας, Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, με τέσσερις μόλις κινήσεις τους, ΜΑΤ, επιλέγουν τη χρεοκοπία της χώρας.

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
10 εκατομμύρια ΕΥΡΩ μέσα σε ένα έτος πεταμένα στον αέρα για μόλις 4 άχρηστα ή άκαιρα έργα.
Εξηγούμαστε:
1.  2,5 εκατομμύρια ΕΥΡΩ που θα δοθούν είτε στο ΤΕΙ Κρήτης είτε στην οικογένεια Μπόμπολα για μια υποτιθέμενη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου για ένα έτος και με παράταση δύο ετών δηλ. συνολικά 7,5 εκατομμύρια ΕΥΡΩ. Άχρηστο έργο.
2.  2,5 εκατομμύρια ΕΥΡΩ για την ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας της Καλαμάτας. Άκαιρο έργο.
3.  1,5 Δάνειο + 500.000 ΕΥΡΩ τόκοι από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για άχρηστα έργα (κυρίως ασφαλτοστρώσεις δρόμων). Άχρηστο ή άκαιρο έργο.
4.  2,5 εκατομμύρια ΕΥΡΩ για ένα άχρηστο Πάρκινγκ στη παλιά Νομαρχία.
Σύνολο 10 εκατομμύρια ΕΥΡΩ. Άχρηστο έργο.
Δεν θα προσθέσουμε εδώ και τα πεταμένα, από όλες τις πρόσφατες Δημοτικές Αρχές, 12 εκατομμύρια ΕΥΡΩ για το φαραωνικό και εγκαταλειμμένο έργο του Μεγάρου Μουσικής Καλαμάτας, που για να λειτουργήσει απαιτούνται κάθε χρόνο άλλο ένα εκατομμύριο ΕΥΡΩ! Επιδειξιομανές έργο.
Επίσης, δεν θα προσθέσουμε τη μερική πεζοδρόμηση της οδού Αριστομένους, την ανάπλαση της οδού Σιδηροδρομικού Σταθμού, τις πεζοδρομήσεις δρόμων στο κέντρο της Καλαμάτας, την ανακατασκευή του Νότιου πεζοδρομίου της Ναυαρίνου, δαπάνης 2,5 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ περίπου. Έργα που θα έκανε η Αθηναϊκή Δημοκρατία ΜΟΝΟ στο απόγειο της ακμής της!!
Δηλ. αν όλοι οι Δήμοι της χώρας έκαναν αυτού του είδους τη σπατάλη των 10 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ κάθε χρόνο, η χώρα θα σπαταλούσε 1,6 δισεκατομμύρια ΕΥΡΩ ετησίως, δηλ. το ¼ του ελλείμματος της χώρας σήμερα. Αν όλοι οι Δήμοι της χώρας είχαν τη μεγαλομανία των δικών μας Δημάρχων, και ιδιαίτερα του κ. Νίκα για Μέγαρα (συνέχισε και αποπεράτωσε το μόλις θεμελιωθέν από τον απελθόντα Δήμαρχο Μέγαρο Χορού) και άσκοπες και άκαιρες σπατάλες για πεζοδρομήσεις, η χώρα θα σπαταλούσε άλλα 2 δισεκατομμύρια ΕΥΡΩ, πράγμα το οποίο σημαίνει το ½ του σημερινού ελλείμματος της χώρας που μας οδηγεί στη στάση πληρωμών και τη χρεοκοπία. Πράγμα που έκαναν όλοι οι Δήμαρχοι της χώρας. Ιδού λοιπόν με αδιάψευστα στοιχεία πως προκύπτει ότι ο κ. Δήμαρχος ψήφισε χρεοκοπία, όπως και ΟΛΟΙ οι μεγαλομανείς Δήμαρχοι της χώρας.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
1. Για να εξοικονομήσουμε και να μη σπαταλήσουμε τα 2,5 εκατομμύρια ΕΥΡΩ που θα δώσει ο Δήμος στους εργολάβους, οι οποίοι στην ουσία δεν θα παράξουν καμιά απολύτως υπηρεσία για τους πολίτες, το περιβάλλον και τη χώρα, θα πρέπει ο Δήμος και οι Δημότες – Πολίτες να προχωρήσουμε άμεσα στη διαλογή των απορριμμάτων μας με τη μέθοδο «Διαλογή στην Πηγή». Δηλ. σε τρία ρεύματα. Οργανικά – Ανακυκλώσιμα – Άχρηστα, μέσα στο σπίτι μας, στην επιχείρησή μας, στα γραφεία μας. Γέμισε ο Δήμος την Καλαμάτα με πηγάδια για σκουπίδια. Σε πια άλλη χώρα υπάρχει αυτή η «πατέντα» των πηγαδιών για τα σκουπίδια; Τα πηγάδια γίνονταν για να πάρουμε νερό από τη Γη και όχι για να πετάμε τα σκουπίδια μας μέσα. Πόσο άραγε να κόστισαν αυτές οι αντιαισθητικές κατασκευές;
2. Όταν οι δρόμοι έχουν μερικές λακκούβες τις κλείνουμε με σωστή τεχνική τοπική παρέμβαση, χωρίς ολική ασφαλτόστρωσή τους, η οποία κοστίζει εκατοντάδες χιλιάδες ΕΥΡΩ.
3. Τα 7,5 εκατομμύρια ΕΥΡΩ για Πλατεία, έργα (κυρίως ασφαλτοστρώσεις), και πάρκινγκ μπορούσαν να περιμένουν για τις «καλύτερες μέρες» ή κάποια να μην πραγματοποιηθούν.
Αντί, λοιπόν, για τη σπατάλη των 10 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ για τα πιο πάνω «έργα», ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο θα μπορούσαν να αποφασίσουν να τα επενδύσουν σε παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με φωτοβολταϊκές μονάδες.
Με τα 10 εκατομμύρια ΕΥΡΩ θα μπορούσαν να εγκατασταθούν 40 μονάδες φωτοβολταϊκών των 100 KW η κάθε μία και να αποδίδουν κάθε χρόνο όλες μαζί 2,6 εκατομμύρια ΕΥΡΩ!!, ακόμη και από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας τους!! Δηλ. σε βάθος χρόνου 25 ετών μια απόδοση 65 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ!!
Δεν βρισκόμαστε σε εποχές πολυτέλειας και δεν έχουμε την πολυτέλεια αυτή όταν οι πολίτες της χώρας υφίστανται μια πρωτοφανή επίθεση επιβαλλόμενης άγριας λιτότητας ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο να σπαταλούν εκατομμύρια ΕΥΡΩ, χάνοντας την ευκαιρία με μια προσοδοφόρο επένδυση να έχουμε όφελος 2,6 εκατομμύρια ΕΥΡΩ το έτος και με αυτά να κάνουμε δεκάδες παραγωγικά έργα στο Δήμο προς όφελος των Δημοτών.
Σε μια εποχή που πρέπει να μετράμε ακόμη και το ένα ΕΥΡΩ που διαθέτουμε ή οι πολίτες να υφίστανται εξευτελιστική μείωση των εισοδημάτων τους που υπονομεύει ακόμη και την επιβίωσή τους, είναι αδιανόητο ένας Δήμος να σπαταλά 10 εκατομμύρια ΕΥΡΩ για έργα βιτρίνας.
Με τις προτάσεις μας αυτές, που αποτελούν προτάσεις των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ, προωθείται στο Δήμο μας η ολοκληρωμένη «Πράσινη Ανάπτυξη» με πάγιο ετήσιο έσοδο για το Δήμο και τους πολίτες 2,6 εκατομμύρια ΕΥΡΩ και εξασφαλίζουμε πάγιο αριθμό θέσεων εργασίας για 25 τουλάχιστον χρόνια.
Αυτή είναι η πραγματική «Πράσινη Ανάπτυξη» που επαγγελλόμαστε και που οδηγεί στην ΑΕΙΦΟΡΙΑ και όχι η σπάταλη «Μεγέθυνση» που επαγγέλλονται άλλες πολιτικές δυνάμεις με άχρηστα ή άκαιρα έργα βιτρίνας τα οποία θεωρούν ότι προωθούν την «ανάπτυξη».

*Μέλη της Πολιτικής Κίνησης των Οικολόγων Πράσινων Αρκαδίας – Μεσσηνίας και υποψήφιοι των Οικολόγων Πράσινων στη Μεσσηνία στις βουλευτικές εκλογές

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Εκκωφαντική καταδίκη Εκλογικές αυταπάτες »