Παρασκευή, 08 Απριλίου 2022 23:04

Υποψίες για δράση εμπρηστή στον Ταΰγετο - Δύο πυρκαγιές με διαφορά λίγης ώρας στην Αλαγονία

φωτό αρχείο φωτό αρχείο

Έντονη ανησυχία και αναταραχή έχουν προκαλέσει οι δύο διαφορετικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το βράδυ στην Αλαγονία, η μία κοντά στην άλλη και με μικρή χρονική διάρκεια μεταξύ τους. Ανησυχία γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία που να εξηγούν το λόγο της εκδήλωσης των πυρκαγιών αυτών, πέραν ίσως της δράσης κάποιου εμπρηστή. Σε ό,τι αφορά τις φωτιές, η άμεση και μεγάλη κινητοποίηση των κατοίκων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εθελοντών και του Δήμου Καλαμάτας οδήγησε στην κατάσβεσή τους χωρίς να προλάβουν να επεκταθούν και προκαλέσουν καταστροφή…

Οι πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το χρονικό διάστημα μεταξύ οχτώ και εννιά το βράδυ, στην Πάνω Μεριά της Αλαγονίας, στην περιοχή προς το Μαχαλά. 

Με το που έγινε η έκρηξη της πρώτης φωτιάς έσπευσε όλο το χωριό για την κατάσβεσή της. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι βρισκόταν σε ετοιμότητα κάτοικος της Αλαγονίας που έχει στο αγροτικό του όχημα σύστημα πυρόσβεσης και “όρμησε” για να σβήσει τη φωτιά. Αυτό είχε καθοριστική σημασία ώστε να μην επεκταθεί. Ενώ όμως ο κόσμος ήταν στη μάχη για την κατάσβεση, ξέσπασε και δεύτερη φωτιά περίπου 500 μέτρα μακριά, την οποία όμως έσβησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία γρήγορα βρέθηκε στα συμβάντα. 

Κάτοικοι τονίζουν ότι επικρατούσε σχετική άπνοια, ότι στην περιοχή δεν γίνονταν αγροτικές εργασίες με φωτιά, ότι δεν υπάρχουν χτήματα εκεί που ξέσπασαν οι πυρκαγιές και ανησυχούν μήπως πρόκειται για δράση εμπρηστή ή εμπρηστών. Σημειώνουν μάλιστα ότι περίπου ανάλογα συμβάντα εκδηλώθηκαν πριν από δύο εβδομάδες περίπου και στο Μαρδάκι της Νέδουσας. 

Στην Αλαγονία για την κατάσβεση της φωτιάς έσπευσαν τρία μεγάλα οχήματα και ένα μικρό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ένα όχημα των Φίλων του Ταϋγέτου, δύο οχήματα του Δήμου Καλαμάτας, ενώ κινητοποιήθηκε και η Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών 4Χ4 Μεσσηνίας.