Σάββατο, 01 Ιουνίου 2013 11:52

Σχεδόν έξαλλος ο υπουργός για ανοχή στην τσιγγάνικη παραβατικότητα

Σχεδόν έξαλλος ο υπουργός για ανοχή στην τσιγγάνικη παραβατικότητα

ΕΦΙΑΛΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ
«Είδα τη Μπιρμπίτα και ντράπηκα», είπε πριν από λίγο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας. Ντράπηκε επειδή η τσιγγάνικη κατασκήνωση καταστράφηκε, αλλά δεν έχει κινηθεί καμία διαδικασία για την εξεύρεση των υπαιτίων και την επιβολή των κυρώσεων…

«Ούτε μια δικογραφία» δεν υπάρχει για όσα έχουν γίνει στη Μπιρμπίτα, είπε ο υπουργός και εμμέσως πλην όμως σαφώς υπαινίχθηκε ότι οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν την επιβαλλόμενη συνεργασία για τον έλεγχο της παραβατικότητας.
Ο Νίκος Δένδιας, κατά την εισαγωγική του ομιλία στη μεγάλη σύσκεψη που γίνεται αυτή την ώρα στην αίθουσα του Διοικητηρίου Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, τόνισε ότι τα στατιστικά στοιχεία των κλοπών και διαρρήξεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου «θα τα χαρακτήριζα σχεδόν εφιαλτικά». Το χειρότερο, πρόσθεσε, είναι ότι τα στοιχεία αυτά έχουν αυξητικές τάσεις. Το θετικό πάντως είναι, σύμφωνα με τον υπουργό, το γεγονός ότι στην Περιφέρεια τα ποσοστά της βαριάς εγκληματικότητας παραμένουν χαμηλά.
Το θέμα της σύσκεψης είναι η ασφάλεια στις τουριστικές περιοχές και η δασοπροστασία. Ο κ. Δένδιας παρατήρησε ότι «δεν πρέπει να γενικεύσουμε, ποτέ δεν πρέπει να καταλογίσουμε συλλογική ευθύνη στους ROMA συνανθρώπους μας για ένα γενικό φαινόμενο». Τόνισε όμως ότι «είναι σίγουρο πως ορισμένοι έχουν μια συστηματική παραβατική συμπεριφορά». Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην τσιγγάνικη κατασκήνωση της Μπιρμπίτας, σημειώνοντας ότι ενώ «έχουν δαπανηθεί απίστευτα ποσά», «την επισκέφθηκα χθες και ντράπηκα. Μου θύμισε εικόνα που είχα να δω από το Κόσσοβο, (…) λες και πέρασε ο στρατός και τη διέλυσε».
Ο υπουργός τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για τουριστικό προϊόν με τέτοιο ποσοστό κλοπών» και ζήτησε τη συνεργασία όλων των αρχών ώστε να ελεγχθεί η κατάσταση. Επιπλέον αναφέρθηκε στο ζήτημα της επαιτείας, η οποία είπε ότι καταστρέφει το τουριστικό προϊόν.
Σε ό,τι αφορά την πυρασφάλεια των τουριστικών περιοχών, ο υπουργός ανέφερε ότι «πρέπει να αλλάξουμε το δόγμα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών». Όπως σχολίασε, δεν μπορεί να συνεχιστεί το φαινόμενο με εκείνους «που παίρνουν τηλέφωνο για να σηκωθούν τα αεροπλάνα όταν πιάνει φωτιά και οι ίδιοι συνεχίζουν στο καφενείο να παίζουν τάβλι και να πίνουν τσίπουρο». Ο κ. Δένδιας είπε ότι πρέπει να αναπτυχθεί ο εθελοντισμός, γιατί το κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να συντηρεί έναν μεγάλο στόχο αεροπλάνων και απεύθυνε έκκληση «να προστατεύσουμε την πατρίδα μας αυτή την ώρα της κρίσης».
Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο γενικός γραμματέας Τουρισμού Αναστάσιος Λιάσκος, από την πλευρά των Σωμάτων Ασφαλείας ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος, Σωτήριος Γεωργακόπουλος, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Ιωάννης Δικόπουλος, ο Γενικός Επιθεωρητής Πυροσβεστικού Σώματος Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Δημοσθένης Καβέτσος, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Υποστράτηγος Ηλίας Γεωργόπουλος, ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, Αντιπύραρχος Ηλίας Γιόβας, και άλλοι Αξιωματικοί.
Επίσης, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, οι δήμαρχοι του Νομού, αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων κ.ά.
Στ.Μ.