Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2018 21:31

Πανελλήνιος εκπαιδευτικός διαγωνισμός καινοτόμων ιδεών με λογισμικό ανοιχτού κώδικα

Γεωργία Σπάλα, Γιώργος Σταματόπουλος, Τάσος Κλείσας, Γρηγόρης Τσώνης Γεωργία Σπάλα, Γιώργος Σταματόπουλος, Τάσος Κλείσας, Γρηγόρης Τσώνης

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ PHYSICAL COMPUTING ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ 
Με σκοπό την εξοικείωση των μαθητών με το ελεύθερο λογισμικό και το λογισμικό ανοιχτού κώδικα, ώστε να δημιουργήσουν πρωτότυπες και χρήσιμες κατασκευές, που θα μπορούν όμως συνεχώς να αναπτύσσονται, ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών και σειρά ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και άλλοι φορείς διοργανώνουν τον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Physical Computing Ανοιχτών Τεχνολογιών. Κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό έκαναν το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Γιώργος Σταματόπουλος, η σχολική σύμβουλος πληροφορικής Γεωργία Σπάλα και τα μέλη της τοπικής οργανωτικής επιτροπής του διαγωνισμού, εκπαιδευτικοί πληροφορικής Τάσος Κλείσας και Γρηγόρης Τσώνης…

Οι ομάδες εκπαιδευτικών-μαθητών μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό μέχρι τις 15 Νοέμβρη 2018, ενώ μέχρι τις 30 Νοέμβρη θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις προτάσεις τους. Πανελλήνια επιτροπή θα κάνει την αξιολόγηση και ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί στα τέλη Απρίλη 2019, με βράβευση εκείνων που θα κριθούν ως οι πιο χρήσιμες.

Όπως σημείωσε ο Τάσος Κλείσας, στόχος του διαγωνισμού είναι “να βοηθήσει τα παιδιά να εξοικειωθούν με το ελεύθερο λογισμικό και το λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Να δουν ότι μπορούν να φτιάξουν πάρα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, όπως κατασκευές που καλύπτουν πρακτικές ανάγκες. Για παράδειγμα μια κατασκευή που ελέγχει τη θερμοκρασία του σπιτιού ώστε να διατηρείται στα επίπεδα που έχουμε επιλέξει. Θέλουμε μέσα από την τριβή με το λογισμικό ανοιχτού κώδικα να φτιάξουν οι μαθητές τις δικές τους κατασκευές, οι οποίες όμως θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν περαιτέρω σύμφωνα με τις ανάγκες άλλων χρηστών. Αυτή είναι και η διαφορά του συγκεκριμένου διαγωνισμού από άλλους διαγωνισμούς ρομποτικής. Οι άλλοι διαγωνισμοί έχουν ως στόχο τη δημιουργία μιας κατασκευής που ανταποκρίνεται σε μια συγκεκριμένη ιδέα, αντίθετα αυτός ο διαγωνισμός στοχεύει στη δημιουργία κατασκευών επάνω στις οποίες όμως θα μπορούν να χτιστούν και άλλες κατασκευές”.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γιώργος Σταματόπουλος σημείωσε ότι στη Μεσσηνία έχει δημιουργηθεί μια εξαιρετική παράδοση στην εκπαιδευτική ρομποτική, με πολλές συμμετοχές σε διαγωνισμούς και με πανελλήνιες ακόμη και με παγκόσμιες πρωτιές. Σκοπός του διαγωνισμού, είπε, είναι να συνεχιστεί η παράδοση “για το καλό των παιδιών μας γιατί ξέρουμε ότι στο μέλλον θα προχωρήσουν μπροστά, θα έχουν μια καλή θέση στην κοινωνία, αυτοί που θα κατέχουν τις νέες τεχνολογίες. Επάνω σε αυτό εργαζόμαστε με τη βοήθεια των συναδέλφων μας, για την ωφέλεια των παιδιών και της πατρίδας μας”.

Η σχολική σύμβουλος πληροφορικής, Γεωργία Σπάλα, πρόσθεσε ότι ο διαγωνισμός αυτός δεν είναι μόνο για τις εκπαιδευτικές ομάδες των καθηγητών των θετικών επιστημών αλλά πως “θα μπορούσαν να συμμετέχουν ακόμα και καθηγητές καλλιτεχνικών ή φιλόλογοι με πρωτότυπες ιδέες”.

Σε ό,τι αφορά το λογισμικό ανοιχτού κώδικα ο εκπαιδευτικός πληροφορικής και μέλος της τοπικής οργανωτικής επιτροπής του διαγωνισμού, Τάσος Κλείσας, σημείωσε ότι έχουν αρχίσει και το αγκαλιάζουν πλέον και οι εταιρίες κολοσσοί στον τομέα της πληροφορικής, γιατί επιτρέπει την εύκολη επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων κομματιών που απαρτίζουν ένα μεγάλο σύστημα και τελικά κάνουν πιο εύκολη και γρήγορη την ανάπτυξη των προγραμμάτων.

Ο εκπαιδευτικός πληροφορικής, μέλος της τοπικής οργανωτικής επιτροπής του διαγωνισμού και εκπρόσωπος του Κέντρου Ρομποτικής και Προγραμματισμού Καλαμάτας, Γρηγόρης Τσώνης, τόνισε ότι ο διαγωνισμός που θα γίνει είναι πολύ σημαντικός και από την άποψη ότι θα επιτρέψει σε σχολεία να λάβουν μέρος με χαμηλό κόστος, αφού θα χρησιμοποιήσουν ελεύθερο λογισμικό. Κάλεσε λοιπόν και σχολεία και εκπαιδευτικούς που δεν έχουν μέχρι τώρα ασχοληθεί με την εκπαιδευτική ρομποτική να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό και να προσέλθουν στο Κέντρο Ρομποτικής Καλαμάτας για να υλοποιήσουν την πρότασή τους.

Τέλος σημείωσε με την ευκαιρία της συνέντευξης ότι από φέτος το Κέντρο Ρομποτικής και Προγραμματισμού Καλαμάτας ξεκινάει τμήματα Physical Computing Ανοιχτών Τεχνολογιών με καθηγητή τον Τάσο Κλείσα.

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επισκεφθούν την ηλεκτρονική διεύθυνση https://robotics.ellak.gr

Στ.Μ.