Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018 20:51

Όταν ο δήμαρχος αντί να κάνει τη δουλειά του ζητάει χρήματα από το Ίδρυμα Μποδοσάκη…

Όταν ο δήμαρχος αντί να κάνει τη δουλειά του ζητάει χρήματα από το Ίδρυμα Μποδοσάκη…

ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 
Υπερηφανεύεται ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ότι αφήνει το Δήμο Καλαμάτας με πλεόνασμα 10,5 εκατ. ευρώ («Χαίρομαι, διότι θα έχουμε περί τα 10 εκατομμύρια (10.590.647,72) ευρώ πλεόνασμα για το 2018. Αυτό σημαίνει νοικοκυρεμένος Δήμος” -δελτίο Τύπου του Δήμου στις 4/9/18), ωστόσο αντί να δώσει ένα μικρό ποσό από τα λεφτά αυτά για τις ανάγκες των σχολείων θέλει να φέρει στις σχολικές μονάδες το Ίδρυμα Μποδοσάκη και τους σκοπούς που αυτό υποστηρίζει. Μάλιστα ο δήμαρχος δεν διστάζει να κατακρίνει την Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Μαγνησίας, η οποία με απόφασή της “απορρίπτει τη λογική των χορηγιών που υποκαθιστά την ευθύνη και την υποχρέωση του Κράτους για τη λειτουργία των δημόσιων σχολείων”...

Σε σημερινό δελτίο Τύπου του Δήμου σημειώνεται σχετικά ότι “σε συνέχεια του περιστατικού καταρχήν απόρριψης στη Μαγνησία της δωρεάς του Ιδρύματος Μποδοσάκη, για εξοπλισμό εργαστηρίων σχολείων, ο Δήμαρχος απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Δημήτρη Σ. Βλαστό, στην οποία αναφέρει τα εξής: «Λυπηθήκαμε με την καταρχήν απόρριψη, από τα συνδικαλιστικά όργανα των καθηγητών, προσφοράς εκ μέρους του Ιδρύματός σας για εργαστηριακό εξοπλισμό σε Γυμνάσια. Ασφαλώς, εσείς γνωρίζετε τις ελλείψεις που υπάρχουν στα εκπαιδευτήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην πατρίδα μας, ιδιαίτερα στο επίπεδο του εξοπλισμού, όπου αρμοδιότητα έχουν και οι Δήμοι και τα χρήματα ποτέ δεν φτάνουν. Σας ευχαριστούμε για την προσφορά του Ιδρύματος στην ελληνική κοινωνία και θερμά σας παρακαλούμε να συμπεριλάβετε στο σχεδιασμό σας τα Σχολεία του Δήμου Καλαμάτας, τα οποία φθάνουν τα 105 (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) και θα είμαστε ευγνώμονες για αυτή σας την προσφορά».

Με αφορμή το θέμα της δωρεάς του Ιδρύματος Μποσοδάκη σε σχολικές μονάδες της Μαγνησίας η ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) σε απόφασή της τονίζει: “Το ΔΣ της ΟΛΜΕ με αφορμή την έκταση που έλαβε στα ΜΜΕ το θέμα των χορηγιών σε σχολικές μονάδες και την απόφαση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας να αρνηθεί χορηγικά προγράμματα, επαναβεβαιώνει την αντίθεσή του στη λογική των χορηγιών από εταιρείες και επισημαίνει ότι η συντήρηση, ο εξοπλισμός, η λειτουργία και η στελέχωση του δημόσιου σχολείου είναι ευθύνη και υποχρέωση της Πολιτείας.
Τα τελευταία χρόνια η μειωμένη κατά 50% χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων, τα προβλήματα σε εξοπλισμό και κτιριακές υποδομές καθώς και η υποστελέχωση σε προσωπικό έχουν δημιουργήσει εκρηκτικά προβλήματα. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε ιδιωτικούς
φορείς να μπαίνουν στο δημόσιο σχολείο.
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ είναι αντίθετο με την οποιαδήποτε προσπάθεια
εμπορευματοποίησης της παιδείας που επιτυγχάνεται μέσω της προβολής και διαφήμισης πολυεθνικών εταιρειών και των χορηγιών κοινωφελών ιδρυμάτων.
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ στηρίζει την ομόφωνη απόφαση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας στις 5/9/18 απέναντι στις επιθέσεις που δέχτηκε κυρίως από ΜΜΕ και άλλους φορείς.
Καλούμε το εκπαιδευτικό κίνημα (εκπαιδευτικούς-γονείς-μαθητές) να
διεκδικήσουν αγωνιστικά επαρκή κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των σχολείων.
Καλούμε τους Διευθυντές των σχολείων και τους συναδέλφους να μη
διευκολύνουν διαφημιστικές καμπάνιες.
Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να παρέμβει άμεσα προκειμένου να μην επιτρέπει στις εταιρείες να εισέρχονται στους χώρους των σχολείων με το πρόσχημα χορηγικών προγραμμάτων”.
Στ.Μ.