Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2019 20:55

Η ΟΛΜΕ στην Καλαμάτα: «Απορρίπτεται ομόφωνα το σχέδιο για το νέο Λύκειο»

Ανδρέας Παπαδαντωνάκης(ειδικός γραμματέας ΟΛΜΕ), Σωτήρης Ξανθάκης (οργανωτικός Γραμματέας Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας) Νικηφόρος Κωνσταντίνου (πρόεδρος ΟΛΜΕ) και Βασίλης Γεωργιόπουλος (πρόεδρος Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας) Ανδρέας Παπαδαντωνάκης(ειδικός γραμματέας ΟΛΜΕ), Σωτήρης Ξανθάκης (οργανωτικός Γραμματέας Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας) Νικηφόρος Κωνσταντίνου (πρόεδρος ΟΛΜΕ) και Βασίλης Γεωργιόπουλος (πρόεδρος Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας)

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 
Την αντίθεση της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) στην πρόταση του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στο νέο Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εξέφρασε από την Καλαμάτα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Νικηφόρος Κωνσταντίνου. Για κινητοποιήσεις αποφασίζουν αύριο Σάββατο οι πρόεδροι των τοπικών ΕΛΜΕ στη  Αθήνα...

Ειδικότερα, σε Συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Παρασκευή το μεσημέρι στα γραφεία της Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα, ο κ. Κωνσταντίνου, τόνισε ότι «είναι η πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια που υπήρξε ομόφωνη απόφαση του ΔΣ απόρριψης του σχεδίου του κ. Γαβρόγλου»,  χαρακτηρίζοντας το σχέδιο «ξαναζεσταμένη τροφή, που επαναλαμβάνεται χρόνια τώρα».

Όπως είπε, το σχέδιο «ανατρέπει τον ρόλο και την αποστολή του Λυκείου, μειώνει πάρα πολύ τα γενικά μαθήματα και τον παιδαγωγικό ρόλο του Λυκείου, δημιουργεί ένα προπαρασκευαστικό έτος και ουσιαστικά  καταργεί και ‘φροντιστηριοποιεί’ την Γ’ Λυκείου».

Εξάλλου, ο κ. Κωνσταντίνου υπογράμμισε ότι προκύπτει ζήτημα αντικειμενικότητας και αξιοκρατίας σε ό,τι αφορά στις εξετάσεις για την  απόκτηση του Εθνικού Απολυτηρίου, καθώς, όπως είπε, δεν έχει διευκρινιστεί, εάν οι εξετάσεις θα δίνονται σε επίπεδο Περιφέρειας ή σε επίπεδο Δήμου, Νομού ή ομάδας σχολείων».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ διατύπωσε την ουσιαστική διαφωνία της Ομοσπονδίας στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης αναφορικά με το απολυτήριο Λυκείου, κάνοντας λόγο για διάκριση των αποφοίτων του Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) από εκείνους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ).

«Θεωρούμε ότι με την συγκεκριμένη πρόταση του υπουργείου Παιδείας υποβαθμίζεται το απολυτήριο των Επαγγελματικών Λυκείων (…) Είχαμε κατακτήσει τα τελευταία χρόνια να είναι ισόβαθμα τα δύο απολυτήρια και θεωρούμε ότι ξαναγυρνάμε πίσω στην υποβάθμιση των προοπτικών που δίνονται στους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων», υπογράμμισε.

Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες δύο ημέρες ο κ. Κωνσταντίνου ενημέρωσε για τις θέσεις της ΟΛΜΕ τους εκπαιδευτικούς των σχολείων της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των επισκέψεων κλιμακίου της ΟΛΜΕ σε όλη τη χώρα.

Απόφαση για το πλαίσιο των κινητοποιήσεων της Ομοσπονδίας αναμένεται να ληφθεί στην Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ, το Σάββατο (30 Μαρτίου) στην Αθήνα. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, Βασίλης Γεωργιόπουλος, υπάρχει πρόταση για απεργία την ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου,  πρόταση κινητοποιήσεων με παραστάσεις διαμαρτυρίας, καθώς και πρόταση για συνεργασία με την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδος (ΑΣΓΜΕ).

Βένια Παπαδοπούλου