Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021 12:46

“Fake News? Μην την πατάς… κυνήγησέ το”: Ξεκινούν τα σεμινάρια για μαθητές και γονείς στην Καλαμάτα

Βασίλης Πουλόπουλος, Ηλίας Καλφακάκος Βασίλης Πουλόπουλος, Ηλίας Καλφακάκος

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

Στην κύρια φάση του μπαίνει το πρόγραμμα που υλοποιείται από τον “Σπόρο”, για την εκπαίδευση των πολιτών, ιδιαίτερα των μαθητών, ώστε να αναπτύξουν κριτική σκέψη απέναντι στον ηλεκτρονικό ωκεανό πληροφοριών που κολυμπούν καθημερινά και να αναγνωρίζουν τις fake ειδήσεις. 

Ο “Σπόρος” και οι εκπρόσωποί του, επίκουρος καθηγητής Βασίλης Πουλόπουλος και οικονομολόγος Βασίλης Καλφακάκος, ανακοίνωσαν σχετικά: “Έχοντας σαν σύνθημα τη φράση “μην την πατάς… κυνήγησέ το” ξεκινά άμεσα η υλοποίηση της κυρίως φάσης του προγράμματος: «Επιμόρφωση στον εντοπισμό ψευδών ειδήσεων και ανάπτυξη διαδικτυακής πλατφόρμας για την καταγραφή επιχειρημάτων αναγνώρισης ψευδών ειδήσεων» που αφορά σε μαθητές 12 - 18, γονείς και κηδεμόνες.

Το πρόγραμμα, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Active citizens fund, του οποίου τη διαχείριση στην Ελλάδα έχει αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow, με φορέα υλοποίησης την ΑΜΚΕ Ο Σπόρος, αφορά πρωτίστως σε επιμόρφωση μαθητών (12-18 ετών) και γονέων/κηδεμόνων στην περιοχή της Μεσσηνίας, μέσα από ένα δίωρο online workshop, σχετικά με το θέμα της αναγνώρισης ψευδών ειδήσεων, ένα ζήτημα το οποίο έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις στην εποχή μας.

Τα οφέλη της ενημέρωσης των μαθητών καθώς και των γονέων και κηδεμόνων μέσα από ένα δίωρο workshop είναι πολλαπλά. Η ιδέα μας βασίζεται στο γεγονός ότι θα πρέπει οι μελλοντικοί πολίτες του τόπου μας να μπορούν να δρουν με κριτική σκέψη απέναντι στην πληθώρα πληροφοριών που δέχονται σε καθημερινή βάση, να μην τις αντιμετωπίζουν άκριτα και να μπορούν να ξεχωρίσουν τις σημαντικές πληροφορίες που τους αφορούν.

Μέσα από το δίωρο online workshop οι μαθητές και οι γονείς και κηδεμόνες θα γνωρίσουν στοιχεία για το διαδίκτυο, την ασφάλεια σε αυτό καθώς και τις ψευδείς ειδήσεις. Στο τελευταίο θέμα θα επικεντρωθούμε, και μέσα από παραδείγματα θα βοηθήσουμε τους συμμετέχοντες να αναγνωρίζουν τα fake news.

Οι γονείς μπορούν ήδη να δηλώσουν συμμετοχή τόσο για τα παιδιά τους όσο και για τους ίδιους.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν, δίνεται βεβαίωση συμμετοχής σε όσους παρακολουθήσουν το πρόγραμμα και η εγγραφή μπορεί να γίνει συμπληρώνοντας τη φόρμα στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://forms.office.com/r/kMA5c2PJD7

Καθένας συμμετέχει σε ΕΝΑ workshop. Τα workshops θα πραγματοποιηθούν κατά το διάστημα Οκτώβριος - Νοέμβριος 2021, σε προκαθορισμένες ημερομηνίες που μπορούν να επιλεχθούν κατα την συμπλήρωση της φόρμας, θα είναι εξ αποστάσεως και θα έχουν διάρκεια δύο ώρες.

Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε εδώ: http://fakenewshunter.gr.”