Τρίτη, 07 Μαρτίου 2023 11:53

Και ο Σύλλογος Δασκάλων-Νηπιαγωγών Μεσσηνίας τονίζει: «Όχι άλλη υποκρισία, έξω η Αμερικανική Πρεσβεία από σχολεία!»

Και ο Σύλλογος Δασκάλων-Νηπιαγωγών Μεσσηνίας τονίζει: «Όχι άλλη υποκρισία, έξω η Αμερικανική Πρεσβεία από σχολεία!»

Μετά την Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας ζητά να αποτραπεί η συμμετοχή της Αμερικανής Πρεσβείας σε εκδήλωση που διοργανώνει σχολείο στην Καλαμάτα, υπογραμμίζοντας τι είδους παράδειγμα αποτελούν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε ό,τι αφορά την ενδοσχολική βία, τον γραμματισμό κ.λπ Επιπλέον ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας σημειώνει ότι το «ξέφρενο “κυνήγι” στόχων και προγραμμάτων» στο πλαίσιο της αξιολόγησης οδηγεί σε επικίνδυνους δρόμους την εκπαίδευση και σε συνεργασίες σήμερα με την Αμερικανική Πρεσβεία αύριο ίσως με επιχειρήσεις που θα προωθούν συγκεκριμένα συμφέροντα…

Πιο συγκεκριμένα ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας ανακοίνωσε: «Η ημερίδα που διοργανώνει η Δ.Δ.Ε. και το 4ο ΓΕΛ μαζί με την Αμερικάνικη Πρεσβεία, με θέμα “covid-19 και μαθητές: Πνευματική Υγεία, Αποκοινωνικοποίηση και Άγχος” αποτελεί πρόκληση.

Είναι πρόκληση γιατί το κράτος των ΗΠΑ ειδικά στο ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας έχει να επιδείξει  εκατομμύρια νεκρούς από την πανδημία - covid-19, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι  παραμένουν εκτός συστήματος υγείας. Όσον αφορά στο ζήτημα των επιπτώσεων της πανδημίας στην εκπαίδευση έχει αρνητικό ρεκόρ στην ανεξέλεγκτη ενδοσχολική βία, με αποκορύφωμα όλες τις μαζικές δολοφονίες μαθητών και εκπαιδευτικών, καθώς  η αμερικανική νομοθεσία επιτρέπει να πωλούνται μαζικά τα όπλα!

Είναι πρόκληση γιατί  το 40% των ενήλικων Αμερικανών είναι αναλφάβητοι ή οριακά εγγράμματοι ενώ γνωρίζουμε για τις υποβαθμισμένες εγκαταλελειμμένες φτωχογειτονιές , γκέτο, όπου το προδιαγεγραμμένο μέλλον των μαθητών είναι το περιθώριο. Μπορεί το ΑΕΠ των ΗΠΑ να παραμένει στην πρώτη θέση παγκοσμίως, αλλά το 25% των αμερικανικού λαού φυτοζωεί κάτω από το όριο της φτώχιας!


Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας προς Συλλόγους Διδασκόντων: Μη διοργανώνετε εκδηλώσεις με την Αμερικανική Πρεσβεία


Είναι πρόκληση γιατί δεν μπορεί να εκπροσωπείται  μια χώρα που ευθύνεται για δεκάδες πολέμους παγκοσμίως με θύματα χιλιάδες παιδιά, που είτε χάνουν τη ζωή τους, είτε αναγκάζονται να γίνουν πρόσφυγες, στερούμενα στοιχειωδών όρων της ζωής, αλλά και μένοντας εκτός εκπαίδευσης για καιρό!

Το ότι η Αμερικάνικη Πρεσβεία ασχολείται με τα σχολεία στην Ελλάδα, έχει βαθύτερο στόχο να προπαγανδίσει τα “ιδανικά” και τις “αξίες” των αμερικανικών συμφερόντων στα μυαλά των νέων παιδιών. Εμείς δεν πιστεύουμε στο «αμερικάνικο όνειρο». Πόσο μάλλον τη στιγμή που στη γειτονιά μας συγκρούονται αμερικάνικα, ευρωπαϊκά, ρώσικα κλπ συμφέροντα και αυτή η σύγκρουση παίρνει χαρακτηριστικά πολεμικής σύρραξης με τον κίνδυνο να γενικευτεί ανεξέλεγκτα.

Το συγκεκριμένο θέμα που θίγει η εκδήλωση είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. Όλη αυτή την περίοδο όμως, αποδείχτηκε η γύμνια του κράτους και στη διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας στα σχολεία. Στα μορφωτικά κενά, στις επιπτώσεις στην ψυχολογία, στην επικοινωνία των παιδιών.

Απέναντι σε αυτή την αρνητική κατάσταση δεν αρκεί μια απλή καταγραφή του προβλήματος, στο οποίο συμφωνούν άπαντες. Απαιτείται άμεσα και με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, συνολική επιστημονική μελέτη για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ταυτόχρονα είναι αναγκαία η πρόσληψη εκπαιδευτικών και η στελέχωση των σχολείων με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό  όλων των ειδικοτήτων.

Έχουμε τονίσει πως η  αξιολόγηση και η αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας είναι καταρχήν  ένας μηχανισμός ιδεολογικής χειραγώγησης  και κατηγοριοποίησης των σχολείων.  Αποδεικνύεται ότι το ξέφρενο “κυνήγι” στόχων και προγραμμάτων, οδηγεί σε επικίνδυνους δρόμους που αφορούν το περιεχόμενο της εκπαίδευσης. Σήμερα είναι η Αμερικανική Πρεσβεία, αύριο θα είναι συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, που στόχο θα έχουν να καλλιεργούν το προφίλ τους και να προωθούν τα συμφέροντά τους, που θα αναπαράγουν ανορθολογικές αποπροσανατολιστικές θεωρίες κλπ.

Με βάση τα παραπάνω:

Απαιτούμε να αποκλειστεί από τη συγκεκριμένη ημερίδα η Αμερικάνικη Πρεσβεία και κάθε εκπρόσωπός της».