Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2018 21:29

Ανησυχεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, προς εξαφάνιση τα πλατάνια!

Ανησυχεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, προς εξαφάνιση τα πλατάνια!

Νεκρά τα πλατάνια στη μεγάλη κολυμπήθρα, στον μεγάλο καταρράκτη της Νέδας

ΔΗΜΑΡΑΣ: “ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ” 
Γνωστό από χρόνια το πρόβλημα με την ασθένεια που ξεραίνει και πεθαίνει τα πλατάνια, φαίνεται όμως ότι εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα, κάτι που έχει ανησυχήσει τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Δημαρά, ο οποίος σε σύσκεψη για το θέμα στο υπουργείο δήλωσε ότι “είναι σοκαριστικό να μαθαίνει κανείς ότι υπάρχει πιθανότητα σε λίγα χρόνια τα εγγόνια μας να βλέπουν τα αιωνόβια πλατάνια μόνο σε αναμνηστικές φωτογραφίες. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να αφήσουμε να συμβεί”...

Η kalamata Journal έχει επανειλημμένως παρουσιάσει το πρόβλημα και το πόσο, χρόνο με το χρόνο, εντείνεται στο ποτάμι της Νέδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πλατάνια στον μεγάλο καταρράκτη πέθαναν όλα, ενώ πλέον πεθαίνουν και κατά μήκος της κοίτης, με πορεία από τις εκβολές στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και προς τα πάνω.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος, με τίτλο “Κινδυνεύουν να εξαφανιστούν τα πλατάνια!” σημειώνονται τα εξής: “Πρωτοβουλία για το θέμα της αποτελεσματικής προστασίας του πλατάνου και της καστανιάς από τις ασθένειες που τα απειλούν, αναλαμβάνει ο Υφ. Περιβάλλοντος, Γιώργος Δημαράς. Ο Υφυπουργός συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία στο ΥΠΕΝ την Τετάρτη 29/11. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η αντιμετώπιση των σοβαρών ασθενειών που απειλούν τον πλάτανο και την καστανιά, οι οποίες εξαπλώνονται σε όλη την χώρα όπως επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη επιστημονική ημερίδα που οργάνωσαν από κοινού το Υπουργείο και ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός (ΕΛΓΟ) «Δήμητρα».

Στην σύσκεψη που συντόνισε ο Υφυπουργός, συμμετείχαν 20 επιστήμονες και ερευνητές, εκπροσωπώντας φορείς που ασχολούνται με το θέμα όπως το ΥΠΕΝ, το ΥπΑΑΤ, το ΕΛΓΟ-Δήμητρα, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το Πράσινο Ινστιτούτο, το ΓΕΩΤΕΕ καθώς και επιστημονικοί συνεργάτες του Αν. ΥΠΕΝ Σ. Φάμελλου και του Υφυπουργού ΥπΑΑΤ Β. Κόκκαλη. Στη σύσκεψη παρευρέθηκε επίσης η Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, δασολόγος, Κατερίνα Ιγγλέζη.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν τόσο η ανάγκη βελτίωσης της υφιστάμενης νομοθεσίας που χρειάζεται να ξεκινήσει άμεσα, όσο και θέματα συντονισμού των υπηρεσιών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα των αντιπλημμυρικών έργων που υλοποιούνται στις κοίτες των ρεμάτων, αλλά και στην ανάγκη έναρξης ευρείας καμπάνιας ενημέρωσης από τα εθνικά και τοπικά ΜΜΕ. Όπως τονίστηκε είναι σημαντικό να κατανοήσουν οι πολίτες ότι η ασθένεια μεταφέρεται από το άρρωστο πλατάνι στα υγιή από τα αλυσοπρίονα και γενικά τα εργαλεία κοπής καθώς και από τα σκαπτικά μηχανήματα. Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία της ασθένειας, κάτι που καθιστά εξαιρετικά σημαντική τη λήψη μέτρων προστασίας από τη μετάδοσή της.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν επίσης θέματα υποστελέχωσης των περιφερειακών υπηρεσιών, το πρόβλημα της έλλειψης μέσων και πόρων, οι δυνατότητες χρηματοδότησης, οι ερευνητικές προτεραιότητες καθώς και η ανάγκη παρακολούθησης και αξιολόγησης των μέτρων που έχει ήδη αναλάβει το Υπουργείο.

Όπως τόνισε ο Υφ. Περιβάλλοντος, Γιώργος Δημαράς: «Η άμεση ενεργοποίηση των υπηρεσιών, η ανάληψη  δράσης και ο αποτελεσματικός συντονισμός για την επίλυση τέτοιων σοβαρών προβλημάτων, αποτελεί υποχρέωση κάθε πολιτικού σε θέση ευθύνης.  Είναι ανάγκη να συνεργαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να κάνουμε άμεσα βελτιώσεις για να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί. Δυστυχώς, φαίνεται ότι στα θέματα φυτοϋγείας και εισβολικών οργανισμών δεν έχει δοθεί μέχρι τώρα η απαραίτητη βαρύτητα. Είναι σοκαριστικό να μαθαίνει κανείς ότι υπάρχει πιθανότητα σε λίγα χρόνια τα εγγόνια μας να βλέπουν τα αιωνόβια πλατάνια μόνο σε αναμνηστικές φωτογραφίες. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να αφήσουμε να συμβεί»!