Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018 18:49

«Ο πόλεμος άρχισε, καλή συνέχεια»

«Ο πόλεμος άρχισε, καλή συνέχεια»

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
«Είπαμε και το εννοούμε: Η κατάργηση του δικαιώματός μας για απεργία είναι αιτία πολέμου. Ο πόλεμος άρχισε. Καλή συνέχεια στον αγώνα», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στη Μεσσηνία, Παναγιώτης Κουφαλάκος, κατά την απεργιακή κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί στην πλατεία 23 Μάρτη κατά του πολυνομοσχεδίου που ψηφίζεται τη Δευτέρα στη Βουλή, το οποίο, μεταξύ άλλων, καθιστά σχεδόν απαγορευτική την προκήρυξη απεργίας από τα πρωτοβάθμια και κλαδικά σωματεία. «Πρώτος σταθμός η κατάργηση της διάταξης (για την απαγόρευση της απεργίας) στην πράξη», τόνισε ο Παναγιώτης Κουφαλάκος…

Η κινητοποίηση μετά τη συγκέντρωση στην πλατεία ολοκληρώθηκε με πορεία στο κέντρο της πόλης. Ο Παναγιώτης Κουφαλάκος ξεκινώντας την ομιλία του τόνισε ότι από τη μάχη της απεργίας «λείπουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, που με την καθοδήγηση των αφεντικών τους βάζουν πλάτη, όπως πάντοτε έκαναν, για να περάσουν τα πιο βάρβαρα μέτρα, κομμένα και ραμμένα στα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΣΤΑΣ
Ο Παναγιώτης Κουφαλάκος συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι στην ίδια κατεύθυνση με τις «συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες» είναι «και η συνδιοίκηση ΛΑΕ-ΔΑΚΕ στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας. Χθες αντιπροσωπεία από τα σωματεία εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας, το νεοσύστατο Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Μεσσηνίας και το Συνδικάτο Οικοδόμων παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση του Εργατικού Κέντρου και απαίτησαν να μπει θέμα στη συζήτηση «Λήψη απόφασης για απεργία», με αίτημα απόσυρση από τη Βουλή του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης που περιλαμβάνει και διατάξεις παρέμβασης στον συνδικαλιστικό νόμο, που βάζει εμπόδια στην απεργία και παρεμβαίνει στον τρόπο λειτουργίας των σωματείων. Να θυμίσουμε ότι από τις 4 Γενάρη είχαμε απευθύνει σχετική ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο και γραμματέα της διοίκησης. Για άλλη μια φορά προεδρείο της διοίκησης, που στηρίζεται από τη ΔΑΚΕ-ΛΑΕ, λειτούργησαν ως μπλοκ που βάζει πλάτη να περάσουν τα σχέδια του ΣΕΒ και της αστικής τάξης αναίμακτα. Με «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε», σε πληρωμένη ανακοίνωσή τους, αποκαλούν τους εκλεγμένους εκπροσώπους των σωματείων ομάδα και αποφεύγουν σαν το διάβολο το λιβάνι να πουν ποιο ήταν το αίτημα της «ομάδας». Ντροπή τους! Φοβήθηκαν να ξεστομίσουν τη λέξη απεργία. Χάσανε μια ιστορική ευκαιρία να σταθούν όρθιοι απέναντι στην τάξη που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να υπηρετούν. Είναι καταδικασμένοι στη συνείδηση των εργαζομένων και ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει τη χθεσινή τους στάση σαν τη μελανότερη για την ιστορία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας».

ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Σε ό,τι αφορά το πολυνομοσχέδιο και το θέμα της κατάργησης της απεργίας, ο Παναγιώτης Κουφαλάκος σχολίασε ότι η κυβέρνηση «έφτασε στο σημείο να ισχυρίζεται ότι ενδιαφέρεται για τη συμμετοχή των εργαζομένων. Και ότι το νομοσχέδιο βοηθά σε αυτή την κατεύθυνση. Από την άλλη μεριά διατηρούν τη διάταξη της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, για τις ενώσεις προσώπων, με βάση την οποία και αν ακόμα υπάρχει σωματείο ο εργοδότης με το 15% των εργαζομένων μπορεί να συμφωνήσει μείωση μισθών.

Επιπλέον σημείωσε ότι το πολυνομοσχέδιο «θωρακίζει τους πλειστηριασμούς και γενικεύει το «ηλεκτρονικό σφυρί» και για χρέη προς το κράτος, αναβαθμίζει τη θέση των τραπεζών σε περίπτωση πλειστηριασμών πτωχευμένων επιχειρήσεων, βάζει τσεκούρι στα επιδόματα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας, όπως και τα επιδόματα αναπηρίας, τρίτεκνων και πολύτεκνων».

Τέλος ο Παναγιώτης Κουφαλάκος απεύθυνε κάλεσμα στην κινητοποίηση της Δευτέρας, στις εφτά το βράδυ στην πλατεία 23 Μάρτη.
Στ.Μ.