Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 19:34

Τους «έστυψαν», τους εκβίασαν, τους εμπαίζουν τους εργαζόμενους στη Μαραθόλακκα

Βαγγέλης Λαμπρόπουλος και Άνγκε Ρουμένοφ Ραντοσλάβος Βαγγέλης Λαμπρόπουλος και Άνγκε Ρουμένοφ Ραντοσλάβος

ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ, ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΔΗΜΟΣ
Με δουλοκτητικό καθεστώς μοιάζει αυτό που περιέγραψαν απόψε, σε συνέντευξη Τύπου, εργαζόμενοι στη Μαραθόλακκα που είναι απλήρωτοι ενώ δούλεψαν στις χειρότερες συνθήκες. Κατήγγειλαν ότι η εργοδοσία τους εκβίασε ότι εάν πάνε στη Επιθεώρηση εργασίας δεν πρόκειται να πληρωθούν, όπως και δεν πληρώθηκαν. Κατήγγειλαν επίσης ότι πήγαν επανειλημμένως στην Επιθεώρηση Εργασίας χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Επιπλέον κατήγγειλαν ότι πήγαιναν εκπρόσωποι του Δήμου στη Μαραθόλακκα, ζητώντας τους να δουλέψουν και θα μεσολαβούσαν εκείνοι για να πληρωθούν όμως τώρα τους λένε ότι ο Δήμος δεν έχει καμία δουλειά μαζί τους και δεν μπορεί να κάνει κάτι για να πάρουν τα λεφτά τους…

Η συνέντευξη Τύπου διοργανώθηκε από το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα και μίλησε σε αυτή ο πρόεδρός του, Βαγγέλης Λαμπρόπουλος, ενώ από τους εργαζόμενους μίλησε ο Άνγκε Ρουμένοφ Ραντοσλάβος, ο οποίος εργάζεται τέσσερα χρόνια στη Μαραθόλακκα.

Όπως σημείωσε, σε δέκα συνολικά εργαζόμενους οφείλονται το δώρο των Χριστουγέννων (τους δόθηκε έναντι ποσό 200 ευρώ), το επίδομα αδείας και τρεις μισθοί, ενώ στους υπόλοιπους εργαζόμενους οφείλονται δύο ή τρεις μισθοί.

Ο εργαζόμενος κατήγγειλε ότι ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας τους κάλεσε και τους ζήτησε να υπογράψουν ένα χαρτί, σύμφωνα με το οποίο αποδέχονταν να μην τους καταβληθούν δεδουλευμένα. Δέκα εργαζόμενοι, πρόσθεσε, δεν το υπέγραψαν, ενώ ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας τους απείλησε ότι εάν πάνε στην Επιθεώρηση Εργασίας δεν θα τους καταβάλει την εξόφληση του δώρου των Χριστουγέννων. Οι εργαζόμενοι ωστόσο πήγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας ενώ η εργοδοσία πραγματοποίησε την απειλή της και δεν τους έδωσε άλλα χρήματα για το δώρο.

Σε ό,τι αφορά το Δήμο, ο εργαζόμενος ανέφερε ότι εκπρόσωποι του Δήμου πήγαιναν και έλεγαν σε όσους δούλευαν στη Μαραθόλακκα να κάνουν υπομονή και θα κάνουν οι ίδιοι ενέργειες προς την εργοδοσία για να πληρωθούν όμως τώρα τους λένε ότι δεν έχουν καμία ευθύνη.

Για την Επιθεώρηση Εργασίας είπε ότι πήγαν τρεις φορές αλλά τις δύο τους είπαν ότι η προϊσταμένη απουσίαζε λόγω ασθενείας και γενικά δεν βγήκε τίποτα από εκεί.

Επιπλέον, όλοι οι εργαζόμενοι που παραβρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου υπογράμμισαν ότι ποτέ δεν εμπόδισαν τη μεταφορά των σκουπιδιών στη Μαραθόλακκα και ότι η σχετική ανακοίνωση που έβγαλε ο Δήμος την περασμένη εβδομάδα δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια.

Τέλος, ο εργαζόμενος τόνισε ότι η δουλειά στη Μαραθόλακκα ήταν εξαιρετικά σκληρή, μέσα στο κρύο, τη βροχή, μέσα στο σκουπίδι, από το πρωί μέχρι το βράδυ, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Υπογράμμισε δε ότι είναι μεγάλη ανάγκη να πληρωθούν και να συνεχίσουν να δουλεύουν γιατί δεν έχουν καθόλου χρήματα και πρέπει να ζήσουν οι οικογένειές τους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Βαγγέλης Λαμπρόπουλος, κατήγγειλε την εργοδοσία για τη στάση της, όπως και το Δήμο Καλαμάτας, για τον οποίο ανέφερε ότι «σφυρίζει αδιάφορα» απέναντι στο πρόβλημα των εργαζομένων, παρ’ ότι, όπως υποστήριξε, μπορεί να τους πληρώσει ο ίδιος με τα χρήματα που έχει παρακρατήσει από τον εργολάβο. Επιπλέον σχολίασε ότι σε συνάντηση που είχαν οι εργαζόμενοι και το Συνδικάτο με το δήμαρχο,  Παναγιώτη Νίκα, εκείνος τους αντιμετώπισε με ειρωνεία και τους είπε να αναλάβουν εκείνοι αν νομίζουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα. Επίσης ανέφερε ότι ο Δήμος Καλαμάτας δεν έχει λεφτά για τους εργαζόμενους στη Μαραθόλακκα αλλά έχει 6.000 ευρώ για να κάνει το τραπέζι στους επίσημους προσκεκλημένους του δημάρχου για την Υπαπαντή, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπρόπουλος.

Τέλος, ο πρόεδρος του Συνδικάτου ζήτησε την εδώ και τώρα πληρωμή των εργαζομένων, την υπογραφή νέων συμβάσεων ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται και με το νέο καθεστώς στη μαραθόλακκα και την εξασφάλιση όλων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία. Κάλεσε μάλιστα την Επιθεώρηση Υγιεινής και Ασφάλειας να διενεργήσει άμεσα ελέγχους στη Μαραθόλακκα για το αν τηρούνται όσα ορίζει η νομοθεσία.
Στ.Μ.