Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018 01:08

Εκατό χρονών το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, μια υπερήφανη ιστορία αγώνων

Εκατό χρονών το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, μια υπερήφανη ιστορία αγώνων

ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 
Το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας μπήκε στα 100 χρόνια του! Είναι το παλιότερο Εργατικό Κέντρο της χώρας μαζί με του Βόλου! Οι προετοιμασίες για τον γιορτασμό της επετείου έχουν ξεκινήσει από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν τις ημέρες της Εργατικής Πρωτομαγιάς και θα κορυφωθούν τον Ιούνη. Είναι ευκαιρία εργαζόμενοι και συνδικαλιστές να αναλογιστούν τη βαριά ιστορία του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος της πόλης και να την τιμήσουν…

Ήδη στην πρόσοψη του κτιρίου του Εργατικού Κέντρου έχει κρεμαστεί ένα μεγάλο πανό που γράφει “Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καλαμάτας - 100 χρόνια αγώνων και κατακτήσεων” και θα κρεμαστούν άλλα δύο.

Όπως δήλωσε στην Kalamata Journal ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Σωτήρης Τσώνης, τις επόμενες ημέρες στο χώρο μετά την είσοδο του κτιρίου θα αναρτηθούν οι κορνίζες με τις φωτογραφίες των οκτώ σημαντικότερων προέδρων, που είναι ο ιδρυτής του Εργατικού Κέντρου Γαβριήλ Νικολόπουλος, ο Ιωάννης Τουμπόπουλος (1927-1929), ο Παναγιώτης Καταβελάκος (1935-1942), ο Γ. Ξενάκης (1945-46), ο Ηλίας Μουσουράκος (1946-1957), ο Γεώργιος Γεωργαντάκης (1957-69), ο Παναγιώτης Κλείδωνας (1976-1978) και ο Δημήτρης Πατσαρίνος (1978-1983).

Επίσης στον ίδιο χώρο θα αναρτηθεί μια μεγάλη κορνίζα με τα βασικά ιστορικά γεγονότα της δράσης του Εργατικού Κέντρου, γραμμένα από τον πρώην δήμαρχο και συγγραφέα του σημαντικού βιβλίου “Το Εργατικό-Συνδικαλιστικό Κίνημα Καλαμάτας (1900-1960)” Παναγή Κουμάντο. Επιπλέον στον ίδιο χώρο θα τοποθετηθεί πίνακας με ιστορικές φωτογραφίες από τη δράση του Εργατικού Κέντρου και με ιστορικά βιβλία.

Η επίσημη παρουσίαση όλων αυτών, συνέχισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, θα γίνει μία ή δύο ημέρες πριν από την Εργατική Πρωτομαγιά.

Θα ακολουθήσει, το Μάη, η γιορτή των 100 χρόνων της ΓΣΕΕ στην Αθήνα, με ένα πρόγραμμα σημαντικών εκδηλώσεων στο Μέγαρο Χορού και στη συνέχεια, τον Ιούνη, το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας θα τιμήσει τους διατελέσαντες προέδρους του, γραμματείς και ταμίες του που βρίσκονται εν ζωή.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας υπογράμμισε, κλείνοντας, ότι η ιστορία του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος της πόλης είναι υπερήφανα μεγάλη και ότι και σήμερα, μέσα στο σύγχρονο πλαίσιο, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές πρέπει να διαμορφώσουν προτάσεις και να διεκδικήσουν με τεκμηριωμένες θέσεις και υπευθυνότητα καθοριστικό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων που επηρεάζουν τη ζωή τους.

Σε ό,τι αφορά τον ιδρυτή του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, τον Γαβριήλ Νικολόπουλο, σύμφωνα με τις πηγές και τα κείμενα του Παναγή Κουμάντου, υπήρξε μια τεράστια προσωπικότητα, ένας μεγαλοαστός που ενστερνίστηκε τις σοσιαλιστικές ιδέες, αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των εργαζομένων και καταδιώχτηκε γι’ αυτό.

Γράφει ο Παναγής Κουμάντος για τον Γαβριήλ Νικολόπουλο

Στ.Μ.