Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2018 19:45

Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας: Ο μύθος της καθαρής εξόδου

Γιώργος Κανέλης, Σωτήρης Τσώνης Γιώργος Κανέλης, Σωτήρης Τσώνης

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ
“Τα δύσκολα έφυγαν, τα χειρότερα έρχονται” αναφέρει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας μετά τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τη συμφωνία σχετικά με το εθνικό χρέος και την έξοδο από τα μνημόνια. Σε ανακοίνωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα του Εργατικού Κέντρου, Σωτήρη Τσώνη και Γιώργο Κανέλη αντίστοιχα, τονίζεται ότι με τη συγκεκριμένη συμφωνία το χρέος μεταφέρεται στην επόμενη γενιά και μάλιστα με χειρότερους όρους. Επιπλέον υπογραμμίζουν ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν για την Ελλάδα και τους εργαζόμενους υπό την προϋπόθεση της αειφόρου ανάπτυξης…

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας έχει ως εξής: “Στις 21 Ιουνίου 2018 κατέρρευσε ο μύθος της καθαρής εξόδου και αντικαταστάθηκε από μέτρα λιτότητας και ενισχυμένη εποπτεία δεκαετιών.

Η απόφαση του eurogroup σηματοδοτεί την συνέχιση των μνημονίων με άμεσα μέτρα διετίας που ξεπερνούν τα 5,1 δισ. ευρώ (συντάξεις αφορολόγητο), υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και 2,2% έως το 2060.

Πήραμε την επιμήκυνση που αφορά μόνο το 1/3 του χρέους.

Δηλαδή η αποπληρωμή συνολικού ποσού 110 δισ. ευρώ ( 14 δισ. τόκοι, 96 δισ. κεφάλαιο) μετατίθεται για το 2032 αλλά παράλληλα η υποχρέωση εξυπηρέτησης θα επιβαρύνεται επιπρόσθετα με τόκους της δεκαετίας.

Αυτό σημαίνει ότι το χρέος με χειρότερους όρους μεταφέρεται στην επόμενη γενιά. Φυσικά οι όποιες μικρές παραχωρήσεις των δανειστών συνοδεύονται με δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση.

Μείωση συντάξεων 3 δισ., μείωση αφορολογήτου 2 δισ., πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022, νέα επιβάρυνση μέσω αναπροσαρμογών ΕΝΦΙΑ, ένταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αλλαγή προσδιορισμού ποσοστών αναπηρίας, περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις (ΔΕΗ, ΟΛΘ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) κλπ.

Τα δύσκολα έφυγαν τα χειρότερα έρχονται, η συμφωνία απομακρύνει τη χώρα από το ενδεχόμενο ενός ξαφνικού θανάτου όπως ήταν πολύ πιθανό να συμβεί το 2015, μεταθετεί όμως την ώρα της κρίσης για μετά το 2030.

Η συμφωνία δεν σηματοδοτεί το τέλος μιας περιόδου κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής χρεοκοπίας αλλά την παράταση της.

Το Συνδικαλιστικό Κίνημα συνεχίζει να βάζει ως βασικό προαπαιτούμενο την αειφόρο ανάπτυξη γιατί για μας αυτό είναι το ζητούμενο.

Η χώρα μας θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την επόμενη δεκαετία έτσι ώστε να  δημιουργηθούν οι συνθήκες ανάπτυξης, οικονομικής σταθερότητας, ευημερίας και καλύτερου βιοτικού επίπεδου για το σύνολο της κοινωνίας”.