Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018 15:48

“Καλοπληρωμένη φιέστα” οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια του Εργατικού Κέντρου και της ΓΣΕΕ

Μπάμπης Λαζαρακόπουλος, Παναγιώτης Κουφαλάκος, Βαγγέλης Λαμπρόπουλος Μπάμπης Λαζαρακόπουλος, Παναγιώτης Κουφαλάκος, Βαγγέλης Λαμπρόπουλος

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΜΕ 
Όλοι οι συνδικαλιστές δεν είναι ίδιοι μεταξύ τους, άλλοι δρουν με τη λογική του εφικτού και καταλήγουν να υπερασπίζονται την εργοδοσία και άλλοι αγωνίζονται για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων με τελικό σκοπό την κατάργηση της εκμετάλλευσης, τόνισε το πρωί σε συνέντευξη Τύπου το ΠΑΜΕ Μεσσηνίας και ξεκαθάρισε ότι οι βετεράνοι συνδικαλιστές που προέρχονται ή στηρίχτηκαν από το ΚΚΕ δεν πρόκειται να παραστούν στην τιμητική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα την Παρασκευή, για τα 100 χρόνια του Εργατικού Κέντρου και της ΓΣΕΕ. “Το να τους βάζεις όλους στο ίδιο τσουβάλι ουσιαστικά έχει σκοπό, στην καλύτερη περίπτωση, να αθωώσει αυτούς που πήγαν κόντρα στα συμφέροντα των εργαζομένων”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Κουφαλάκος υπογραμμίζοντας την αντίθεση του ΠΑΜΕ στην εκδήλωση της Παρασκευής. Παρουσίασε και σχετική κοινή δήλωση μελών παλιών διοικήσεων του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας και εν ενεργεία συνδικαλιστών…

Στην κοινή δήλωση σημειώνεται ότι “εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, μέλη παλιών διοικήσεων του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας και εν ενεργεία συνδικαλιστές δηλώνουμε ότι η εργατική τάξη κάνει τα δικά της γενέθλια. Αυτά είναι η συνέχεια των αγώνων, η προσπάθεια για την ανασύνταξη του κινήματος, την καλύτερη λειτουργία των σωματείων. Αυτή είναι η δική μας γιορτή. Οι καλοπληρωμένες φιέστες που οργανώνουν οι διοικήσεις της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας απορρίπτονται.

Παλεύουμε για: Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές. Κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων και των τριών μνημονίων. Επαναφορά, υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας! Κανένας εργαζόμενος κάτω από τα 751 ευρώ. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Κάτω οι φόροι-να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας. Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου. Να γίνουν προσλήψεις στα δημόσια Νοσοκομεία, στα σχολεία, μόνιμων πλήρους απασχόλησης εκπαιδευτικών και υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων.

Υ.Γ. Τόση έγνοια που έχει δείξει η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου για τη διοργάνωση αυτής της “γιορτής” δεν είδαμε να τη δείχνει για τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων, τις απληρωσιές, τις απολύσεις,  την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς. Η κατρακύλα τους είναι τέτοια που καλούν να “γιορτάσουν” μαζί τους μέχρι και τον κ. Σαμαρά, πρώην πρωθυπουργό, που ψήφισε το 2ο μνημόνιο. Θέλουν πέρα από τη χάρη του κυβερνητικού συνδικαλιστή, που την έχουν κερδίσει με το σπαθί τους όλα αυτά τα χρόνια, να έχουν και μια φωτογραφία μαζί με αυτούς που ευθύνονται για την πολιτική που τσακίζει τη ζωή των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι να τους αφήσουν μόνους στις “γιορτές” τους και να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης της πάλης στα χέρια τους, μέσα από τα συνδικάτα τους, αλλάζοντας τους συσχετισμούς.

Πέτρος Τσαπραλής, πρώην πρόεδρος του ΕΚΚ

Μπάμπης Λαζαρακόπουλος, πρώην αντιπρόεδρος του ΕΚΚ

Γιάννης Λυριτζής, πρώην γραμματέας του ΕΚΚ

Γιάννης Χιώτης, πρώην ταμίας του ΕΚΚ

Παναγιώτης Κατσαμπάνης, πρώην μέλος της διοίκησης του ΕΚΚ

Παναγιώτης Κουφαλάκος, πρόεδρος του σωματείου Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας

Βαγγέλης Λαμπρόπουλος, πρόεδρος του συνδικάτου υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα Μεσσηνίας

Δημήτρης Κωστόπουλος, πρόεδρος του συνδικάτου οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Μεσσηνίας

Μαρία Βουκελάτου, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων φαρμακοϋπαλλήλων Μεσσηνίας

Ντίνα Στραβάκου, πρόεδρος συνδικάτου επισιτισμού, τουρισμού και ξενοδοχείων Μεσσηνίας

Θανάσης Αθανασόπουλος, πρόεδρος του συλλόγου υπαλλήλων περιφερειακής ενότητας Μεσσηνίας”.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Παναγιώτης Κουφαλάκος σημείωσε ότι στις “εορταστικές φιέστες” που διοργανώνονται ανά τη χώρα για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΓΣΕΕ “η κεντρική ιδέα που διαπερνά όλες αυτές τις “γιορτές” είναι ότι το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα σε όλη την 100χρονη πορεία του ήταν ενιαίο, χωρίς διαφοροποιήσεις. Προσπαθούν με αυτού του είδους τις φιέστες, με την παρουσίαση ορισμένων στιγμών από την ιστορία του εργατικού κινήματος, να παρουσιάσουν δικαιωμένη τη γραμμή που έχει σήμερα η συνδικαλιστική του ηγεσία. Προσπαθούν να πείσουν τον εργάτη ότι είναι για το καλό του η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, γιατί “κάτι θα περισσέψει και γι’ αυτόν”, τη στιγμή που ανταγωνιστικότητα σημαίνει διαιώνιση και επέκταση όλων των αντεργατικών μέτρων των τελευταίων χρόνων. Η πραγματικότητα και τα γεγονότα από την ίδρυση της ΓΣΕΕ μέχρι σήμερα αποδεικνύουν ότι τα 100 χρόνια ύπαρξης της ΓΣΕΕ είναι 100 χρόνια σκληρής αναμέτρησης ανάμεσα σε δύο γραμμές που υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν μέσα στο εργατικό κίνημα”.

ΟΙ ΔΥΟ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Όπως συνέχισε ο Παναγιώτης Κουφαλάκος, η μία γραμμή είναι αυτή του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού και η άλλη γραμμή είναι αυτή “που αποβλέπει στην οργάνωση των εργαζομένων και στην πάλη για τις πραγματικές τους ανάγκες με τελικό σκοπό την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, έκφραση που ακόμη και σήμερα υπάρχει στο καταστατικό της ΓΣΕΕ. Κατά τη γνώμη μας λοιπόν οι διοικήσεις της ΓΣΕΕ, όσοι υπήρξαν μέλη του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, όλοι οι συνδικαλιστές, δεν είναι ίδιοι μεταξύ τους αλλά κρίνονται με βάση αυτό το διαχωρισμό. Το να τους βάζεις όλους στο ίδιο τσουβάλι ουσιαστικά έχει σκοπό στην καλύτερη περίπτωση να αθωώσει αυτούς που πήγαν κόντρα στα συμφέροντα των εργαζομένων”.

ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΛΑΚΑΚΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ

Ο Μπάμπης Λαζαρακόπουλος στη συνέντευξη Τύπου απευθύνθηκε, ως παλαίμαχος, βετεράνος συνδικαλιστής, στους συνταξιούχους, τους νέους εργαζόμενους, τους άνεργους και τόνισε ότι πάντα μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα υπήρχε η τάση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, των συνδικαλιστών, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, που τα έκαναν πλακάκια με την εργοδοσία, με την κυβέρνηση, με τους μεγαλοκαρχαρίες. Τόνισε ότι ο κόσμος της εργασίας πρέπει να στείλει στο περιθώριο αυτούς τους συνδικαλιστές και να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, συγκροτώντας συμμαχία με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα και διεκδικώντας τα δικαιώματά του. ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

Ο Μπάμπης Λαζαρακόπουλος έφερε ως παράδειγμα του κυβερνητικού συνδικαλισμού τα στελέχη της ηγεσίας της ΓΣΕΕ που έγιναν υπουργοί και εφάρμοσαν αντεργατικές πολιτικές, αλλά και τη στάση της ηγεσίας του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας πριν από τρία χρόνια περίπου, όταν πήγε στο Εργατικό Κέντρο ο Γιώργος Κατρούγκαλος, υπουργός Εργασίας τότε. Το ΠΑΜΕ τότε, είπε ο παλαίμαχος συνδικαλιστής, πραγματοποίησε εκδήλωση διαμαρτυρίας για την αντεργατική πολιτική του Γιώργου Κατρούγκαλου αλλά η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου βγήκε και κατήγγειλε τους διαμαρτυρόμενους εργαζόμενους αντί τον υπουργό για τα αντεργατικά μέτρα που πέρασε.

ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

Κλείνοντας επέμεινε ότι η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ είναι μαγαζιά των αφεντικών και κάλεσε τους εργαζόμενους να μπουν μπροστά στον αγώνα για ένα ισχυρό ταξικό εργατικό κίνημα.

Τέλος ο Βαγγέλης Λαμπρόπουλος αναφέρθηκε στην απεργία που έχει προκηρυχθεί για την Κυριακή, ενάντια στη λειτουργία των καταστημάτων και ανακοίνωσε ότι στην Καλαμάτα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 στον πεζόδρομο της Αριστομένους.

Στ.Μ.