Παρασκευή, 09 Νοεμβρίου 2018 15:14

Κάτι καινούργιο ετοιμάζεται στη ΓΣΕΕ με τον Σωτήρη Τσώνη σε πρωταγωνιστικό ρόλο

Κάτι καινούργιο ετοιμάζεται στη ΓΣΕΕ με τον Σωτήρη Τσώνη σε πρωταγωνιστικό ρόλο

ΤΟ 37Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΤΟ ΜΑΡΤΗ 2019 
Διεργασίες για τη γέννηση μιας καινούργιας κατάστασης στο Συνδικαλιστικό Κίνημα της χώρας και τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), κατά το 37ο Συνέδριό της, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα από τις 15 Μάρτη μέχρι τις 20 του μήνα, προανήγγειλε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Σωτήρης Τσώνης, ο οποίος μάλιστα παραδέχτηκε πως “θεωρώ ότι αν γίνει κάτι τέτοιο θα έχω πρωταγωνιστικό ρόλο”...

“Θεωρώ ότι στο συνέδριο αυτό της ΓΣΕΕ θα γεννηθεί κάτι καινούργιο, το οποίο θα έχει σαν αφετηρία την πρόοδο, το ρεαλισμό και θα απευθύνεται στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Θα έχει αφετηρία το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Αν τελικά προχωρήσει αυτό, θα είναι κάτι το οποίο θα ταράξει τα νερά στο Συνδικαλιστικό Κίνημα της χώρας και θα μιλήσουμε πια για καινούργιες καταστάσεις”, ανέφερε επίσης ο Σωτήρης Τσώνης.

Όπως σημείωσε ακόμη ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ θα γίνει “σε μια χρονική περίοδο η οποία θα είναι ζεστή πολιτικά, γιατί, όπως ξέρετε, τον Μάιο θα έχουμε εκλογές. Πάντα τα συνέδρια της ΓΣΕΕ ήταν σημαντικά γιατί σηματοδοτούσαν εξελίξεις. Πολλές φορές οι εξελίξεις στο συνδικαλικό κίνημα σε κορυφαίο επίπεδο προοιωνίζουν και κάποιες άλλες εξελίξεις ενδεχομένως και σε πολιτικό επίπεδο. Συνεργασίες οι οποίες θα γίνουν στο συνέδριο της ΓΣΕΕ μπορεί να οδηγήσουν και σε γενικότερες συνεργασίες σε πολιτικό επίπεδο”.

Τέλος, ο Σωτήρης Τσώνης, παρουσιάζοντας συνοπτικά την άποψή του για το ρόλο που πρέπει να έχει σήμερα το συνδικαλιστικό κίνημα, ανέφερε: “Σήμερα όπως γνωρίζουμε όλοι η κατάσταση στη χώρα είναι οικονομικά και κοινωνικά δύσκολη. Αυτό φαίνεται από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, η ΔΕΗ, ή από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι τράπεζες. Επίσης στο συνταξιοδοτικό θέμα υπάρχει όντως σοβαρό πρόβλημα, γιατί η αναλογία πρέπει να είναι ένας συνταξιούχος ανά τέσσερις εργαζόμενους ενώ είναι ένας συνταξιούχος ανά 1,4 εργαζόμενους. Με βάση αυτή την κατάσταση τα δεδομένα στο ασφαλιστικό και στο συνταξιοδοτικό προδιαγράφονται πάρα πάρα πολύ δύσκολα. Ομως σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και με αφετηρία την απεργία της ΓΣΕΕ στις 28 Νοεμβρίου θα πρέπει όλοι μας, και εμείς που εκφράζουμε θεσμούς και είμαστε μπροστά στους φορείς, να έχουμε μια υπεύθυνη και σοβαρή θέση. Δεν υπάρχει χώρος στο Συνδικαλιστικό Κίνημα για λαϊκισμό και για δημαγωγία. Αυτή τη στιγμή οι χειρότερες υπηρεσίες τις οποίες μπορούν να προσφέρουν τα συνδικάτα είναι αν πέσουν σε αυτή τη λογική. Άρα λοιπόν από το συνέδριο της ΓΣΕΕ πρέπει να βγει καθαρή η φωνή των εργαζομένων, στη λογική που είπα, γιατί πρέπει όλοι μας να έχουμε κυρίαρχο στόχο ένα, το πως αυτή η χώρα θα προχωρήσει και θα έχουμε την ανάκαμψη. Σε αυτή λοιπόν τη λογική πρέπει όλοι να βοηθήσουν. Και όταν λέμε όλοι πρέπει και τα συνδικάτα και οι φορείς και τα κόμματα να σταθούμε και να δούμε διαλογικά πως μπορούμε να προχωρήσουμε και πως μπορούμε να ξεφύγουμε από το σημερινό τέλμα και από τη σημερινή αβεβαιότητα. Αυτός πρέπει να είναι ο ρόλος του Συνδικαλιστικού Κινήματος το επόμενο χρονικό διάστημα και αυτή πρέπει να είναι η στάση μας”.

Στ.Μ.