Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2018 13:14

Εργατικό Κέντρο, ΑΔΕΔΥ, φορείς στην πλατεία για την επέτειο της Εξέγερσης στο Πολυτεχνείο

Εργατικό Κέντρο, ΑΔΕΔΥ, φορείς στην πλατεία για την επέτειο της Εξέγερσης στο Πολυτεχνείο

ΑΠΟΓΕΥΜΑ 6:30 
Το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και άλλοι φορείς συνδικαλιστικοί και εργατικοί, καλούν τον κόσμο της πόλης στη συγκέντρωση που θα ξεκινήσει στις 6:30 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, για την επέτειο της Εξέγερσης στο Πολυτεχνείο...

Από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας ο γραμματέας, Γιώργος Κανέλης, σε τοποθέτησή του για την επέτειο σημειώνει: “Διαχρονική και άφθαρτη παραμένει η εξέγερση του Πολυτεχνείου της 17ης Νοέμβρη του 1973 για την διεκδίκηση αιτημάτων και οραμάτων , που σήμερα μοιάζουν επίκαιρα όσο ποτέ.
Σήμερα, λίγες μέρες πριν την επέτειο των 45 χρόνων από την εξέγερση του Νοέμβρη του ‘73, το σύνθημα ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ όχι μόνο παραμένει επίκαιρο, αλλά παίρνει και νέα χαρακτηριστικά.
Σήμερα, βιώνουμε ακόμα πιο έντονα στο πετσί μας κάτι που γνωρίζουμε από καιρό.
Το Πολυτεχνείο, δεν είναι, απλά, μια επέτειος. Είναι ένα σταθερό σημείο αναφοράς του αγώνα για δημοκρατία, ένα διαχρονικό σύμβολο της απαίτησης για ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία. Ο ελληνικός λαός έδωσε τη μάχη ενάντια σε αυτούς που καταπατούσαν το αγαθό της ελευθερίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σήμερα, 45 χρόνια μετά την κορυφαία αντιδικτατορική εξέγερση του Νοέμβρη του 1973, καθώς ο λαός  βυθίζεται όλο και περισσότερο στην εξαθλίωση και στην απόγνωση, αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας, το βασικό σύνθημα της νεολαίας και του λαού για: “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία” αποκτά επίκαιρη σημασία και περιεχόμενο.
Σήμερα που χιλιάδες οικογένειες στερούνται το ψωμί, την κατοικία και άλλα στοιχειώδη αγαθά.
Που η ανεργία χτυπάει την πόρτα κάθε σπιτιού και χιλιάδες οικογένειες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Που η δημόσια παιδεία, η δημόσια υγεία, η κοινωνική ασφάλιση ισοπεδώνονται από την εφαρμογή των μνημονίων.
Σήμερα που το δικαίωμα στην εργασία κουρελιάζεται, ιδίως για τους νέους εργαζόμενους. Η ανεργία, η υποαπασχόληση, η εθελοντική και απλήρωτη «εργασία», η «μαθητεία» και η μετανάστευση δεν μπορεί να είναι το μέλλον της νεολαίας, το μέλλον αυτού του τόπου, που τα εργασιακά δικαιώματα καταπατιούνται.
Σήμερα που η δημόσια περιουσία ξεπουλιέται, η λαϊκή περιουσία βγαίνει στο σφυρί και  η χώρα εκποιείται σε τιμή ευκαιρίας, σήμερα όλοι μας πρέπει να αντλήσουμε δύναμη από τον αγώνα του Νοέμβρη του 1973, και να παλέψουμε για την ανατροπή αυτής της καταστροφικής πολιτικής.
Η μεθαυριανή επέτειος της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο και οι εκδηλώσεις που οργανώνονται στο πλαίσιό της δεν πρέπει είναι απλώς άσκηση μνήμης. Η συμμετοχή σε αυτές αποτελεί μέτρο της απόστασης που διανύσαμε ως δημοκρατία από το ζοφερό περιβάλλον που γέννησε την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 έως σήμερα και παράλληλα επαληθεύει έμπρακτα ότι η ελεύθερη έκφραση παραμένει σε κάθε πολιτική συνθήκη κρίσιμο ζητούμενο και συλλογική ανάγκη.
Συναδέλφισσες – συνάδελφοι, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι… φοιτητές, μαθητές  σας καλούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε κοινό αγωνιστικό βηματισμό, στο δρόμο για την οριστική ανατροπή των ανθρωποκτόνων πολιτικών”.

Ο πρόεδρος, Δημήτρης Φαββατάς και η διοίκηση του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ στο δικό τους κάλεσμα τονίζουν: “Συνάδελφοι εργαζόμενοι!, σας καλούμε όλους να παραβρεθείτε στις εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που θα πραγματοποιηθούν στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας το Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2018 στις 18.30.

Τιμούμε τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, τους χιλιάδες αγωνιστές της πάλης ενάντια στη δικτατορία, τους νεκρούς του Νοέμβρη, που αποτέλεσαν το κορυφαίο γεγονός της αντιδικτατορικής πάλης και άνοιξαν το δρόμο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Ανακαλούμε αιτήματα εκείνων των αγωνιστών, τα οποία δυστυχώς είναι σήμερα πιο επίκαιρα από ποτέ. Αξιοπρεπής εργασία, ποιοτική και δωρεάν παιδεία και υγεία για όλους, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πραγματική δημοκρατία είναι δυστυχώς ακόμα και σήμερα ζητούμενα και όχι κεκτημένα.

Γι’ αυτό το λόγο οφείλουμε όλοι μαζί να δώσουμε ένα ισχυρό παρόν μνήμης αλλά και συνεχούς αντίστασης και αγώνα”.