Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2019 21:42

Το Συνδικάτο Τουρισμού-Επισιτισμού “για τις εξελίξεις στο ξενοδοχείο Elite”

Το Συνδικάτο Τουρισμού-Επισιτισμού “για τις εξελίξεις στο ξενοδοχείο Elite”

ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
Ετοιμάζονται απολύσεις στο ξενοδοχείο Elite, στην παραλία της Καλαμάτας, υποστηρίζει το Συνδικάτο Τουρισμού, Επισιτισμού και συναφών επαγγελμάτων με ανακοίνωσή του, στην οποία επισημαίνεται ακόμη ότι σχεδιάζεται και το κλείσιμο τμήματος της τουριστικής μονάδας κάποιους μήνες του έτους. Το Συνδικάτο τονίζει ότι αυτές οι πληροφορίες αποδεικνύουν “ότι τα κέρδη του εργοδότη δε ταυτίζονται με τον αξιοπρεπή μισθό και δικαιώματα των εργαζομένων” και επίσης υπογραμμίζει ότι αυτές οι εξελίξεις αποκαλύπτουν πόσο μακριά από την πραγματικότητα είναι “η προπαγάνδα των αστικών επιτελείων στην περιοχή, που καθημερινά λένε ότι με την ανάπτυξη του τουρισμού θα ωφεληθούν όλοι”...

Ειδικότερα το Συνδικάτο ανακοίνωσε τα εξής: “Το τελευταίο διάστημα στο ξενοδοχείο Elite δρομολογούνται απολύσεις και ανακατατάξεις στο προσωπικό του ξενοδοχείου. Ως δικαιολογία από την εργοδοσία αναφέρεται ότι η επιχείρηση δεν έχει τα κέρδη που θα μπορούσε, ενώ ταυτόχρονα παραδίδει τη διαχείριση στην εταιρία hotel consulting Chnaris HMDC.

Μέρος αυτού του σχεδίου προβλέπει και το κλείσιμο τμήματος του ξενοδοχείου, ορισμένους μήνες το χρόνο. Αυτή η εξέλιξη παρουσιάστηκε από τις εφημερίδες ως προσαρμογή "στις ανάγκες της εποχής".

Να θυμίσουμε ότι το ξενοδοχείο Elite :

  •         παρουσιάζει πληρότητα 100%, μάλιστα προβάλλεται ως πρότυπο για την ανάπτυξη του τουρισμού, στην πόλη που κατά  τα άλλα έχει έλλειψη σε κλίνες.
  •         διοργανώνει πολλά συνέδρια και έχει βραβευτεί για αυτό, ως πρότυπο συνεδριακού τουρισμού. Μάλιστα πραγματοποιήθηκε το περιβόητο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, για το οποίο το ξενοδοχείο έλαβε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό!
  •         στην ανακαίνιση που πραγματοποίησε το 2010 πάνω από το μισό κόστος καλύφθηκε από κρατική επιδότηση.

Αυτές οι εξελίξεις είναι η καλύτερη απόδειξη ότι τα κέρδη του εργοδότη δε ταυτίζονται με τον αξιοπρεπή μισθό και δικαιώματα των εργαζομένων, μιας και το συγκεκριμένο ξενοδοχείο δεν είναι η μόνη τέτοια περίπτωση. Οι ζωές και οι ανάγκες των εργαζομένων όμως, δεν μπορούν να εξαρτώνται από τα εκάστοτε σχέδια της εργοδοσίας, ούτε από το αν καλύπτονται οι στόχοι της κερδοφορίας της.

Αποδεικνύεται πόσο αίολη είναι η προπαγάνδα των αστικών επιτελείων στην περιοχή, που καθημερινά λένε ότι με την ανάπτυξη του τουρισμού θα ωφεληθούν όλοι. Κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι μπερδεύουν το μπόι με τη σκιά τους!

Είναι επίσης ανησυχητικό, ότι οι απολύσεις αφορούν εργαζόμενους με χρόνια προϋπηρεσίας, που έχουν συγκροτημένα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Είναι προσφιλής τακτική της εργοδοσίας, η αντικατάσταση των "παλιών" εργαζομένων, με νέους φθηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και την απειλή της απόλυσης, σε μόνιμη βάση.

Οι εργαζόμενοι να οργανώσουν τον αγώνα τους. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα. Το κλίμα αναμονής που καλλιεργεί η εργοδοσία, είναι για να κερδίσει χρόνο, ενώ εμείς δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα. Διεκδικούμε να μη γίνει καμία απόλυση, αντίθετα, να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό, που θα καλύπτει τις πάγιες ανάγκες λειτουργίας του ξενοδοχείου. Έτσι κι αλλιώς, στη "full season", το μισό προσωπικό και παραπάνω του ξενοδοχείου είναι εποχιακοί.

Απαιτούμε:

  •         Καμία απόλυση συναδέλφων μας.
  •         Καμία μεταβολή στις συμβάσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
  •         Να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας, αφού με τις απολύσεις, λιγότεροι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να βγάλουν σε πέρας την ίδια δουλειά”.