Τρίτη, 01 Ιουνίου 2021 16:42

“Ξηλώνουν όλα μας τα δικαιώματα”, “να παρθεί πίσω το εργασιακό νομοσχέδιο”

Μαρία Μήτση, Θάνος Βασιλόπουλος, Γιώργος Κανέλης Μαρία Μήτση, Θάνος Βασιλόπουλος, Γιώργος Κανέλης

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 
Το εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν είναι άλλο ένα από τα νομοσχέδια των εκάστοτε κυβερνήσεων που πλήττουν εργασιακά δικαιώματα, είναι το νομοθέτημα που θα χτυπήσει ανεπανόρθωτα τους εργαζόμενους, είναι το “χειρουργικό χτύπημα”, που σε συνδυασμό με όσα έχουν προηγηθεί, καταργεί την έννοια του ωραρίου όπως τη γνωρίζουμε και αφήνει τον εργαζόμενο “γυμνό” απέναντι στον εργοδότη του, ακυρώνοντας το ρόλο των εργατικών συλλογικών φορέων. Αυτό υπογράμμισε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο ο Θάνος Βασιλόπουλος, οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, επικεφαλής της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Εργαζομένων. Τοποθετήθηκαν επίσης η Μαρία Μήτση, πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και ο πρώην γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας Γιώργος Κανέλης…

Και οι τρεις τους υπογράμμισαν ότι εργαζόμενοι και συνδικαλιστικοί φορείς πρέπει να δώσουν ενωτικά τον αγώνα, τη “μητέρα των μαχών” όπως σημείωσε ο Θ. Βασιλόπουλος, ώστε το νομοσχέδιο να αποσυρθεί. 

Ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, ο οποίος κατάγεται από την Καλαμάτα, ενημέρωσε για τη χθεσινή απόφαση της διοίκηση της Συνομοσπονδίας, για την προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο στις 10 Ιούνη. Συμπλήρωσε ότι για την ίδια ημερομηνία μετέθεσαν τη δική τους απεργία και η ΑΔΕΔΥ με Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες της χώρας, που αρχικά είχαν αποφασίσει η απεργία να γίνει μεθαύριο, 3 Ιούνη. Τόνισε λοιπόν ο κ. Βασιλόπουλος ότι στις 10 Ιούνη θα εκδηλωθεί μια “τεράστια αντίδραση” για το νομοσχέδιο και ζήτησε σε αυτή να είναι όλοι ενωμένοι και να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις που θα διοργανώσει η ΓΣΕΕ. 

Ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ είπε ότι με την ατομική διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας οι εργοδότες πετυχαίνουν να πάρουν από τους εργαζόμενους περισσότερα, δίνοντάς τους λιγότερα. Τόνισε ότι καταργείται πια και ο όποιος μηχανισμός υπήρχε για τον έλεγχο της ασυδοσίας των εργοδοτών, με την μετατροπή της Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή. Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο καταργεί την προστασία από τις παράνομες απολύσεις, αφού ακόμη και οι απολυμένοι που θα δικαιώνονται από τη δικαιοσύνη δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους αλλά θα παραμένουν απολυμένοι με μια μεγαλύτερη αποζημίωση 3-4 μισθών. Τέλος αναφέρθηκε και στο χτύπημα συνδικαλιστικών δικαιωμάτων από το νομοσχέδιο Χατζηδάκη-Μητσοτάκη. 

Απέναντι σε αυτό το “ξήλωμα” δικαιωμάτων και κατακτήσεων που προκαλεί το νομοσχέδιο, συνέχισε ο κ. Βασιλόπουλος, είναι “παραμυθάκια” αυτά που προβάλλονται από κάποιες πλευρές, ότι το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει και θετικά μέτρα. 

Ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ τόνισε ότι αυτές οι παρεμβάσεις εικονίζουν “το νεοφιλελεύθερο ιδεολογικό πρόσημο” της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και επέμεινε ότι πρόκειται για “στοχευμένα και χειρουργικά χτυπήματα” που ανατρέπουν οριστικά κατακτήσεις και δικαιώματα. 

ΜΑΡΙΑ ΜΗΤΣΗ

Και η Μαρία Μήτση τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι στο πλαίσιο της άγριας νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης και έρχεται να δημιουργήσει μια ακόμη πιο σκληρή πραγματικότητα για τους εργαζόμενους, οι οποίοι, όπως σημείωσε επικαλούμενη καταγγελίες που έχουν γίνει στο Σωματείο της, αναγκάζονται να παρέχουν μαύρη εργασία, να δουλεύουν ανασφάλιστοι, να παραβιάζεται το ωράριό τους, να καλούνται να επιστρέψουν σε εργοδότες τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα κ.ά. 

Η κ. Μήτση τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει καμία διαβούλευση επάνω σε αυτό το νομοσχέδιο, ούτε καν για τις λεγόμενες ως θετικές ρυθμίσεις του. 

Ανέφερε, τέλος, ότι το Σωματείο της και η Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση της επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσουν εκστρατεία ενημέρωσης των εργαζομένων σε χώρους δουλειάς, ενώ τόνισε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν όλοι μαζί αυτόν τον αγώνα. 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΗΣ

Την ανάγκη ενότητας των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών σχηματισμών για το συγκεκριμένο αγώνα τόνισε και ο Γιώργος Κανέλης. Μόνο ενωμένο το συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί να αποτρέψει αυτό το νομοσχέδιο, είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε ότι για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κίνημα υπάρχουν ευθύνες που όμως δεν είναι αυτή η ώρα για να αποδοθούν. 

Ο κ. Κανέλης σημείωσε ότι η παράταξή του, Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση, προτείνει την πραγματοποίηση καμπάνιας ενημέρωσης των σωματείων και των εργαζομένων σε όλη την περιφέρεια, τη διοργάνωση συσκέψεων, την ενημέρωση μέσω μηνυμάτων στην τηλεόραση από τη ΓΣΕΕ, καθώς και την πραγματοποίηση συναντήσεων της ΓΣΕΕ με τον πρωθυπουργό και με τους πολιτικούς αρχηγούς, στους οποίους θα μεταδοθεί το μήνυμα ότι εάν το νομοσχέδιο δεν αποσυρθεί τότε οι κινητοποιήσεις θα είναι δυναμικές. 

Στ.Μ.