Παρασκευή, 04 Ιουνίου 2021 07:26

“Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο” - Ηγεσία ΓΣΕΕ, πλειοψηφία Εργατικού Κέντρου-ΑΔΕΔΥ, “υπονομεύουν τον αγώνα”

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
“Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο-έκτρωμα” ζήτησαν όσοι συμμετείχαν το βράδυ σε κινητοποίηση που διοργάνωσαν στην Καλαμάτα Σωματεία που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ. Στην πλατεία 23 Μάρτη μίλησε ο αντιπρόεδρος του νέου Συνδικάτου Τροφίμων-Ποτών, Γιάννης Τζαβάρας, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση, πέρα από την κυβέρνηση, και στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, καθώς και στην πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου, όπως και στην πλειοψηφία του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, τονίζοντας ότι “αυτό που διακυβεύεται συνάδελφοι είναι ότι όλοι μαζί πάνε χέρι-χέρι να υπονομεύσουν τον αγώνα, γυαλίζοντας το αντεργατικό νόμο για να τον χωνέψουμε πιο εύκολα”. 

Ο Γιάννης Τζαβάρας ανέφερε ότι το αίτημα δεν μπορεί να είναι άλλο από την απόσυρση του νομοσχεδίου, γιατί “είναι από την αρχή μέχρι το τέλος αντεργατικό. Προωθεί μεγάλες ανατροπές σε δικαιώματα και καταχτήσεις που χρειάστηκαν σκληρούς αγώνες για να γίνουν πράξη”. 

Ωστόσο, συνέχισε υποστηρίζοντας, αναφερόμενος στη ηγεσία της ΓΣΕΕ και στις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-Ομάδα Βασιλόπουλου ότι “η στάση τους είναι κατάπτυση και επικίνδυνη. Επιβεβαιώνει ότι βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία υπεράσπισης των εργοδοτικών συμφερόντων και της κυβέρνησης. Μετά από χρόνια σιγής, την ίδια ώρα που ετοιμαζόταν η απεργιακή απάντηση των εργαζομένων, η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, σε μια ακόμα προσπάθεια να αποσυντονίσει, να αποδιοργανώσει και να υπονομεύσει, μίλησε στη συνεδρίαση της ολομέλειας της διοίκησης τη Δευτέρα για τα “πάρα πολλά θετικά ζητήματα” που έχει το νομοσχέδιο και για τις …“αλλαγές, βελτιώσεις, θεραπείες” που μπορούν να γίνουν. Έχει πάρει το ρόλο του “συνδιαμορφωτή” του νέου αντεργατικού νομοσχεδίου, μαζί με το υπουργείο Εργασίας”. 

Για την πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου ο Γιάννης Τζαβάρας σημείωσε: “Από κοντά και η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου που διατυμπάνιζε ότι το νομοσχέδιο έχει και θετικά, ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι καλή αρκεί να την κάνουν τα συνδικάτα, δηλαδή η αφεντιά τους, ότι η ψηφιακή κάρτα θα τα ελέγξει όλα. Θέλουν να αποσυντονίσουν και να αποδιοργανώσουν το επιβεβλημένο απεργιακό μέτωπο των εργαζομένων απέναντι σε ένα νομοσχέδιο που έρχεται να τους ισοπεδώσει και να τους προσφέρει βορά στο βωμό του εργοδοτικού κέρδους. Είναι πλέον καθαρό σε όλους ότι παίζουν ξανά όπως και στον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, το παιχνίδι της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας. Όλο αυτό το διάστημα, με την καθυστέρηση στη σύγκληση των οργάνων, έκαναν προσπάθειες να σβήσουν εν τη γενέσει του το απεργιακό κλίμα, να ακυρώσουν τη δράση και τις αποφάσεις των συνδικάτων για απεργία στις 3 Ιούνη. Κάτω από αυτή την πίεση αναγκάστηκαν να ρίξουν μία φιτιλιά για απεργία στις 10 Ιούνη, προχωρώντας σε μια απεργία που δεν την πιστεύουν, για να σφυρίξουν “αγωνιστικά” τη λήξη των κινητοποιήσεων”. 

Τέλος σε ό,τι αφορά το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ ο Γιάννης Τζαβάρας είπε ότι “σαν να μην έφτανε αυτό, στη συνεδρίαση του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ, μαζί οι δυνάμεις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ, απέρριψαν το αίτημα των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ για οργάνωση της απεργιακής μάχης με αίτημα ‘να αποσυρθεί τώρα το κατάπτυστο νομοσχέδιο, δεν φτιασιδώνεται.”

Σε ό,τι αφορά τοποθετήσεις ηττοπάθειας που γίνονται στο εργατικό κίνημα ο Γιάννης Τζαβάρας τόνισε: “Προχωράμε στην οργάνωση της απεργίας σε κάθε χώρο, σε κάθε σωματεία, κόντρα σε όλους όσοι έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες να παπαγαλίζουν ότι οι απεργίες είναι παρωχημένες, ότι οι αγώνες, οι διεκδικήσεις δεν έχουν αποτέλεσμα. Αν η απεργία είναι παρωχημένη, αν οι συλλογικοί αγώνες, οι διαδηλώσεις δεν έχουν αποτέλεσμα τότε για ποιο λόγο τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν βαλθεί να τους χτυπήσουν; Ο μόνος δρόμος για να προστατεύσουμε τη ζωή μας, για να αποκρούσουμε την επίθεση και να πετύχουμε νικηφόρα αποτελέσματα είναι ο δρόμος της οργανωμένης πάλης με επίκεντρο τις ανάγκες μας και τις διεκδικήσεις μας”. 

Μετά την ομιλία πραγματοποιήθηκε πορεία στο κέντρο της Καλαμάτας. 

Στ.Μ.