Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2021 19:51

Συνδικάτο Οικοδόμων: “Για το πρόσφατο εργατικό ατύχημα στο εργοτάξιο της ΤΕΜΕΣ”

Από το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Μεσσηνίας λάβαμε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με εργατικό ατύχημα σε εργοτάξιο: 

“Την Τετάρτη 22/12/2021 αντιπροσωπεία του συνδικάτου μας με επικεφαλής τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Παναγιώτη Καράμπελα, παραβρέθηκε στο εργοτάξιο της ΤΕΜΕΣ στο Ρωμανού για επίβλεψη και ενημέρωση με αφορμή το πρόσφατο σοβαρό εργατικό ατύχημα εργαζόμενου εκεί.

Με αφορμή αυτό, θέλουμε να τονίσουμε ότι για εμάς τους εργαζόμενους στις κατασκευές δεν υπάρχουν ερωτήματα του τύπου, «γιατί συνέβη»;   

Ζούμε την κατάσταση καθημερινά στους χώρους δουλειάς όπου σακατεύονται εργάτες. Αρκετές φορές αφήνουν ακόμη και την τελευταία τους πνοή.

Δεν είναι «η κακιά η ώρα και η στιγμή» που φταίει όπως ακούμε χρόνια τώρα. Αυτές οι απόψεις μας βρίσκουν αντίθετους.

Αντιθετα είμαστε οι ίδιοι μάρτυρες του προβλήματος!

Η αιτία βρίσκεται στην εντατικοποίηση της δουλειάς με τα ωράρια λάστιχο κατά πως βολεύει την εργοδοσία, στο να τρέξουμε την δουλειά γιατί πρέπει να παραδοθεί συγκεκριμένη μέρα, χωρίς να υπολογίζονται οι καθυστερήσεις από φυσικά φαινόμενα και άλλοι παράγοντες. Τα μη επαρκή μέτρα ασφαλείας και η μη τήρηση τους, που πολλές φορές αφήνονται στην αντίληψη του καθενός. 

Η δουλειά στις κατασκευές δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά και με ασφάλεια όταν ο εργαζόμενος δεν έχει τις αναγκαίες μέρες και ώρες  ανάπαυσης και  ξεκούρασης. Με λίγα λόγια όταν η ξεκούραση του εργαζόμενου έχει καταντήσει σενάριο επιστημονικής φαντασίας, τότε δεν αργεί να έρθει το άσχημο συμβάν στα αμέσως επόμενα επεισόδια.

Απαιτούμε τώρα εντατικούς ελέγχους από το Σ.Ε.Π.Ε. και όχι την ακόμα περαιτέρω υπολειτουργία του, με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που το μεταλλάσει σε ανεξάρτητη αρχή.

Να αναλάβει τις ευθύνες του το εργατικό κέντρο Καλαμάτας που έχει επιτροπή ασφαλείας και υγιεινής η οποία δεν έχει πάρει ποτέ την πρωτοβουλία να κάνει επίβλεψη σε ένα έργο.

Επειγόντως απαιτούμε ανθρώπινο, για την ειδικότητά αυτή, ωράριο. Σε αυτό πρωτοστατεί και το Συνδικάτο καλώντας τους συναδέλφους να καταργήσουμε όλοι μαζί στην πράξη το νέο απάνθρωπο και αντεργατικό νόμο της κυβέρνησης της Ν.Δ. 

Φαίνονται από τώρα ποια είναι τα αποτελέσματα της κατάργησης του 8ώρου. Μας θέλουν ήλιο με ήλιο στη δουλειά με αποτέλεσμα περισσότερους σακατεμένους συναδέλφους.

Απαντάμε ενωμένοι συνεχίζοντας τον αγώνα για 7ήμερο, 5θήμερο 35ώρο, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κάθε μέρα και ένσημο, αυξήσεις στα μεροκάματα”.