Πέμπτη, 12 Μαϊος 2022 12:55

“Ζήτημα τιμής” για τους εργαζόμενους η κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη - Εκδήλωση για εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά

Δημήτρης Γιούλος, Δημήτρης Φαββατάς, Διονύσης Τεμπονέρας, Δημήτρης Μπράτης και στο βήμα ο Γιώργος Πετρόπουλος Δημήτρης Γιούλος, Δημήτρης Φαββατάς, Διονύσης Τεμπονέρας, Δημήτρης Μπράτης και στο βήμα ο Γιώργος Πετρόπουλος

Της Μαργαρίτας Πουλοπούλου  
Εκδήλωση με θέμα "Κοινωνική ασφάλιση, εργασιακές σχέσεις και συνδικαλιστικό κίνημα μετά το Ν.4808/2021", διοργάνωσαν από κοινού η ΑΔΕΔΥ, το Νομαρχιακό Τμήμα Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ και το "Κοινωνικό Πολύκεντρο". Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 11 Μαΐου στο Αμφιθέατρο "Θεόδωρος Αγγελόπουλος" του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καλαμάτας. Εισηγητής ήταν ο δικηγόρος - εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας και ομιλητές ο Δημήτρης Μπράτης, Προεδρεύων της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, ο συντοπίτης μας Γιώργος Πετρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και ο Δημήτρης Γιούλος, πρόεδρος του "Κοινωνικού Πολύκεντρου". Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Φαββατάς. 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τοποθέτηση του Δ. Γιούλου, ο οποίος παρουσίασε μια μελέτη για τα εργασιακά. Παρουσίασε μελέτη της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με την οποία, στο διάστημα 2011 - 2022 υπάρχει μικρή αύξηση των μισθωτών (3.383.000 το '22 από 3.000.000 το '11) η οποία οφείλεται, όπως είπε, στις ελαστικές μορφές εργασίας. Επιπλέον, είπε ότι η Ελλάδα έχει την μεγαλύτερη μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ από όλες τις χώρες στις οποίες εφαρμόστηκαν μνημόνια. 

Ακολούθησε ο Δημήτρης Μπράτης ο οποίος χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολη την περίοδο που διανύουμε όχι μόνο ως χώρα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. "Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα φέρει τεράστιες επιπτώσεις στους λαούς που εμπλέκονται, αλλά και στο παγκόσμιο σκηνικό. Ωστόσο, σημείωσε, ότι αυτό που λέγεται από ορισμένους ότι η ακρίβεια προέρχεται από τον πόλεμο, δεν είναι αλήθεια. "Αξιοποιείται ο πόλεμος για να υπάρξουν περικοπές στους μισθούς, στασιμότητα στο δημόσιο". Επίσης, αναφέρθηκε στην πορεία της Πρωτομαγιάς και τις κατακτήσεις των εργαζομένων με αγώνες και θυσίες, όπως το 8ωρο, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι δωρεάν υπηρεσίες υγείας και παιδείας, το δικαίωμα στην απεργία, που τώρα το νομοσχέδιο Χατζηδάκη έρχεται να καταργήσει. Από πέρυσι ξεκίνησαν προσφυγές στα δικαστήρια έναντι των απεργιών για να κηρυχθούν παράνομες, σημείωσε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι η κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη είναι ζήτημα τιμής των εργαζομένων. Αναφέρθηκε ακόμη στην στοχοποίηση που γίνεται προς τους δημοσίους υπαλλήλους. "Αποδείξαμε τρία χρόνια τώρα ότι μπορούμε να κρατήσουμε τη χώρα όρθια. Τη χώρα όρθια κράτησαν οι υγειονομικοί, οι εκπαιδευτικοί με την τηλεκπαίδευση, οι υπάλληλοι των δήμων στην αποκομιδή των σκουπιδιών…", σημείωσε. 

Συνέχισε ο Γιώργος Πετρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, ο οποίος αναφέρθηκε στις αλλεπάλληλες κρίσεις που βιώνει η κοινωνία (οικονομική, υγειονομική, επισιτιστική) και σημείωσε ότι υπάρχει ένα καρτέλ που κρατά ψηλά τις τιμές. Αναφέρθηκε στον πληθωρισμό που άγγιξε το 10% και σε εργαλεία που χρησιμοποιούνταν κατά το παρελθόν και δεν επέτρεπαν να καθηλώνονται οι μισθοί. Αναφερόμενος στην κρίση που ταλανίζει ολόκληρη την Ευρώπη, έφερε το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου ο λαός στράφηκε προς την ακροδεξιά. Σημείωσε, τέλος, τη σπουδαιότητα της οργάνωσης στα συνδικάτα, με τα όποια προβλήματα αυτά έχουν, για να μπορεί ο εργαζόμενος λαός συλλογικά να αντιμετωπίζει τα προβλήματα. 

Τέλος, το λόγο πήρε ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος αναφέρθηκε στην αύξηση του πληθωρισμού και σημείωσε ότι αυτό επηρεάζει τον κατώτατο μισθό και την αύξηση που δόθηκε τον Γενάρη του '22 και την αύξηση του Απρίλη του '22. Ακόμη, αναφέρθηκε στην ολιγόωρη απεργία της ΣΤΑ.ΣΥ. , όπου η διοίκηση προσέφυγε στα δικαστήρια για να βγάλει παράνομη και καταχρηστική την απεργία. "Αυτό συνέβη γιατί η εργοδοσία πήρε θάρρος από την κ. Κεραμέως και τον κ. Χατζηδάκη, οι οποίοι πριν από μερικούς μήνες είχαν προσφύγει στα δικαστήρια για να βγάλουν παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες που είχαν κάνει οι καθηγητές για την αξιολόγηση και οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ για το μπάχαλο που έχει δημιουργήσει ο κ. Χατζηδάκης στα ασφαλιστικά ταμεία". 

Επίσης, σημείωσε ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η σημερινή κυβέρνηση, αμέσως μετά την εκλογή της, την αιτιολογημένη απόλυση, μια διάταξη σύμφωνα με την οποία ένας εργοδότης εάν επιθυμούσε να απολύσει έναν εργαζόμενο, έπρεπε να αιτιολογήσει τον λόγο για τον οποίο προβαίνει σε απόλυση, την κατήργησε. Η διάταξη αυτή ισχύει εδώ και 100 χρόνια στην Ελλάδα και καταργήθηκε! Για τον νόμο 4808/2021, είπε ότι πλέον καταργούνται οι υπερωρίες, δεν πληρώνονται και "έχουμε έναν εργαζόμενο ο οποίος δουλεύει πολύ περισσότερο και αμοίβεται πολύ λιγότερο. Έχουμε επίσης απελευθέρωση της Κυριακάτικης αργίας, αναγκαστική άδεια, όπου ένας εργοδότης μπορεί για παράδειγμα να πει σε έναν εργαζόμενο του ότι για ένα διάστημα δεν χρειάζομαι τις υπηρεσίες σου και στο διάστημα αυτό ο εργαζόμενος δεν πληρώνεται ούτε καταβάλλονται οι εισφορές". Ακόμη ανέφερε ότι ο κ. Χατζηδάκης κατάργησε το ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) και το μετέτρεψε σε ανεξάρτητη αρχή. "Οι έλεγχοι έχουν παγώσει, υπάρχει μια ανοχή στην εργοδοτική αυθαιρεσία", σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Σε ό,τι αφορά την κοινωνική ασφάλιση αναφέρθηκε στο νέο ταμείο επικουρικής ασφάλισης το οποίο ναι μεν είναι δημόσιο, αλλά πλέον μπορεί να συμβάλλεται με ιδιωτικά funds, με διαχειριστές κεφαλαίων και να επενδύει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.